STYRINGEN DENNE GANGEN:  Før problemene med gasspedaler har lagt seg, har Toyota fått problemer med servostyringen på 2009- og 2010-modellene i USA. Her en "amerikansk" Corolla 2010-modell. FOTO: AP/SCANPIX.
STYRINGEN DENNE GANGEN: Før problemene med gasspedaler har lagt seg, har Toyota fått problemer med servostyringen på 2009- og 2010-modellene i USA. Her en "amerikansk" Corolla 2010-modell. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

- Corolla vingler over 80 km/t

Nå er det styringstrøbbel for Toyota. Vurderer innkalle en halv million nye biler i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Trøbbelet fortsetter for den tidigere så plettfrie bilgiganten Toyota.

Etter trusler fra amerikanske trafikksikkerhets- myndigheter om gransking av en av verdens mest solgte bilmodeller, Toyota Corolla, sier Toyota-sjefen Akio Toyoda at det nå kan bli aktuelt å innkalle alle USA-modellene av Corolla fra 2009 og 2010, skriver USA Today.

Det betyr at en halv million nysolgte biler, bare i USA i denne omgang, kan bli innkalt til sjekk.

Informasjonssjef Espen Olsen sier til Dagbladet at dette ikke gjelder Corolla-modeller som selges her til lands.

- De har en annen styringsspesifikasjon enn i USA, sier Olsen.

ServostyringDenne gangen er det servostyringen på nye USA-modeller av Corolla som er problemet. Tidligere i år har den japanske bilprodusenten måttet innkalle åtte millioner biler bare i USA på grunn av problemer med gasspedalene.

NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) har samlet 31 ulykkesrapporter med i alt 39 dødsofre der problemer med gasspedalen er lokalisert som årsak til at Toyota'er har akselrert uten sjåførens kontroll siden høsten 2007.

Også i Norge er Toyota-modeller innkalt for gasspedal-sjekk i vinter.

Vingler over 80 km/tNå har NHTSA fått 165 rapporter om nye Corolla'er som oppfører seg ustabilt i fart over 80 kilometer, og særlig når det blåser sidevind. I 12 tilfeller er det registert alvorlige ulykker på grunn av styrignsproblemer.

Toyota-sjefen sa i Tokyo onsdag at han ikke kommer til å stille i en eventuell høring i USA. Derfor tror eksperter på internasjonal bilindustri at nyheten om å vurdere innkalling av nye Corolla'er i USA  er et mottrekk fra Toyota-ledelsen for å unngå gransking.

Ny teknikkToyota gikk over til elektrisk servostyring på sine Corolla-modeller for det amerikanske markedet fra 2009, men tekniske eksperter har ennå ikke fastslått om styringspoblemene ligger der. Lignende modeller som Scion xB og Matrix begynte med den ny styreteknikenn samtidig - uten at det er registrert store problemer.