Bill Gates

Corona: - Veldig enkelt

Sammenlikner klimaendringer og corona-pandemien.

KLAR TALE: Bill Gates med nye uttalelser om covid-19. Foto: Ludovic MARIN / AFP
KLAR TALE: Bill Gates med nye uttalelser om covid-19. Foto: Ludovic MARIN / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Forretningsmagnaten og mangemilliardæren Bill Gates (65) har nylig uttalt seg om hvor enkelt det vil bli å ende corona-pandemien, som herjer rundt i verden for øyeblikket, sammenliknet med å stoppe klimaendringene.

Det er BBC som har intervjuet Gates natt til mandag norsk tid.

- Å løse klimaendringene vil være det mest utrolige menneskeheten noensinne har gjort, sier Bill Gates til BBC, før han sammenlikner problemet med å ende coronaviruset.

- Det er veldig, veldig enkelt, sier 65-åringen.

Foto: Bill Gates utgir ny bok denne uka. REUTERS/Arnd Wiegmann
Foto: Bill Gates utgir ny bok denne uka. REUTERS/Arnd Wiegmann Vis mer

Gates med ny bok om klimautfordringer

Han prøver å tydeliggjøre hvor vanskelig klimautfordringene mennesket har foran seg er, og at det er viktig av man ikke undervurderer utfordringen alle har foran seg.

- Vi har aldri opplevd et slik skifte som vi snakker om å gjøre de neste 30 åra. Det er ingen presedens for dette, sier Gates.

Gates har nylig adressert hvordan man kan hindre klimaendringene i sin nye bok «How to avoid a climate disaster.» Boka er ventet å bli utgitt 16. februar.

I boka skriver han blant annet at det er 51 milliarder tonn med klimagasser som blir tilført atmosfæren hvert år. Han mener tallene må reduseres til null.

Ifølge BBC fokuserer boka til Gates på hvordan ny teknologi og fornybar energi kan hjelpe til med å hindre klimautslipp i framtida.

Vil ha høyere priser

Han er klar på at det er statlige ledere som må starte en prosess i nær framtid om klimaendringene skal stoppes. Microsoft-grunnleggeren mener at alle må forstå den sanne prisen for bruken av fossilt brennstoff.

- Akkurat nå ser dere ikke smerten dere forårsaker når dere slipper ut karbondioksid. Vi må få signalisert at vi ønsker grønne produkter ved hjelp av høyere priser, mener Gates.

Han forteller at alle må være bevisste på hvordan man kan endre klimautslippene som et enkeltindivid.

- Århundrets virus

Da coronaviruset brøt ut for alvor i fjor, ba Gates rike land om å hjelpe fattige land for å bekjempe viruset.

Han mener at det å hjelpe fattige land i Afrika og Sør-Asia vil gagne alle fordi det vil bremse pandemi-smitten.

Stiftelsen han driver sammen med kona Melinda, varslet for over ett år siden at de vil gi 100 millioner dollar (om lag 945 millioner kroner) til bekjempelsen av coronaviruset.

- Covid-19 har i stor grad opptrådt som århundrets virus vi har vært bekymret for. Jeg håper ikke det blir så ille, men vi må anta at det vil bli det inntil vi vet noe annet, skrev Gates den gang i det medisinske tidsskriftet The New England Journal of Medicin.

Han mener det er to grunner til at coronaviruset utgjør en så stor trussel.

- For det første kan det ta livet av friske voksne i tillegg til eldre med helseproblemer. Viruset er langt mer alvorlig enn sesongbetinget influensa og vi kan plassere det mellom influensapandemien i 1957 og influensapandemien i 1918, skriver Gates.

Asiasyken i 1957 hadde en dødelighet på 0,6 prosent og tok, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) livet av to millioner mennesker.

Det anslås at en tredel av verdens befolkning ble smittet av spanskesyken, som herjet fra 1918 til 1920. Den hadde en dødelighet på 2 prosent og mer enn 50 millioner mennesker skal ha mistet livet.

TAR FARVEL: Over 12 000 har dødd av coronaviruset i Sverige. Alan Wihede (92) er en av dem og dette var hans siste døgn. Video: Falkehed / Hammarstrøm / Anderberg / Expressen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer