Skip nektes å legge til land:

Corona-alarm - får ikke legge til kai

Myndighetene forsøker å spore opp tusenvis av tidligere passasjerer, etter at en mann døde av coronavirus-smitte etter en tur med cruiseskipet Grand Princess. Cruiseskipet får nå ikke legge til kai i San Francisco.

CORONA-SMITTE: Cruiseskipet Grand Princess avbildet utenfor San Francisco på vei til Mexico 11. februar. En passasjer som skal ha vært om bord på dette cruiset, døde onsdag av coronaviruset. Foto: Scott Strazzante /San Francisco Chronicle via AP / NTB scanpix
CORONA-SMITTE: Cruiseskipet Grand Princess avbildet utenfor San Francisco på vei til Mexico 11. februar. En passasjer som skal ha vært om bord på dette cruiset, døde onsdag av coronaviruset. Foto: Scott Strazzante /San Francisco Chronicle via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Se mer
påvist smittet 107 000 +417
innlagt209 -11
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+788.0K
døde 3 010 000 +12.0K
Se mer

Ifølge The Guardian er det 21 passasjerer om bord på skipet som viser symptomer på virussmitte.

Onsdag døde en 71 år gammel mann, som var en av tre passasjerer som fikk påvist viruset etter en tur med skipet i februar. Han skal ha hatt helseproblemer og testet positivt for viruset tirsdag. Ifølge The Guardian ble mannen trolig smittet under en rundtur med cruiseskipet fra San Francisco til Mexico.

Forsøker å spore opp tusenvis

Mannen skal sammen med tusenvis av passasjerer ha gått av cruiseskipet i San Francisco 21. februar, og tusenvis av nye passasjerer skal ha gått om bord.

Grand Princess, som har 2.600 gjester og et mannskap på 1.150 om bord, var på vei til Hawaii da det ble kalt tilbake til havna i San Francisco onsdag.

Ifølge estimater er rundt 50 prosent av passasjerene som gikk av skipet 21. februar bosatt i California, forteller guvernør Newsom. Myndighetene jobber nå med å spore opp rundt 2500 personer i delstaten som kan ha vært utsatt for smitte.

- Vi går gjennom passasjerlista og er selvfølgelig bekymret for personer som reise sammen på den turen. Ikke bare personer som var om bord på skipet, men også de som tok transport sammen. Dette synliggjør behovet for å fokusere mer på personene som kan ha vært i nærmere kontakt med personen som tragisk gikk bort, sier guvernøren i California, Gavin Newsom.

REISE: Kommunikasjonsdirektør i reisebyrået Berg-Hansen, Anette Maltun Koefoed forteller hva det er lurt å tenke på om man skal ut og reise. Programleder: Emilie Rydning Vis mer

Unntakstilstand i California

71-åringens dødsfall er det første i USA utenfor delstaten Washington, som det så langt er ti personer som har dødd av viruset.

Natt til torsdag norsk tid erklærte guvernøren unntakstilstand i delstaten etter at 53 personer er bekreftet smittet av coronaviruset. I tillegg er 9.400 personer under observasjon for mulig smitte.

Beslutningen er tatt for å være forberedt på en videre spredning av viruset, ifølge CNN.

Ifølge The Guardian er planen at Grand Princess skal holde seg utenfor kysten, i internasjonalt farvann, mens kystvakten og helsepersonell går om bord for å gjennomføre tester, som skal fraktes med helikopter for laboratorietesting.

62 holdes isolert

Passasjerer som var med på turen der den nå avdøde 71 år gamle mannen deltok, og som fortsatt er om bord på skipet, blir holdt i karantene på lugarene sine. Ifølge cruiseselskapet Princess Cruises er det snakk om 62 passasjerer. Hvor mange av mannskapet som kan ha vært utsatt for smitte er ikke kjent.

Princess Cruises eier også det virusrammede skipet Diamond Princess som var i karantene utenfor kysten av Japan i februar. Over 700 av personene som var om bord på dette skipet, har fått påvist smitte, skriver NTB. Det er foreløpig ikke kjent om passasjerene om bord på Grand Princess vil holdes i karantene på skipet over lengre tid.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer