Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykt for covid-19

Corona-alarm på nytt cruiceskip

Rundt 2000 passasjerer på «MSC Opera» har fått beskjed om å holde seg om bord, da det ble kjent at en tidligere passasjer har fått påvist covid-19-smitte.

«MSC OPERA»: Alle passasjerene har fått beskjed om å holde seg om bord etter at det i dag ble klart at en tidligere passasjer på «MSC Opera» har fått påvist smitte av covid-19. Arkivfoto: Manuel Silvestri / Reuters / Scanpix
«MSC OPERA»: Alle passasjerene har fått beskjed om å holde seg om bord etter at det i dag ble klart at en tidligere passasjer på «MSC Opera» har fått påvist smitte av covid-19. Arkivfoto: Manuel Silvestri / Reuters / Scanpix Vis mer

En rekke passasjerer på ulike cruiseskip har de siste to månedene blitt satt i karantene på grunn av frykt for det nye coronaviruset. Mange har måtte bli værende på skipet i dagevis, og har hatt begrenset tilgang til å forlate lugarene sine.

Nå har viruset nok en gang fått betydning for en rekke cruisepassasjerer.

For etter at en av skipets tidligere passasjerer tirsdag testet positivt på covid-19-viruset, fikk i dag rundt 2000 passasjerer på skipet «MSC Opera» beskjed om å holde seg om bord, skriver USA Today.

Fikk brev

Skipet lå i havn i Athen i Hellas og var på vei til Korfu, da passasjerene ble kalt tilbake fra ulike utflukter i den greske byen. De skal først ha blitt fortalt at tilbakekallingen skyltes et sikkerhetsproblem.

Da de ankom båten igjen, mottok de et brev fra kapteinen Pietro Esposito som ga dem mer utfyllende informasjon.

- Jeg har nettopp fått vite - og ønsker å informere dere umiddelbart - om at vi har blitt kontaktet av de østerrikske helsemyndighetene som opplyser om at at en tidligere passasjer som seilte med oss forrige uke på «MSC Opera», har fått påvist covid-19, skriver kapteinen.

- Ikke om bord

Han informerer videre i brevet at den mannlige passasjeren, som har østerriksk statsborgerskap, forlot MSC Opera i Genova i Italia, fredag morgen den 28. februar, og befinner seg nå i Østerrike.

- For å være helt klar: denne personen er ikke om bord, skriver kapteinen, som presiserer:

- Alle passasjerer og mannskap blir bedt om å være om bord til vi har ytterligere klarhet i saken.

SMITTEVERN: Fagdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie om smitteforebygging og tiltak mot virusspredning. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Beroliger

Ifølge kapteinen er det imidlertid ingen grunn til bekymring for skipets passasjerer.

- Vi har ingen indikasjoner på at det for øyeblikket kan være et problem ombord på «MSC Opera», og det er ingen tilfeller som antyder at det kan være et tilfelle av covid-19.

Da skipet ankom Piraeus i Hellas, informerte «MSC Opera» de greske helsemyndighetene om saken og ba om veiledning, skriver USA Today.

Skipet fikk tillatelse til å fortsette sin ferd som planlagt til sin neste havn på Korfu, Hellas.

I fjor sommer var det samme skipet i en ulykke. To mennesker ble lettere skadd da cruiseskipet traff kaia og kolliderte med en mindre turistbåt i Venezia..

Passasjerer døde

I går ble det kjent at cruiseskipet «Aida Aura» utsatte avreisen fra Haugesund mandag i påvente av svar på corona-tester fra to passasjerer.

Personene ble plassert i karantene, men hadde allerede vært i land i Haugesund. De opplyste også at de var i kontakt med en corona-smittet person i Tyskland før avreise.

Testene av de to viste at de ikke var smittet av coronaviruset covid-19, og skipet kunne da forlate Haugesund.

Langt mer alvorlig ble det for cruiseskipet Diamond Princess. Det lå i karantene i 14 dager, med om lag 3700 mennesker om bord etter at det ble påvist smitte blant skipets passasjerer.

To passasjerer som var om bord døde som følge covid-19-viruset

De to døde, en japansk mann, og en japansk kvinne i 80-åra, ble torsdag bekreftet døde. Ifølge BBC hadde begge helsemessige utfordringer fra tidligere av.

SMITTET: Line Vold (adm. dir. i Folkehelseinstituttet) forteller om corona-situasjonen i Norge. Foto: Endre Vellene. Vis mer

Nye norske smittede

Klokka 18.00 i dag la Folkehelseinstituttet (FHI) fram siste nytt om coronaviruset.

56 personer i Norge er nå bekreftet smittet med viruset. Ingen av de som er smittet er alvorlig syke eller innlagt på sykehus, opplyser FHI.

Personene er hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine respektive kommuner.

- Folkehelseinstituttet har i dag fått bekreftet at ytterligere 23 personer har testet positivt på coronavirus. Alle tilfellene kan fremdeles knyttes til utbrudd i utlandet, hvorav ett av tilfellene er tilknyttet Iran, ett er tilknyttet Hong Kong og resten er tilknyttet utbruddet i Nord-Italia, skriver FHI på sine hjemmesider.

Hele Norges coronakart