Al-Hol flyktningeleiren:

Corona-alarm

– Det kan bli grusomt.

BARN DØR: På en uke dødde det åtte barn av indre blødninger, hjertesvikt og underernæring. Nå frykter de at situasjonen i al-Hol leiren blir ytterligere forverret med corona pandemien. Foto: AFP/NTB Scanpix.
BARN DØR: På en uke dødde det åtte barn av indre blødninger, hjertesvikt og underernæring. Nå frykter de at situasjonen i al-Hol leiren blir ytterligere forverret med corona pandemien. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Torsdag ble det første coronatilfellet bekreftet i al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Det er rundt 65 000 mennesker som oppholder seg i leiren, og situasjonen er i ferd med å bli svært alvorlig.

– Det er viktig at det internasjonale samfunnet anerkjenner situasjonen. Vi må handle nå eller så kan det bli en grusom katastrofe, sier Will Turner, nødhjelpssjef i Leger Uten Grenser.

Leiren har vært hard presset på kapasitet, og menneskene i leiren bor tett på hverandre i små overfylte telt. Nå frykter Leger Uten Grenser at coronaviruset kan spre seg raskt og ukontrollert i leiren.

– Katastrofale konsekvenser

– Det er ikke mulig med sosial distansering, de mangler vann for å vaske seg og den medisinske kapasiteten er så lav at det kan få katastrofale konsekvenser, sier Turner til Dagbladet.

Ingen vet hvor mange som er smittet av corona i leiren, men man frykter at antallet kan stige dramatisk den nærmeste tiden. Totalt i Syria er det registrert 2500 smittede og 100 personer som har dødd av viruset.

Halvparten tester positivt for corona

– Testkapasiteten er lav, og det er rundt 1900 mennesker i leiren som har underliggende sykdommer som plasserer dem i risikogruppen. I halvparten av testene som blir tatt i Nordøst-Syria påvises det covid-19 smitte. Det er et altfor høyt tall, noe som indikerer at det burde ha blitt testet langt flere. Det er helt klart en stor bekymring, sier Will Turner til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer