Corona-frykt på sykehjem: - Vi kan ikke stenge

En tredel av Norges corona-døde bodde på sykehjem. I Oslo har over halvparten av sykehjemmene smitte.

BESØKSFORBUD: Skedsmotun Bo- og behandlingssenter har flere smittede. .Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESØKSFORBUD: Skedsmotun Bo- og behandlingssenter har flere smittede. .Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

Det er de eldste blant oss som er mest utsatt for coronavirusets dødelighet, og det er blant annet derfor Norge og verden har stengt omtrent helt ned.

Vi skal beskytte de eldre og sårbare mot smitten.

Av 57 dødsfall i Norge, er 23 av dem kommet på sykehjem. Der de aller eldste av oss bor i sine siste år.

Døden på sykehjemmene:

Oslo: En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at det er meldt om at sju beboere ved sykehjem i Oslo er døde av corona. 45 beboere er registrert smittet totalt.

Norge: I hele landet er det registrert 23 dødsfall knyttet til viruset på sykehjem, av totalt 57 døde i Norge.

I Oslo er 26 av 43 institusjoner som driftes av sykehjemsetaten, registrert med smitte. 45 av beboerne er smittet av coronaviruset, sju av dem er allerede døde.

I tillegg har Sykehjemsetaten opprettet en egen institusjon for hjemmeboende som er corona-smittet. Her bor det 17 smittede i dag.

Påvist smitte etter døden

På landsbasis er mer enn førti prosent av alle livene coronaviruset har tatt, vært på sykehjem.

- Det er krevende for oss, og det blir mer og mer krevende etter hvert som smitten sprer seg i befolkningen. Våre ansatte bor med sine familier, tar kollektivtransport til og fra jobb og går i butikken som alle andre. Da øker risikoen for at de blir utsatt for smitte. Mange kan være smittet uten å kjenne symptomer og ta med smitte inn til institusjonen, sier direktør for samfunnskontakt i Sykehjemsetaten i Oslo, Henrik Mevold, til Dagbladet.

Når et sykehjem får smitte i institusjonen er det kritisk for beboerne. På Oslos sykehjem bor man i gjennomsnitt i to år før man dør. Helsa til beboerne kan med andre ord være ganske skral i utgangspunktet.

Alle beboere med symptomer på luftveisinfeksjoner testes og isoleres fram til prøvesvarene kommer. En av de døde sykehjemsbeboerne i Oslo har fått konstatert corona-smitte etter sin død.

- I gjennomsnitt dør det 120 beboere på langtidshjemmene hver måned, hvert eneste år, ved Oslos sykehjem. Dessverre tyder det på at de fem som er døde og bekreftet smittet, døde som følge av at de var smittet, sier Mevold.

Alle med symptomer testes

Det bor rundt 3600 mennesker på sykehjem i Oslo. Av dem er 490 testet for coronavirus. 45 av dem har altså fått påvist smitte.

Til sammenlikning jobber det nesten 10 000 mennesker i disse institusjonene. 89 av Oslos sykehjemsarbeidere har fått påvist smitte, 1306 er testet siden 17. mars.

BURSDAG: Slik feiret Ruth Mendelson 110-årsdagen. Video: KamerOne Vis mer

Sykehjemsetaten har innført strenge tiltak for å stoppe spredningen.

- Alle beboere med symptomer testes fortløpende, og medarbeidere med luftveissymptomer sendes rett i karantene før de testes. Å teste mye er et veldig viktig tiltak for oss. Det tyder på at det er medarbeidere som har tatt med smitten inn i institusjonene, og det er veldig viktig at vi klarer å spore denne smitten, sier Mevold, og legger til at testingen ser ut til å ha effekt fordi flertallet av institusjonene med smitte bare har smittede ansatte og ikke smittede beboere.

- Hvorfor kan dere ikke teste alle ansatte og eliminere smitterisikoen?

- FHI anbefaler at vi ikke tester uten symptomer, fordi å teste for tidlig kan gi falske negativer. Det vil nok i tillegg sprenge testkapasiteten i Oslo slik den er i dag, om alle våre 10 000 medarbeidere skulle testes uten symptomer, sier han, og trekker samtidig fram en gladhistorie fra Lillohjemmet.

Der testet en ansatt positivt for coronaviruset for tre uker siden, men siden har ingen fått påvist smitte ved hjemmet.

- Vi kan erklære Lillohjemmet for smittefritt nå, og det er veldig positivt at vi har klart å stoppe det der, sier Mevold, og mener det er et bevis på at de strenge tiltakene ved kommunens sykehjem virker.

Strenge tiltak

Det mener også Birgit Jensen, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Sykehjemsetaten i Oslo.

Hun mener at sykehjemmene og helsehusene i Oslo er godt rustet til å møte pandemien og begrense smitten, til tross for at mer enn halvparten av institusjonene er berørt.

- Man har fagsykepleiere både på sykehjem og helsehus som driver med opplæring, blant annet i det å håndtere smittevernutstyr. Man har veldig fokus på å begrense smitte, med besøksforbud på sykehjem, stengte dagsentre og forbud mot at ansatte jobber ved flere institusjoner, sier Jensen til Dagbladet.

Disse sykehjemmene har smittede beboere:


• Bekkelagshjemmet
• Ellingsrudhjemmet
• Hovseterhjemmet
• Majorstutunet bo- og behandlingssenter
• Nordseterhjemmet
• Oppsalhjemmet
• Paulus sykehjem
• Romsås sykehjem
• Sagenehjemmet
• Solvang helsehus
• Ullern helsehus
• Økernhjemmet

- Men mange beboere har fått påvist smitte ved sykehjemmene, er ikke dette et dårlig tegn?

- Prosentmessig er det ikke stor spredning av smitte, og det er ikke flere på hver institusjon enn at man klarer å håndtere det, sier hun, og påpeker at sykehjemmene er vant til å håndtere både influensa, norovirus og MRSA i hverdagen.

Kan ikke stenge

Og selv om mange av dødsfallene kommer på sykehjem, er det også lyspunkter for bekymrede pårørende.

To av de tre første beboerne som fikk påvist smitte i Oslo, for to og en halv uke siden, er fortsatt i live, og smittespredningen er fortsatt liten.

- Det er veldig positivt at vi kan stenge skoler og barnehager for å begrense smitten mest mulig, for vi kan ikke stenge sykehjemmene, sier Mevold.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer