Corona gir do-trøbbel

Beskjeden om å holde seg mest mulig hjemme byr på avløpsproblemer i nord.

BARE DOPAPIR I TOALETTET: I Tromsø skaper engangsservietter og engangskluter i do store problemer i kloakknett. Foto: Shutterstock / NTB
BARE DOPAPIR I TOALETTET: I Tromsø skaper engangsservietter og engangskluter i do store problemer i kloakknett. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som en direkte konsekvens av corona-pandemien og mange på hjemmekontor, har kloakknettet i Tromsø fått alvorlige problemer.

Under tittelen «Dasstrøbbel i Tromsø» i dagens papirutgave av Nordlys forklarer vann- og avløpsetaten i Tromsø kommune hvorfor det går galt.

- Det er en oppblomstring av engangskluter og engangsservietter som blir kastet i toalettet. De løser seg ikke opp i vann, som toalettpapir gjør. De tetter igjen pumper og blokkerer rensefiltre. Dermed renner kloakken over og rett i havet, sier driftsingeniør Rolf Helge Ingebrigtsen på pumpestasjonene i Tromsø kommune.

Kan gi økte gebyrer

Alarmen om tette kloakkpumper går døgnet rundt, og beredskapsgjengen i vann- og avløpsetaten jobber under høytrykk. Proppene med uoppløselige kluter og engangsservietter kan fylle en bærepose.

Etaten har tidligere kjørt kampanjer for Tromsø-beboere om hva som hører hjemme i doskåla utenom toalettpapir og vannet som allerede er der:

Bæsj, tiss og spy. Ingenting annet.

Frekvensen på utrykningene for å fjerne de nevnte proppene har det siste halvåret økt såpass mye, at etaten tilskriver dette de endrede vanene i forbindelse med pandemien. Varer det, vil det føre til økte gebyrer for brukerne.

GJENNOMSIKTIGE TOALETTER: De nye toalettene som lanseres i Tokyos bydel Shibuya, er mer enn et vanlig toalett. Foto: Masatoshi Okauchi/Shutterstock Vis mer

Problem flere steder

Allerede i slutten av mars ble det rapportert om endringer i nordmenns avfallshåndtering innenfor husets fire vegger, da vann- og avløpsavdelingen i Stavanger kommune meldte om tilsvarende problemer.

Flere steder hadde etaten måttet foreta reparasjonsarbeid på avløpsstasjoner som var gått i stå på grunn av engangskluter, filler, bind, q-tips og annet søppel som folk kastet i do, skrev Stavanger Aftenblad.

Gjennom pandemien har en rekke kommuner meldt om tilsvarende erfaringer - spesielt i perioder med strenge restriksjoner.

Reglene for hva som kan kastes i do er generelle, men problemer med avløpsnettet oppstår spesielt i tettbygde strøk, der rørnettet får kjørt seg mest.

På pumpestasjonene tetter det igjen, og kan føre til oversvømmelser og lite hyggelig lokalmiljø.

I verste fall kan du også risikere at blokkeringer i nettet gir tilbakeslag, noe som også kan være tilfelle når rørnettet blir overbelastet.

Du risikerer da å få egen, og også naboenes kloakk opp slukene hos deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer