Ipsos april

Corona-hopp for Erna

Oppslutningen om Erna Solberg (Høyre) går kraftig fram på Dagbladets siste meningsmåling. Nå er Høyre Norges største parti.

TILTAK: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møtte Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Oslo, 12. mars. Oppslutnignen om statsminster Erna Solberg og Høyre har økt gjennom hele corona-krisen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyre går fram 4,5 prosentpoeng til 25,3 prosents oppslutning på Ipsos meningsmåling utført for Dagbladet i april.

Selv om også Arbeiderpartiet gjør det forholdsvis bra, med en oppslutning på 24,9 i målingen, ville Høyre vært Norges største parti om dette var valgresultatet.

Ansvarlig for de politiske analysene hos Ipsos, Mads Motrøen, er ikke i tvil om at forklaringen er statsminister Solbergs håndtering av corona-krisen.

- Det er helt åpenbart og ikke uventet. Veldig ofte er det slik i krisetider at befolkningen samler seg om den sittende ledelsen. Det så man etter 11. september 2001 med USAs president George W. Bush og Jens Stoltenbergs etter 22. juli 2011, og også ved andre kriser. Samtidig viser det at folk mener regjeringen har håndtert krisen på en god måte. Hadde det vært skandaløst, hadde det ikke skjedd, sier Motrøen.

Statsminister Erna Solberg setter pris på resultatet.

- Det er hyggelig med gode tall. Men det viktigste nå er å slå ned smitten og sikre at vi har jobber å gå til etter pandemien, sier hun til Dagbladet.

NORSK INTERESSE: Nyhetskanalen CNN intervjuet Erna Solberg om hvordan Norge og Sverige kunne handle så ulikt mot pandemien. Video: CNN. 8. april 2020 Vis mer

Dobbel effekt

Ikke bare gjør Høyre det bra, også andelen som mener Solberg gjør en god jobb som statsminister stiger kraftig. Mens 45 prosent av de spurte mente hun gjorde en god jobb ved forrige måling, mener nå 58 prosent at hun gjør en god jobb som statsminister. Før covid-19-krisen var andelen enda lavere, med et gjennomsnitt på 40 prosent det siste året.

- Vi så en liten effekt allerede forrige måned, men det var kort tid etter at krisen hadde truffet. Nå som det er gått mer tid og befolkningen har sett hva som gjøres, er det tydelig at de gir sterk støtte til Solbergs håndtering av krisen.

Solberg nærmer seg nå nivået tidligere Ap-statsminister Jens Stoltenberg var på i tiden etter 22. juli da på det meste over 70 prosent av velgerne var fornøyd med jobben han gjorde som statsminister.

- Jeg vil takke folk over hele Norge for at dere slutter opp om de strenge korona-tiltakene. Jeg forstår at dette er svært inngripende tiltak i folk og bedrifters hverdag, sier Solberg som videre framhever et godt samarbeid om både tiltak og krisepakker.

- På få uker er vi i ferd med å slå ned viruset og har stilt til rådighet mer enn 200 milliarder kroner for sikre folks jobber. Alle de politiske partiene og partene i arbeidslivet samarbeider godt slik at vi kan få Norge gjennom corona-krisen.

KrF over sperregrensa

I meningsmålingen er de andre regjeringspartiene mer stabile, men går også noe fram. KrF får på denne målingen 4,1 prosent.

Det er første gang de er over sperregrensen på 4 prosent i Ipsos målinger siden oktober 2018.

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, setter pris framgangen:

ANGREP: Statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad la onsdag 22. april fram forslag til ny lov for Etterretningstjenesten. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det er hyggelig for oss med målinger der regjeringspartiene går frem. Mitt inntrykk er at mange er fornøyd med måten krisen blir håndtert på. KrF er med på å ta beslutninger som bidrar til å holde smittetallene nede og trygger arbeidsplasser. I denne krisen er også KrF opptatt å se utenfor landet vårt, enten det gjelder å sikre en vaksine også for verdens fattige eller sitasjonen i flyktningleirer, sier Ropstad.

Venstre lander på 3,1, fortsatt langt unna sperregrensen, men opp fra 2,6 prosent i mars.

Flertall til venstresiden

Et skår i gleden for Høyre er at det tross framgangen er solid flertall for venstresiden totalt sett. Velgerveksten består først og fremst av tidligere velgere som kommer ned fra gjerdet, og trolig noe fra Frp. Frp gjorde et hopp på målingene etter at de gikk ut av regjeringen i januar. I april går de tilbake fra 11,4 til 9,7 og er nå på nivå med sine svakeste målinger i regjeringsperioden.

Høyre, Frp, KrF og Venstre får totalt 70 av 169 stortingsmandater i målingen. Både Rødt og MDG er over sperregrensen og større enn regjeringspartiene KrF og Venstre.

Nestleder i Rødt Marie Sneve Martinussen, er godt fornøyd med målingen og sier hun tror folk har fått med seg at de har slåss for vanlige folk. Hun spår at framover også vil bli mer rom for debatt også om krisehåndteringen.

- I krisetider er det nok den ledende skikkelsen som jo er Høyre-leder Erna Solberg som får styringstillegget. Men det er nå på tide at kritikken av håndteringen og hvordan corona-krisen skal løses får mer plass i media og folks hverdag, sier Martinussen.

- I en akutt unntakstilstand er det ikke så mye rom for politiske debatter, men konfliktene som finnes fra før, finnes fortsatt også i krisepolitikken, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer