Corona i et av verdens siste «smittefrie» land

Øystaten Vanuatu i Stillehavet, et av få land i verden som har sluppet unna coronaviruset - fram til nå.

FÅ LAND IGJEN: Det er påvist coronasmitte på Vanuatu. Landet var et av få som ennå ikke hadde registrert smitte. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge statsminister i øystaten, Bob Loughman, er øyas coronafrie tider nå forbi, etter at en mann fikk påvist coronaviruset. Mannen kom til Vanuatu fra USA, via Sydney og Auckland.

Ifølge nyhetsbyrået AP var den 23 år gamle mannen uten symptomer på viruset, men ble rutinemessig testet. Han avla positivt prøvesvar 5. november, dagen etter ankomst.

200 personer

- Jeg vil forsikre våre innbyggere om at myndighetene vil følge strenge regler og coronatiltak for å forsikre oss om at dette tilfellet ikke sprer seg, og at landet vårt fortsatt er trygt, sa statsminister Loughman ifølge australske ABC.

Ifølge myndighetene i den lille øystaten, er planen å holde alle mannens medpassasjerer i karantene og å spore hans nærkontakter.

Helsedirektør Len Tarivonda opplyser at mannen kan ha hatt kontrakt med nærmere 200 personer.

CORONA: Helse- og omsorgsminister Bent Høye mener det er problematisk at folk reiser til nærliggende kommuner for å ta seg en fest. Video: NTB Vis mer

Andre smittefire land

Vanuatu har hittil bare testet personer som kommer fra land med høyt smittetrykk. Etter forrige ukes smittetilfelle endres rutinene og alle som ankommer øya skal testes.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har Vanuatu, som har rundt 300 000 innbyggere, vært et av få land i verden som til nå har vært spart for coronasmitte.

Ifølge en WHO-rapport, datert 14. oktober, er det heller ikke registrert smitte å verken Marshall Islands, Micronesia, Nauru, Palau, Samoa, Solomon Islands, eller Tonga.

Også Nord-Korea og Turkmenistan hevder at de har vært uten ett eneste smittetilfelle hittil i pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer