Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona kan forpurre Giske-plan

Framtida til Trond Giske og Trine Skei Grande kan bli satt på vent på grunn av coronakrisa.

UTSATT LØSNING? Dersom coronaviruset herjer videre, kan årsmøtet i Trøndelag Ap bli utsatt. En beslutning fattes trolig mot slutten av denne uka, for Dagbladet opplyst. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
UTSATT LØSNING? Dersom coronaviruset herjer videre, kan årsmøtet i Trøndelag Ap bli utsatt. En beslutning fattes trolig mot slutten av denne uka, for Dagbladet opplyst. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Jan Thore Martinsen, fylkessekretær i Trøndelag Ap, bekrefter overfor Dagbladet at det omdiskuterte årsmøtet i fylkeslaget kan bli utsatt eller avlyst.

- Per nå gjennomfører vi årsmøtet som planlagt, men vi er i fortløpende dialog med fylkeslegen og hotellet, og avventer deres anbefalinger. De siste dagene har vi sett at ting endrer seg fort når det gjelder corona, sier Martinsen til Dagbladet.

Dynamikken endres

Etter planen skal Trøndelag Ap velge ny ledelse i Trondheim neste helg. I dag ble det kjent at NTNU ber studenter om å holde seg hjemme.

Trond Giske er ønsket som ny leder av flertallet i lokallaget, men møter også høylytt motstand, blant annet fra Trondheim Arbeidersamfunn. Etter det Dagbladet kjenner til, vurderer valgkomiteen i Trøndelag Ap situasjonen dit hen at Giske per nå er for kontroversiell til å velges som ny leder.

Skulle årsmøtet bli utsatt, kan det tenkes å tjene Giskes sak ettersom avstanden i tid til metoo-sakene mot ham øker.

På den andre siden vil det holde den betente striden levende lengre enn partiledelsen i Oslo ønsker. Og det kan gi valgkomiteen bedre tid til å finne en annen, og mer samlende, kandidat.

Det jobbes særlig med å finne en kvinnelig lederkandidat som kan forene fylkeslaget, blir Dagbladet fortalt. Etter planen skal valgkomiteen presentere sin innstilling 16. mars.

Møte om møte

Dagbladet er kjent med at ledelsen i Ap skal møtes torsdag. Beslutningen om å utsette møtet på ubestemt tid vil eventuelt bli fattet etter dette, mot slutten av denne uka.

Tidligere i dag ble det kjent at SV avlyser sin folkevalgtkonferanse til helgen.

Også Venstre skal etter planen møtes i helga. Landsstyremøtet skulle være partitoppenes første samling siden valgkomiteen i partiet kontroversielt innstilte Trine Skei Grande til å fortsette som leder.

Sveinung Rotevatn og Abid Raja ble innstilt som nye nestledere.

Også dette møtet kan bli avlyst, men foreløpig er ingen beslutning fattet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Landsmøte uvisst

Landsmøtet i Venstre 17. til 19. april kan også bli avlyst som følge av coronaviruset. I likhet med Trond Giske, kan også Trine Skei Grandes politiske liv påvirkes av en utsettelse.

- I likhet med andre partier følger vi situasjonen og helsemyndighetenes vurderinger nøye. Vi er også i gang med å se på ulike scenarioer av tiltak, sier partisekretær Marit Meyer til Dagbladet.

Dersom landsmøtet blir utsatt vil en presset Trine Skei Grande ikke enda få sikret gjenvalget hun ønsker seg.

Kilder i Venstre peker på at dette særlig kan tenkes å gi Sveinung Rotevatn tid til å styrke sin posisjon. Det er en dårlig bevart hemmelighet at både Rotevatn og Abid Raja kunne ønske å overta lederposisjonen i partiet under de rette omstendighetene. Disse omstendighetene er foreløpig ikke på plass, men det kan endre seg dersom landsmøtet utsettes.

Rotevatn-fløy kan mobilisere

Raja og Rotevatn ble tatt inn i regjeringsvarmen av Skei Grande i januar.

Jo lengre tid som går, jo enklere er det å åpent utfordre Grande, ifølge enkelte i partiet.

Abid Rajas støttespillere har vært tause i tida etter Grande ble innstilt som ny partileder, tilsynelatende tilfreds med at deres mann fikk en plass i ledelsen.

Rotevatns folk har mobilisert i større grad. Både Unge Venstre, Oslo Venstre og Bergen Venstre, som alle støtter Rotevatn framfor Raja, har raslet med sablene etter valgkomiteens innstilling.

- Trine har vært en fantastisk leder for partiet, men hun må kjenne sin besøkelsestid. Store deler av partiet har lenge ymtet om at vi trenger et lederskifte. Det forventer jeg at Trine ser alvoret i, sa Ane Breivik i Bergen Venstre til Dagbladet i forrige uke.

Det første landsmøte våren 2020 arrangeres av Høyre, helgen 27.–29. mars. Dette er nå utsatt. Venstre forteller Dagbladet tirsdag kveld at partiet fortsatt ikke har fattet noen beslutning angående å utsette landsmøtet.

Hele Norges coronakart