Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-mysterium i Italia

Italienske myndigheter har trykket på den store røde knappen. Finner ikke «patient zero».

«TOMME» BYER: Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av det nye coronaviruset og sykdommen covid-19. Myndighetene tar drastiske grep for å forhindre ytterlige smitte. Video: AP Vis mer

Frykten for coronaviruset sprer seg i Italia.

I løpet av mandag har antall døde som følge av sykdommen økt fra tre personer til seks personer. Det siste dødsfallet ble bekreftet like før klokka 15.00 mandag ettermiddag.

Over 230 personer er nå smittet i landet, ifølge nyhetsbyrået RAI.

Dermed er Italia det europeiske landet som er hardest rammet av virus. Utenfor Kina er Iran og Sør-Korea de andre landene som er hardt rammet.

STENGT: Den verdenskjente katedralen Duomo di Milano er mandag stengt på grunn av coronautbruddet i regionen. Maskerte soldater holder i dag vakt utenfor katedralen i storbyen. Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo/NTB Scanpix
STENGT: Den verdenskjente katedralen Duomo di Milano er mandag stengt på grunn av coronautbruddet i regionen. Maskerte soldater holder i dag vakt utenfor katedralen i storbyen. Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo/NTB Scanpix Vis mer

Men noe er annerledes i Italia. Foreløpig har myndighetene ingen indikasjoner på hvor viruset har kommet fra og hvem som har spredd det.

Bekymrer

Totalt er 78 811 mennesker smittet globalt. Over 77 000 av disse i Kina, som har 2445 dødsfall til nå. Helsemyndigheter mener at viruset oppsto i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina og spredte seg derfra.

Men italienske myndigheter står overfor et stort mysterium. Ingen av pasientene som er undersøkt eller behandlet i landet har vært i Kina nylig.

De mangler dermed «patient zero» - den første dokumenterte som kan ha brakt med seg viruset til Italia og deretter smittet andre.

TOMME GATER: Sentrum av Milano er ikke slik det pleier mandag formiddag. Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo/NTB Scanpix
TOMME GATER: Sentrum av Milano er ikke slik det pleier mandag formiddag. Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo/NTB Scanpix Vis mer

- Vi forventet å håndtere pasienter som kom fra Wuhan-området. Nå behandler vi pasienter som bare er knyttet til vårt område. Det bekymrer også Verdens helseorganisasjon (WHO), sier WHO-direktør Hans Kluge til La Repubblica.

Alle de døde i Italia er eldre personer med allerede svekket helse.

Fryktscenario har blitt virkelighet

Italienske myndigheter har dermed ikke klart å rekonstruere opphavet til viruset. Én mistenkt pasient null er blitt frikjent etter undersøkelser.

- Scenarioet jeg alltid har fryktet har blitt virkelighet. Den første smittede er en italiener som aldri har vært i et østlig land, sier smittevernsdirektør Giovanni Rezza til avisa.

Epidemiolog Pier Luigi Lopaclo sier til avisa at han tror det blir vanskelig å finne «patient zero» i Italia. Han tror den første pasienten kan ha ankommet Italia tidlig i forløpet av viruset. WHO ble varslet om utbruddet 31. desember, og Lopalco tror pasienten kan ha ankommet Italia i januar uten symptomer utover sesonginfluensaen.

Puslespill

Dermed kan viruset ha spredd seg i det stille og ført til de nå over 200 tilfellene av smitte. Å kunne spore samtlige regionale utbrudd er en svært viktig brikke i puslespillet verdens helsemyndigheter og forskere nå legger for å prøve å stoppe viruset.

Ifølge nyhetsbyrået RAI kan svaret på «pasient null»-gåten ligge hos en 60 år gammel bonde som har fått influensaliknende symptomer og nå blir undersøkt.

Det er regionen Lombardio, med Milano som hovedstad, som er definitivt hardest rammet i landet. 167 tilfeller er oppdaget i regionen. 27 tilfeller er oppdaget i regionen Veneto, som blant annet omfatter de populære turistbyene Venezia og Verona. Emilia-Romagna-regionen, som har Bologna som hovedstad, har 16 tilfeller av covid-19. Tre tilfeller er oppdaget i Piemonte og Sør-Tyrol, mens hovedstadsregionen Lazio har to tilfeller.

Stenges og utsettes

Søndag ble fire Serie A-oppgjør som skulle spilles i Nord-Italia utsatt. - Inter – Sampdoria, Verona – Cagliari, Torino – Parma og Atalanta – Sassuolo ble alle utsatt tidlig på dagen. Flere idrettsarrangementer ble utsatt søndag.

Mandag morgen ble blant annet rettssaker i Milano holdt for lukkede dører og med svært begrenset tilgang på grunn av virusfrykt.

Over 50 000 mennesker i en rekke småbyer er bedt om å holde seg hjemme av frykt for at viruset skal spre seg. Både skoler, barer og flere andre offentlige institusjoner er stengt på ubestemt tid.

Innspurten på det store karnevalet i Venezia, som skulle vært rundet av tirsdag, avblåses også. Italias statsminister Giuseppe Conte sier at regjeringen vurderer ytterligere ekstraordinære tiltak for å hindre videre smittespredning i landet.

Coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, har så langt smittet over 76 000 mennesker i nær 30 forskjellige land.

Av de smittede er 2345 døde, og så langt fins ingen vaksine mot viruset, som hovedsakelig rammer luftveiene og blant annet kan gi feber, tørrhoste og lungebetennelse.

Covid-19 oppfyller nå kriteriene til en «sykdom x» - en ennå ikke oppdaget smittsom sykdom med potensial for å skape en epidemi eller pandemi [svært omfattende epidemi].

Hele Norges coronakart