Corona:

- Corona-passet haster

EU åpner nå for at fullvaksinerte kan reise i Europa. - For at Norge skal kunne ta et coronapass i bruk, gjenstår tre trinn, sier forsker.

ÅPNER: To stikk i armen, så kan man angivelig reise ut. EU-landene skal nå ha blitt enige om å åpne grensene for fullvaksinerte. Foto: AP / NTB
ÅPNER: To stikk i armen, så kan man angivelig reise ut. EU-landene skal nå ha blitt enige om å åpne grensene for fullvaksinerte. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EU-landene ble onsdag enige om å gjenåpne grensene for fullvaksinerte reisende, ifølge kilder til nyhetsbyrået AFP.

Medlemslandene står selv fritt til å bestemme om de vil fjerne innreiserestriksjonene mot framleggelse av gyldig vaksinasjonsbevis, ifølge The Guardian.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NTB at nyheten er i tråd med signalene som i lengre tid har kommet fra EU.

- Det gjenstår nå å ferdigstille ordninger i de enkelte landene med coronasertifikat, slik at man kan dokumentere sin vaksinasjonsstatus ved grensepasseringer i Europa, sier han.

Tre trinn

Ifølge førsteamanuensis Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo, er en enighet i EU om bruk av et coronasertifikat det første trinnet av tre som må til for at fullvaksinerte nordmenn skal få reise fritt i Europa.

- Først diskuterer EU dette, deretter må EØS-landene ta stilling til det, og til slutt må det tas en beslutning nasjonalt her i Norge, sier Befring til Dagbladet.

Hun viser til at spørsmålet om et coronapass nylig har vært på høring, og at det nå skal sendes til Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer