Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona:

Corona-smittet lege: - Ikke vært så dårlig siden ungdomsskolen

Entydig fra fastlege i isolat, Bror Olav Håvardsrud (42) : - Følg rådene fra Folkehelseinstituttet.

CORONA-KONSEKVENSER: Fastlege Bror Olav Håvardsrud har fått konstatert smitte av corona-viruset covid-19. Arbeidsplassen Eik legesenter er stengt og legens familie på fem er i hjemmekarantene. Foto: Privat.
CORONA-KONSEKVENSER: Fastlege Bror Olav Håvardsrud har fått konstatert smitte av corona-viruset covid-19. Arbeidsplassen Eik legesenter er stengt og legens familie på fem er i hjemmekarantene. Foto: Privat. Vis mer

Han er praktiserende allmennlege, aldri syk og med 42 år i alder utenfor de store risikogruppene.

I helgen, etter at han ble testet med coronasmitte fredag, har ikke lege Bror Olav Håvardsrud på Nøtterøy vært så klein i kroppen siden han for første og eneste gang hadde influensa da han gikk på ungdomsskolen. Altså for mer enn 25 år siden.

SE NÅ: Siste nytt fra Danmark Vis mer

- Jeg har vært slått ut og kanskje hatt 40 i feber, sier fastlegen ved Eik legesenter i Tønsberg til Tønsbergs Blad.

Nå er legesenteret stengt i 14 dager fordi de ansatte er i karantene. Og pasientene blir kontaktet om hvordan de skal forholde seg.

- Følg offisielle råd

- Hvordan skal folk forholde seg i denne corona-situasjonen?

- Helt utvetydig - følge de faste, sikre rådene og anbefalingene fra Folkehelseinsituttet (FHI). Du kan mene og synse hva du vil om rådene fra FHI, men følg dem.

- Ikke finn på noe selv, det er allerede for mange alternative råd som det er, sier legen i corona-isolat, Bror Olav Håvardsrud, til Dagbladet.

Og understreker at både helsepersonell og folk ellers må følge de samme rådene fra Folkehelseinstituttet.

Minner om influensa

Mandag var feberen borte, og Håvardsrud i klart bedre form. Men ikke «frisk» etter legens egen forståelse av begrepet.

- Jeg er fortsatt litt tett i brystet, det er noe som sitter der. Det minner om slik jeg husker influensa for lenge siden. Jeg tar influensa-vaksine hvert år, sier Håvardsrud om hvordan han opplever smitteutbruddet på egen kropp.

Legene og de andre ansatte ved legesenteret har vært nøye med smittevern hele veien i denne situasjonen.

Sprit x 20

Overfor Tønsbergs Blad anslår fastlegen at han bruker desinfiserende sprit 20 ganger om dagen i jobb med pasienter.

Sist fredag hadde han bare sju konsultasjoner med pasienter mot opptil 25 dagene før.

På tampen av dagen hostet han 10-12 ganger uten å føle seg dårlig. Av hensyn til kona, som er overlege på sykehuset i Tønsberg og skulle jobbe i helgen, ba han om en test på sykehuset.

Han ville forhindre at hun skulle dra med seg smitte til pasienter og kolleger der.

Klokka 23 kom testresultatet. Han var smittet av corona-viruset covid-19.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Kona holdt seg borte fra jobb, og nå er hele familien i en standard 14 dagers hjemmekarantene, inkludert barna på 2, 9 og 11. Det vil si at vilkåret er strengere for den smittede legen, som må holde seg isolert. De fire andre har litt mer lempelig karantene.

- Det er ikke tegn til sykdom hos de andre, selv om 2-åringen hoster litt, sier legen i isolat.

Ikke ettertest

- Har du testet deg nå som feber og de verste symptomene er borte?

- Nei, jeg følger Folkehelseinstituttets råd om å holde meg 7-8 dager i karantene etter at jeg er helt frisk. Uansett blir det 14 dager både for legesenterets og familiens og min del, sier Håvardsrud.

For lenge i samme rom

- Hvordan kan dine legekolleger ha blitt smittet av deg, selv om de foreløpig er friske?

- Vi tre og de andre ansatte har vært nøye med ikke å være mer enn 15 minutter i samme rom og med to meters avstand. Fredag satt nok vi legene sammen i 20 minutters tid for å diskutere et alvorlig pasienttilfelle, med corona som ett av temaene, sier fastlege i bedring, Bror Olav Håvardsrud.

OPPFORDRING: Direktør for intensivbehandlingen ved Peking Union Medical College, Du Bin, har en tydelig oppfordring til resten av verden i møte med corona-pandemien. Video: AP/NTB Vis mer
Hele Norges coronakart