Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Coronadetektiver» kan ha hindret katastrofe

Coronaviruset ble tidlig påvist i Singapore. Men intenst detektivarbeid kan ha sørget for at landet har ligget ett steg foran pandemien.

MASKE: En mann med munnbind på gata i Chinatown i Singapor i februar. Foto: Maverick Asio/SOPA Images/Shutterstock
MASKE: En mann med munnbind på gata i Chinatown i Singapor i februar. Foto: Maverick Asio/SOPA Images/Shutterstock Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): 4. februar meldte myndighetene i Singapore at de hadde registrert det første tilfellet av lokal spredning av coronaviruset. Det skjedde etter at kvinnen bak disken i en butikk for kinesisk medisin og en turistguide ble syke.

Det hele ble sporet tilbake til 20 kinesiske turister som besøkte butikken i midten av januar. Til sammen ble ni personer syke etter det besøket. Blant dem var ektemannen til butikkmedarbeideren, deres seks måneder gamle baby og tre andre medarbeidere.

Alle de involverte er nå blitt friske, men situasjonen kunne blitt fryktelig mye verre dersom Singapore ikke hadde hatt et svært sofistikert program for å spore smitte i det særdeles tett befolkete landet, skriver BBC.

Foruten dette detektivarbeidet har Singapore også klart å begrense spredningen gjennom omfattende massetesting, skriver Forbes.

- Som Wuhan

- Vi ville ha endt opp som Wuhan. Sykehusene ville ha blitt overveldet, sier smitteverneksperten Leong Hoe Nam ved Mount Elizabeth Novena Hospital og rådgiver for Singapores myndigheter til den britiske kringkasteren.

16. mars hadde Singapore hatt 243 registrerte tilfeller, men ingen dødsfall. Totalt 6.000 personer har blitt sporet opp av landets «coronadetektiver» gjennom et omfattende arbeid som blant annet omfatter overvåkingskameraer og politietterforskning.

Den britiske yogainstruktøren Melissa forteller til BBC om hvordan hun ble oppringt fra et ukjent nummer en lørdag ettermiddag.

- De spurte: Var du i en taxi klokka 18.47 onsdag? Det var veldig presist, forteller hun.

Dagen etter fikk yogainstruktøren besøk fra tre personer fra myndighetene ikledd smittevernmasker.

- Det var som en film. De ga meg en kontrakt - en karanteneordre - som sier at jeg ikke kan forlate hjemmet mitt. Hvis jeg gjør det, risikerer jeg bot eller fengsel. Det er et juridisk dokument, forklarer Melissa.

Først etter to uker hjemme uten å ha noen symptomer, fikk hun forlate hjemmet sitt.

INGEN DØDSFALL: Så langt har ingen dødd av coronavirus i Singapore. Foto: Maverick Asio/SOPA Images/Shutterstock
INGEN DØDSFALL: Så langt har ingen dødd av coronavirus i Singapore. Foto: Maverick Asio/SOPA Images/Shutterstock Vis mer

Puslespill

Conceicao Edwin Philip er en av tre personer ved Singapore General Hospital som har som oppgave å spore opp smittede. Teamet hans er de første til å snakke med pasienter som får påvist smitte. De prøver å finne ut hvor de har vært, og hvem de har vært i kontakt med.

- Uten denne første biten, kan ingen ting bli knyttet sammen. Det er som et puslespill hvor du må ha alle bitene, sier han til BBC.

Deretter begynner arbeidet til aksjonsgruppa hos helsedepartementet å jobbe. Også politietterforskere blir koblet inn dersom det er behov.

- Gjennomsnittlig 30 til 50 politietterforskere jobber hver dag med å spore smitte. Antallet har økt til 100 politietterforskere, sier assisterende politisjef Lian Ghim Hua til BBC.

Politiet har også hentet inn ressurser fra narkotikaavdelingen og etterretningstjenesten.

Dersom de ikke kjenner identiteten til noen som er blitt eksponert for smitten, bruker de blant annet overvåkingskameraer, datavisualisering og andre etterforskningsmetoder. De ser etter alle som har vært i nærheten av en coronasmittet person i mer enn 30 minutter og på en avstand under to meter.

50 navn

Under én time etter at legene hadde bekreftet at Julie var smittet av corona tidlig i februar, ble hun kontaktet av «coronadetektivene». De ville vite om alle hun hadde hatt kontakt med de siste sju dagene.

- De ville vite hvem jeg var sammen med, hva jeg gjorde, hva de het, og telefonnumrene deres. De var ikke interessert i folk jeg bare så vidt hadde vært i kontakt med selv om det var folk jeg kjente. De var på jakt etter folk jeg hadde tilbrakt litt tid sammen med, forteller Julie til BBC.

Etter tre timer med etterforskerne hadde de laget en liste på 50 navn. Alle ble kontaktet av myndighetene og pålagt en 14 dager lang karantene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har berømmet Singapore for å være særdeles proaktive etter at de oppdaget det første tilfellet.

Samtidig har også Singapore langt mer overvåking som gjør dette sporingsarbeidet mulig i større grad enn i mange andre land. Landet har også særdeles strenge straffer for ikke å samarbeide.

Straffen for ikke å samarbeide med politiet når de prøver å samle inn informasjon er en bot på om lag 70.000 kroner eller fengsel i seks måneder, eller begge deler.

VERDEN: Se de utrolige bildene verden over. Video: NTB Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Hele Norges coronakart