Coronavirus i Sverige

Coronadødsfall knyttes til personalfest

Fire coronarelaterte dødsfall knyttes til en halloweenfest arrangert av ansatte ved hjerteintensivavdelingen i Växjö i Sverige. Festen ble avholdt tre dager etter at den svenske sykehusregionen Kronoberg gikk i beredskapsmodus.

Publisert
Sist oppdatert

23. oktober arrangerte ansatte ved hjerteintensivavdelingen på sykehuset Centrallasarettet i Växjö en halloweenfest – tre dager etter at den svenske sykehusregionen Kronoberg gikk i beredskapsmodus.

Ifølge P4 Kronoberg var sykehusregionen med på å finansiere festen, som seinere har blitt omtalt som «arbeidsmiljøaktivitet».

I dagene etter skulle imidlertid flere ansatte som deltok teste positivt for coronaviruset, og festen bli et mulig åsted for et smitteutbrudd på sykehuset.

- Hadde dratt i bremsen

Elleve ansatte og ti pasienter ble syke. Nå knyttes også fire coronarelaterte dødsfall til festlighetene, ifølge en gjennomgang fra sykehusregionen Kronoberg. Samtidig understreker sykehussjefen Maria Wiltz overfor radiokanalen at de ikke med sikkerhet kan si at festen er årsaken.

- Den kan ha hatt en betydning, men vi kan ikke si det med sikkerhet. De ansatte kan også ha blitt smittet før festen, sier Wiltz.

20. oktober advarte sykehusregionen om økende smitte i området. Virksomhetssjef Thomas Aronsson har tidligere erkjent til P4 Kronoberg at festen bidro til smittespredning.

- Jeg hadde dratt i bremsen om jeg visste om det, har Aronsson tidligere sagt.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer

Sprengt kapasitet

Torsdag satte Sverige ny smitterekord med 7935 nye påviste tilfeller på ett døgn. Det antas at smittespredningen i Sverige var større i vår, men testkapasiteten var da lavere og færre fikk påvist smitte.

312 728 svensker har til nå testet positivt for covid-19, og det er registrert 7354 coronarelaterte dødsfall i landet. Det tilsvarer 73 dødsfall per 100 000 innbyggere, mens Norge til sammenlikning har sju. Gjennomsnittet i verden er 20 dødsfall per 100 000 innbyggere.

- Det er en svært alvorlig situasjon med et høyt antall tilfeller i landet, har avdelingssjef Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndigheten tidligere uttalt om den nye smitterekorden.

I Stockholm melder sykehusene om sprengt kapasitet på intensivavdelingene, og helsevesenet i stadig flere svenske kommuner sliter nå tungt.

- Det er en alvorlig situasjon, og det er betydelig smittespredning i flere kommuner. Det er stort personellfravær, og det er en stor utfordring for kommunene å håndtere sine virksomheter, har folkehelseråd Iréne Nilsson-Carlsson i Socialstyrelsen tidligere uttalt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer