Storbritannia:

Coronaekspert: - Utsett juleplanene

Selv om dødstallene og sykehusinnleggelsene i Storbritannia øker kraftig, venter regjeringen med å uttale seg om hvordan jula kommer til å bli. Ekspertene anbefaler imidlertid at britene bør feire jul slik de gjorde i fjor.

JUL: Britene har de siste ukene rettet sterk krtikk mot regjeringen fordi det ikke blir gitt noe informasjon om de kan feire jul som normalt, eller ikke. Ekspertene mener imidlertid at man bør utsette juleplanene. Foto: Henry Nicholls/ Reuters / NTB
JUL: Britene har de siste ukene rettet sterk krtikk mot regjeringen fordi det ikke blir gitt noe informasjon om de kan feire jul som normalt, eller ikke. Ekspertene mener imidlertid at man bør utsette juleplanene. Foto: Henry Nicholls/ Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

I tida fram mot jula 2020 herjet corona over hele Storbritannia.

Både regjeringen og ekspertene oppfordret da folk til å møte familiemedlemmer og venner over Zoom eller ute i gatene med en varm kopp med te.

- Det er ikke noe poeng å feire en god jul for så å skulle begrave vennene sine eller familien sin i januar eller februar, sa Gabriel Scally, professor på universitetet i Bristol, før juletidene i fjor.

Nå er store deler av befolkningen fullvaksinert, men coronasituasjonen i Storbritannia begynner igjen å se mørk ut.

Til tross for at både sykehusinnleggelser og coronadødsfall stiger i Storbritannia, er regjeringen ordknappe når de blir spurt om julefeiringen 2021.

Forskerne mener at det er avgjørende at befolkningen fortsatt passer på.

Ustabil situasjon

- R-tallet er fortsatt veldig høyt, tallet på coronadødsfall ligger fortsatt rundt 1000 personer i uka, helsearbeidere beskriver at situasjonen på sykehuset er «uholdbart»og «på et bristepunkt», med stadig flere covid-pasienter som tar opp sykehussengene, noe som på sikt kan føre til en sykehuskrise. Og vinteren har enda ikke startet.

Det sier Susan Michie til The Guardian, som er professor ved University College London og en av ekspertmedlemmene i regjeringens coronateam.

Hun legger ikke skjul på at den nåværende situasjonen er så ustabil at endringer kan skje raskt - både i positiv eller negativ retning.

- Med den situasjonen vi står overfor nå vil jeg anbefale alle å utsette juleplanene så lenge så mulig, sier Michie til avisa.

VAKSINE: Storbritannias statsminister Boris Johnson omtaler det som en tragedie om landet skulle bli satt tilbake av covid om folk lar være å vaksinere seg. Vis mer

Anbefalinger som i fjor

Dersom man likevel har begynt å planlegge for jula, påpeker ekspertene at det er flere tiltak man kan gjøre for å minimere risikoen.

- Disse tiltakene innebærer alt det vi anbefalte i fjor - å tenke på sårbarheten til de du skal besøke, minimere sjansene for at du er smittet ved å teste deg, begrense kontakten med andre i forkant og sørge for at dere holder avstand, ventilasjon, Antibac og munnbind, sier Michie og legger til:

- Delta-varianten er veldig smittsom og flere folk blir smittet nå selv om de er fullvaksinerte og forsiktige i hverdagen.

Ifølge tall fra myndighetene i Storbritannia er nå minst 80 prosent av befolkningen over 12 år fullvaksinert. De siste sju dagene er det imidlertid 292 417 personer som har fått påvist coronasmitte og 6097 personer som har blitt innlagt på sykehuset.

Det er fortsatt en del av befolkningen som ikke er vaksinert, og ekspertene mener det er viktig å la seg vaksinere for å beskytte dine nærmeste.

Elise Paul, epidemiolog ved institutt for helse og epidemiologi på UCL, sier til The Guardian at selv om vaksinen minsker risikoen for alvorlig sykdom eller død, så er det fortsatt en sjanse for å bli syk av corona, selv om man er fullvaksinert.

Derfor påpeker hun at det også er viktig å gjøre andre tiltak:

- Ta en test, ha ordentlig ventilasjon, vask hendene eller bruk Antibac. Disse rådene er spesielt viktige når man befinner seg med familie og venner som er mer sårbare, sier Paul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer