Coronavirus:

Coronaeksperten måtte rydde opp

Epidemiolog Neil Ferguson leder en forskergruppe som har hatt stor betydning på vestlige lands håndtering av pandemien. Nå ser han seg nødt til å forklare uttalelsene som har skapt forvirring.

FORVIRRING: Den britiske epidemiolog Neil Ferguson oppklarer forvirring om rapporten som har hatt stor betydning for Vestens håndtering av pandemien. Her fra Oslo legevakt. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORVIRRING: Den britiske epidemiolog Neil Ferguson oppklarer forvirring om rapporten som har hatt stor betydning for Vestens håndtering av pandemien. Her fra Oslo legevakt. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Misvisende gjengivelse av epidemiologen Neil Fergusons innspill til britiske myndigheter har skapt full forvirring i sosiale medier. Flere har indikert at Ferguson har revidert estimert dødstall som følge av covid-19 fra 500 000 til 20 000 i Storbritannia.

Blant annet omtalte lederen av president Donald Trumps kriseteam, Deborah Birx, dette under torsdagens pressekonferanse, og sa at de undersøker det.

Seint torsdag kveld slår Ferguson tilbake i fire Twitter-meldinger.

- Jeg mener at det er nyttig at jeg oppklarer hvorfor det har oppstått forvirring de siste dagene. Noen har tolket det som at mine innspill under en høring for en parlamentskomite indikerer at vi har revidert våre vurderinger om potensiell dødelighet av covid-19 betydelig, skriver Ferguson og fortsetter:

- Det stemmer ikke. Faktisk tyder våre siste funn på at viruset er noenlunde mer smittsomt enn hva vi tidligere har trodd. Våre vurderinger om dødelighet forbli uforandret.

Bråsnudde

Tidligere i mars publiserte Imperial College i London en analyse som fikk Storbritannia i å bråsnu i håndteringen av spredning av coronaviruset. Den omfattende studien ble utarbeidet av 30 forskere under ledelse av professor Ferguson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.