Coronavirus:

Coronaeksperten måtte rydde opp

Epidemiolog Neil Ferguson leder en forskergruppe som har hatt stor betydning på vestlige lands håndtering av pandemien. Nå ser han seg nødt til å forklare uttalelsene som har skapt forvirring.

FORVIRRING: Den britiske epidemiolog Neil Ferguson oppklarer forvirring om rapporten som har hatt stor betydning for Vestens håndtering av pandemien. Her fra Oslo legevakt. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORVIRRING: Den britiske epidemiolog Neil Ferguson oppklarer forvirring om rapporten som har hatt stor betydning for Vestens håndtering av pandemien. Her fra Oslo legevakt. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Misvisende gjengivelse av epidemiologen Neil Fergusons innspill til britiske myndigheter har skapt full forvirring i sosiale medier. Flere har indikert at Ferguson har revidert estimert dødstall som følge av covid-19 fra 500 000 til 20 000 i Storbritannia.

Blant annet omtalte lederen av president Donald Trumps kriseteam, Deborah Birx, dette under torsdagens pressekonferanse, og sa at de undersøker det.

COVID-19: Coronaviruset er til nå oftest blitt vist gjennom illustrasjoner. Nye mikroskopbilder viser hvordan viruset egentlig ser ut. Video: Faktisk.no Vis mer

Seint torsdag kveld slår Ferguson tilbake i fire Twitter-meldinger.

- Jeg mener at det er nyttig at jeg oppklarer hvorfor det har oppstått forvirring de siste dagene. Noen har tolket det som at mine innspill under en høring for en parlamentskomite indikerer at vi har revidert våre vurderinger om potensiell dødelighet av covid-19 betydelig, skriver Ferguson og fortsetter:

- Det stemmer ikke. Faktisk tyder våre siste funn på at viruset er noenlunde mer smittsomt enn hva vi tidligere har trodd. Våre vurderinger om dødelighet forbli uforandret.

Bråsnudde

Tidligere i mars publiserte Imperial College i London en analyse som fikk Storbritannia i å bråsnu i håndteringen av spredning av coronaviruset. Den omfattende studien ble utarbeidet av 30 forskere under ledelse av professor Ferguson.

Forskerne estimerte at viruset ville ta livet av 510 000 mennesker i Storbritannia og 2,2 millioner mennesker i USA i løpet av tre måneder, dersom ikke tiltak ble iverksatt. Forskerne tok utgangspunkt i italienske forhold.

I den samme analysen beskriver forskerne at dersom anbefalte tiltak iverksettes, så mener de at omkring 20 000 personer vil dø i Storbritannia. Tiltakene de anbefalte var følgende:

  • Isolering: Personer med symptomer bør isoleres hjemme i sju dager.
  • Karantene: Familiemedlemmer av personer med symptomer bør settes i karantene i 14 dager.
  • Kontakthyppighet: Sosial distansering på arbeidsplassen og ute i samfunnet.
  • Stenging: Skoler og de fleste universiteter bør holdes stengt.
TOMT: Det ser ut som om verden står stille mens krigen mot coronaviruset fortsetter. Bilder fra AP. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 26. mars 2020. Vis mer

Tiltak

Før analysen ble publisert, fulgte Storbritannia en strategi om å skape flokkimmunitet blant befolkningen ved å la smitten gå sin gang. Den største frykten gjaldt at denne strategien ville føre til en overbelastning av helsevesenet.

Dermed iverksatte Storbritannia strenge tiltak: Folk ble bedt om å jobbe hjemmefra, holde seg unna utesteder og restauranter. Personer med symptomer ble også bedt om å holde seg hjemme i 14 dagers karantene.

Mandag kunngjorde statsminister Boris Johnson at myndighetene også forbyr folkeansamlinger på mer enn to personer, samt stenger butikker med ikke-nødvendige varer.

Og alle disse tiltakene er grunnen til at Ferguson nå estimerer at 20 000 personer vil dø som følge av covid-19.

- Mine innspill til parlamentet viste til dødstallet vi estimerer at kan bli realitet i Storbritannia nå som vi har iverksatt disse svært inngripende tiltakene.

- Uten disse tiltakene, ville vårt estimat for døde i Storbritannia fortsatt ha vært på det nivået vi anslo i studien (opptil 500 000).

Innflytelse

Den opprinnelige studien har hatt svært stor innflytelse på vestlige lands håndtering av pandemien. Blant annet har Folkehelseinstituttet-direktør, Camilla Stoltenberg, bekreftet overfor NRK at forskningsrapporten har hatt stor betydning for Norges endrede strategi om å slå viruset ned.

Også Folkehelseinstituttet mener at coronaviruset vil ramme en større andel av befolkningen dersom vi ikke holder oss til strenge tiltak.

I sin siste risikovurdering skriver de at opptil 70 prosent av befolkningen vil bli smittet i løpet av tre til fire måneder dersom vi ikke holder oss til tiltakene.

Om vi går for å slå ned viruset, vil derimot bare opptil 10 prosent av befolkningen bli smittet, anslår FHI. Dette fordrer også at vi må leve under tiltak i minst 18 måneder.

Til nå har Storbritannia registrert over 11 000 smittetilfeller og i underkant av 600 dødsfall. I Norge er det registrert 3400 smittetilfeller og 14 dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer