Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronafrykten eksploderer: - Steng barnehagene nå

- Tomt for barnehagevikarer i Oslo

- MÅ STENGES: - Frykten og smittefaren i barnehagene er i ferd med å eksplodere, sier leder i Utdanningsforbundet i Søndre Nordstrand bydel i Oslo. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
- MÅ STENGES: - Frykten og smittefaren i barnehagene er i ferd med å eksplodere, sier leder i Utdanningsforbundet i Søndre Nordstrand bydel i Oslo. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix. Vis mer

- Frykten blant barnehageansatte for coronasmitte har akselerert de siste 48 timene, ja nærmest eksplodert det siste døgnet. Hovedårsaken til den økte frykten er at tilfellene der smitten ikke kan spores stadig øker. Barnehageansatte er spesielt opptatt nå av usikkerheten om smitte på busser og kjøpesentre.

Det sier leder i Utdanningsforbundet i Søndre Nordstrand bydel i Oslo, Lise Ones, til Dagbladet.

I det daglige er hun pedagogisk leder i en barnehage med 60 barn i samme bydel.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Fire av 15 ansatte har allerede sykdomssymptomer og er hjemme med sår hals, hoste og influensa- eller corona-liknende symptomer.

Tomt for vikarer

- Og vikarer finnes ikke. Vikarbyrået som vi og andre barnehager i Oslo bruker, PDF, er helt tomme av samme årsak - corona-situasjonen.

Og rådet til kommunale og sentrale myndigheter er entydig:

- Steng barnehagene nå før situasjonen kommer ut av kontroll. I vår barnehage er det 48 barn i samme hus.

- Og da er 48 familier og deres næromgivelser berørt i tillegg til oss som jobber her. Selv om barna og vi er aldri så flinke med håndhygiene, er det ikke meningen at barn kan og skal oppføre seg som voksne, sier pedagogisk leder i barnehagen og leder i Utdanningforbundet i bydelen.

- STENG BARNEHAGENE: Lise Ones, leder i Utdanningsforbundet i Søndre Nordstrand bydel i Oslo. Foto: Privat.
- STENG BARNEHAGENE: Lise Ones, leder i Utdanningsforbundet i Søndre Nordstrand bydel i Oslo. Foto: Privat. Vis mer

Danmark og Polen

- Har dere tenkt på samfunnsmessige konsekvenser av at foreldre også må være hjemme fra jobb hvis barnehagene stenger?

- Ja. Vi mener det er nødvendig å ta den belastningen nå. Danmark, Polen, Libanon og India er land som allerede har stengt sine barnehager. Og her hjemme vil det avhjelpe litt på situasjonen at foreldre allerede er hjemme i coronakarantene, sier Lise Ones.

Hun synes det er vanskelig å forstå at treningsarenaer og fritidsaktiviteter for barn stenges rundt i Oslo når de samme barna møtes på skoler og i barnehager.

I hennes barnehage er det en ekstra risikofaktor at over 90 prosent av barna har foreldre med minoritetsbakgrunn og mange ulike språk.

Får ikke med seg rådene

- Selv om norskkunnskapene er brukbare, er det mange som ikke får med seg innholdet i alle rådene som kommer, sier Ones.

Hun er også moderator på Facebook for gruppen Idebroen for barnehagesektoren.

- Jeg la ut et innlegg der onsdag om utfordringene som nå renner på i vår barnehage. Og det har vært overveldende respons fra rundt om i hele landet om tilsvarende situasjoner og krav om stenging, sier hun.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hele Norges coronakart