Corona-krisa:

Coronaisolert i ett år

Thomas bodde ett år i Antarktis - det eneste kontinentet uten coronasmitte. Nå jobber han på sykehus i Oslo.

SMITTEFRI SONE: Thomas Bruvoll Dretvik (32) har tilbrakt det siste året i Antarktis, det eneste kontinentet som ikke var rammet av coronasmitte før i desember. Han sier det har vært merkelig å komme tilbake til Norge. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Alexander Sola / Henning Lillegård. Vis mer
Publisert

Thomas Bruvoll Dretvik (32) har nettopp kommet tilbake til Norge etter å ha tilbrakt et år i Antarktis – det eneste kontinentet som ikke var rammet av coronasmitte før 22. desember.

Han er en av få mennesker i verden som har levd totalt beskyttet for covid-19 inntil han kom hjem til Norge i begynnelsen av desember.

Valgte rett år

– Det var kaldt og mørkt, men vi slapp å forholde oss til corona. Vi fulgte med på nyhetene, og kanskje valgte vi rett år for å være isolert i isødet, sier Thomas Bruvoll Dretvik.

Sammen med fem andre kolleger er Thomas den nordmannen som har lengst erfaring med isolasjon. Fra 16. november i 2019 var han sammen med fem andre kolleger på forskningsstasjonen Troll helt til han kom tilbake til Norge igjen 7. desember 2020.

PÅ PLASS: Thomas Bruvoll Dretvikog fem andre nordmenn kom til Antarktis 16. november 2019. Da visste ingen hva coronaviruset var. Foto: Privat.
PÅ PLASS: Thomas Bruvoll Dretvikog fem andre nordmenn kom til Antarktis 16. november 2019. Da visste ingen hva coronaviruset var. Foto: Privat. Vis mer

Der var han i overvintringsteamet til Norsk Polarinstitutt på forskningsstasjonen Troll hvor han jobbet som lege. Da han satte seg på flyet i Cape Town 16. november i fjor visste ingen at verden sto ovenfor en totalt lammende pandemi.

– Jeg leste så vidt om covid-19 i mediene i slutten av desember. På nyåret kom det flere meldinger om viruset, men vi trodde det var en influensa som var hausset opp. Først i slutten av februar begynte vi å skjønne at det kunne bli veldig alvorlig, sier Thomas.

Det siste flyet forlot Troll den 20. februar i år. Da er basen isolert fra omverdenen fram til november, da sesongen for forskning begynner igjen på den årstida som er sommer i Antarktis.

Så coronaviruset spre seg

– Det kan lande fly der i den perioden, men det er bare hvis det skjer noe veldig alvorlig som vi ikke har utstyr til å håndtere på basen. Det skjedde heldigvis ikke, sier han.

I mars satt Thomas og leste om coronaviruset som spredte seg raskt over nesten hele verden, og om alle restriksjonene som ble innført.

PÅ JOBB: Thomas Bruvoll Dretvik og de andre på Troll hadde ansvaret for å holde flyplassen åpen og tilgjengelig. Foto: Privat.
PÅ JOBB: Thomas Bruvoll Dretvik og de andre på Troll hadde ansvaret for å holde flyplassen åpen og tilgjengelig. Foto: Privat. Vis mer

– Det var et sjokk for oss som alle andre. Fra å tenke at det var som SARS eller svineinfluensa, skjønte jeg raskt at dette var mye verre enn noe vi har opplevd tidligere. Selv om vi satt beskyttet, ble jeg bekymret for hvordan det sto til hjemme med foreldre og besteforeldre, sier han.

En stor overgang

Nå byttes det smittefrie isødet ut med ny jobb på Ullevål sykehus i Oslo.

– Ja, det er en stor overgang å komme hjem igjen. Og det er litt rart å komme fra det eneste smittefrie kontinentet i verden til en by der alle går med munnbind og måtte ta mange forholdsregler, sier han.

– Den første kvelden i Oslo skulle jeg ut for å handle litt mat. Da jeg sto i gangen å skulle kle på meg oppdaget jeg at jeg ikke hadde noe munnbind. Dermed var jeg isolert på nytt. Jeg måtte vente til en kollega kom med munnbind dagen etter før jeg kunne handle. Der og da følte jeg an akutt klaustrofobi, sier Thomas.

- En enorm frihetsfølelse

Selv om han satte stor pris på oppholdet i Antarktis, er det en lettelse å komme hjem til sivilisasjonen igjen.

– Det er en enorm frihetsfølelse. Bare det å kunne ta seg en løpetur når man vil langs Akerselva føles veldig bra. Det er de små tingene som man ikke tenker på til vanlig, men som man ikke kan gjøre når du befinner deg isolert i isødet som utgjør forskjellen, sier han.

50 minusgrader

I vinterhalvåret er det mørkt og kaldt. Det er mellom 20 og 40 minusgrader i seks måneder.

– Den laveste temperaturen vi målte var litt over 50 minusgrader. Det er vanskelig å kle seg godt nok når de er så kaldt. Uansett hvor mye klær du har på deg så fryser du.

Med så lave temperaturer blir det en sikkerhetsrisiko for dem som oppholdt seg på Troll gjennom vinteren.

UT PÅ TUR: Thomas Bruvoll Dretvik på tur i Antarktis. Foto: Privat.
UT PÅ TUR: Thomas Bruvoll Dretvik på tur i Antarktis. Foto: Privat. Vis mer

– Ja, vi måtte melde fra hvor vi gikk, hvor lenge man skulle være borte og hvis man skulle langt vekk fra stasjonen måtte vi ha med førstehjelpsutstyr, walkietalkie eller satellittelefon. Hvis man skulle være uheldig å pådra seg et beinbrudd, kunne det fort bli en svært alvorlig situasjon i så lave temperaturer. Man må rett og slett ta helt andre forholdsregler, sier Thomas.

Nå er han tilbake i Oslo og har fått seg ny jobb som kirurg på Ullevål sykehus.

– Her kan jeg skade meg så mye jeg vil, jeg jobber nemlig rett ved akutten, sier Thomas humoristisk.

– Hva var det beste med å komme tilbake til Norge?

– Det er selvsagt å møte familien og venner. De første dagene bodde jeg hjemme hos foreldrene mine i Stavanger, og seinere fikk treffe min bror igjen som hadde blitt tobarnsfar mens jeg var i Antarktis. Det var utrolig hyggelig, sier Thomas Bruvoll Dretvik.

De små tingene

– Og så er det de små tingene som man kanskje tar litt for gitt til vanlig. Når jeg kom hjem følte jeg at jeg hadde fri tilgang på alt jeg hadde lyst på både av mat, snop og alt som kan nytes. Og det å få miljøforandring og frihet var veldig bra, sier Thomas.

I Antarktis var de en liten gjeng på seks personer som jobbet tett sammen. Nå har han flyttet til Oslo, fått seg ny leilighet og begynt i en helt ny jobb.

- En brå overgang

– Det var en litt brå overgang med så mange nye ting på en gang. Ullevål er et stort sykehus, og jeg ha gått meg vill i gangene her opptil flere ganger, sier Thomas.

TILBAKE: Thomas Bruvoll Dretvik tilbake i Norge etter vel et år i isødet. Nå jobber han som kirurg på Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
TILBAKE: Thomas Bruvoll Dretvik tilbake i Norge etter vel et år i isødet. Nå jobber han som kirurg på Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Han forsøker å sette seg inn i de nye rutinene og kjøreregler, som er litt annerledes enn han hadde i sin forrige jobb.

– Tidligere jobbet jeg i et mye mindre miljø på Stord hvor vi lærte hverandre raskt å kjenne. Her er det flere andre leger som forventer at man sjekker med andre kollegaer før man gjør ting. Man må vise at man ikke er helt cowboy, men ansvarlig. Det er en bra ting, og jeg trives veldig godt, sier Thomas Bruvoll Dretvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer