Også i år må vi feire jul med antallsbegrensninger og avstand.

Med over 300 coronapasienter på sykehus, må sykepleierne holde ut litt til.

I Skien må Olav (8) og pappa Øyvind feire en annerledes jul etter å ha fått påvist covid-19.

Mange er permitterte som følge av de strenge tiltakene, og går usikkert inn i det nye året.

Den vanskelige coronajula

Publisert

Drøye to uker før jul inntok statsminister Jonas Gahr Støre podiet i Marmorhallen i Oslo og fortalte Norges befolkning at «nå er det alvor» igjen.

Deretter ble det innført en rekke inngripende tiltak for å få kontroll på den stadig økende omikron-smitten.

Tiltakene har allerede preget livene til mange, som endelig så for seg en tilnærmet pandemi-fri julaften etter corona-året 2020.

Men slik blir det ikke.

Det oppfordres til å holde selskapene til maks ti gjester. Lyspunktet er at man én gang i løpet av jule- og nyttårshøytida kan samle 20 gjester.

- Det betyr ikke at du kan ha ti ulike gjester hver dag, eller ha besøk av 20 gjester en dag og så dra på besøk der du er en del av andres selskap med 20 gjester de andre dagene i jula. Tenk gjennom hva som er nødvendig av sosiale sammenkomster og overnattinger, og hva du kan klare deg uten, har kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold i FHI uttalt.

I tillegg er det igjen innført strenge karanteneregler.

Les FHIs juleråd nederst i saken.

JUL I OSLO: Etter at regjeringen innførte strenge tiltak, har det blitt færre folk i hovedstadens gater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JUL I OSLO: Etter at regjeringen innførte strenge tiltak, har det blitt færre folk i hovedstadens gater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Høyt arbeidspress

I nesten to år har det vært en ekstraordinær hverdag for svært mange. Sykepleierne har stått i førstelinjen, og ble kåret til «Årets navn» 2021 i Dagbladet.

På Sykehuset Telemark møter Dagbladet sykepleier Madeleine Håkonsen. Mens mange tar juleferie, er hun blant de mange som skal holde hjulene i gang gjennom høytida.

- Folk er så presset og så slitne, har hun uttalt til Dagbladet.

PÅ JOBB: Madeleine Håkonsen er sykepleier og jobber i jula. Her med sykepleier Anniken Aasland, sykepleier Marie Andersen og ambulansearbeiderne Karin Alise Langkjær og Terje Barth. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ JOBB: Madeleine Håkonsen er sykepleier og jobber i jula. Her med sykepleier Anniken Aasland, sykepleier Marie Andersen og ambulansearbeiderne Karin Alise Langkjær og Terje Barth. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det gjør også Gro Elvheim ved postoperativ avdeling på Akershus universitetssykehus (Ahus).

- Arbeidspresset har vært en del høyere enn tidligere. Det er mange på sykehusene som har jobbet doble vakter og tatt i et ekstra tak for å få vaktlistene til å gå opp. På den måten har vi også unngått å bli beordret til ekstra vakter, sier hun til Dagbladet.

På avdelinga hun jobber har de ikke hatt ansvaret for coronapasienter, men hun har i kortere perioder vært utlånt til «corona-avdelinga».

- Det tyngste med den perioden vi har vært gjennom er uforutsigbarheten og usikkerheten. Vi vet ikke hvem vi får inn på avdelingen og man blir også usikker på sin egen helsesituasjon. Hvis jeg hoster litt, begynner man å tenke på om man selv er smittet og i verste fall kan smitte andre, sier Elvheim.

Hun har jobbet på Ahus de siste ti åra og er vant til høyt arbeidspress og turnusjobbing. Hverdagen med corona synes hun likevel har vært en lang og til dels tøff affære.

- Det er mange som er slitne nå, sier sykepleier Gro Elvheim.

Hun skal tilbringe julekvelden på jobb på Ahus.

- Jeg jobber på en avdeling der ting kan gå fra å være helt rolig til det plutselig blir svært mye å gjøre. Det er vi vant til, det er slik vår avdeling fungerer. Men i tillegg har vi hatt andre dårlige pasienter på respirator liggende over lengre tid. Den uforutsigbarheten som har rådet har vært det tyngste i denne perioden. Det har også blitt en del lange vakter og det er mange som er slitne nå, sier hun.

- Klarer dere å holde motet oppe?

- Ja, vi gjør jo det. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø, noe som har hjulpet oss gjennom situasjonen. Dessuten har ikke pandemien vært en kontinuerlig situasjon, den har kommet i bølger, noe som gjør at vi har fått trukket pusten mellom slagene, sier Gro Elvheim.

FORSIKTIG MED PLANLEGGING: Gro Elvheim vil ikke legge for mange planer i tilfelle trykket skal øke på sykehuset. Foto: Privat
FORSIKTIG MED PLANLEGGING: Gro Elvheim vil ikke legge for mange planer i tilfelle trykket skal øke på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

På julaften skal hun jobbe kveldsvakt på Ahus. Hvordan resten av jula blir for hennes del, er hun usikker på.

- Jeg er forsiktig med å planlegge ting på fritida, for man vet ikke om man plutselig må trå til på jobben hvis trykket øker igjen. Hvis det er rolig på min avdeling og det blir mye å gjøre på intensivavdelinga, må jeg kanskje jobbe der. Det kommer helt an på situasjonen, sier hun.

Nå håper hun at pandemien roer seg, og at vaksinene blir godt fordelt over hele verden.

- Jeg er egentlig optimistisk, men jeg tenker samtidig at det er vanskelig å forutsi hva som skjer med dette viruset. Jeg håper at resten av verden i større grad blir vaksinert slik at man slipper nye mutanter og unødvendig smitte.

- Det blir vanskelig å ikke kunne se gleden til barna når de åpner gavene, sier Øyvind Haugen.

Alle i familien Haugen fra Skien skulle samles for å spise god mat og se på koselige julefilmer. Nå har det imidlertid blitt en endring i juleplanene etter at åtte år gamle Olav testet positivt for corona.

Foreldrene Øyvind og Tine bestemte seg likevel for å være hjemme med sønnen og ivareta ham, selv om det gjorde dem eksponert for potensiell smitte.

Da sønnen endelig var frisk, og karantene og isolasjon var over, trodde foreldrene at de hadde klart å unnslippe smitten. Både Øyvind og Tine følte seg friske og testene var negative.

Men så, åtte dager etter at sønnen først ble smittet, testet plutselig faren Øyvind positivt for covid-19.

- Jeg hadde først ingen symptomer, men så kom det veldig plutselig. Jeg fikk vondt her og der, og sleit med å sove, forteller familiefaren til Dagbladet.

CORONASMITTE: Olav og Øyvind Haugen fikk covid-19 i jula. Foto: Privat
CORONASMITTE: Olav og Øyvind Haugen fikk covid-19 i jula. Foto: Privat Vis mer

Det var Varden som først omtalte historien til familien.

Øyvind forteller at symptomene har vært tøffe å håndtere, men heldigvis begynner formen å bli bedre. Han synes det er trist at jula blir tilbrakt i isolasjon.

- Tradisjonen er jo å være sammen med øvrig familie på juledagene, men slik blir det ikke i år.

- Blir vanskelig

Dattera er for tida hos mormoren, der hun sannsynligvis skal feire jul, mens Tine, Øyvind og Olav tilbringer dagene hjemme i huset. Åtteåringen slipper heldigvis karantene etter å ha blitt friskmeldt.

- Nå prøver vi å få til så han kan få feiret jul et sted med andre barn, og få det til å bli en mest mulig normal julaften.

ANNERLEDES JUL: Øyvind Haugen og sønnen Olav må feire jul på utradisjonelt vis. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANNERLEDES JUL: Øyvind Haugen og sønnen Olav må feire jul på utradisjonelt vis. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det har ikke vært mye å finne på når man er isolert hjemme, men Øyvind forteller at de prøver å holde seg positive.

- Vi spiller brettspill og gjør så godt vi kan ut fra situasjonen vi er i. Også satt jeg og kona her om dagen og så på «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på TV-en.

Likevel synes han det er trist at familien ikke får feiret jula sammen.

- Jeg kommer til å savne praten rundt julebordet. Det blir vanskelig å ikke kunne se gleden til barna når de åpner gavene.

Øyvind forteller at han forhåpentligvis er ute av isolasjon første juledag.

- Men spørsmålet er jo hvor mange som har lyst til å være i nærheten av noen som nettopp har vært syk.

Mange går inn i det nye året med usikkerhet.

Store deler av restaurant- og utelivet i de store byene er stengt ned.

Coronasmitte er ikke det eneste som har satt sitt preg på høytida. Etter at det ble innført restriksjoner på restauranter og nasjonal skjenkestopp, ble mange permitterte.

Mia Starberg (25) er en av dem.

Restauranten hun jobber i, Il Padrino på Strømmen, oppfyller ikke kriteriene for lønnsstøtteordningen. Fredag gikk hun derfor ut i permisjon.

- Jeg synes det er veldig kjipt at det er dette som må til. Særlig når vi ikke omfattes av lønnsstøtteordningen, sier Starberg til Dagbladet

Det var Romerikes Blad som først snakket med henne.

PERMITTERT: Mia Starberg går inn i det nye året med en usikkerhet. Foto: Privat
PERMITTERT: Mia Starberg går inn i det nye året med en usikkerhet. Foto: Privat Vis mer

Alenemoren forteller nå om ei tid med dårligere råd, hvor hun også er pliktig til å søke nye jobber for å motta dagpenger.

- Dette er jo ikke noe jeg ønsker fordi jeg trives så godt i jobben min, og jeg har tro på at jeg skal tilbake. Jeg må bare ha litt is i magen og følge med på hva som skjer, sier hun.

Starberg har jobbet som servitør hos restauranten siden sommeren 2020, og er nå permittert for andre gang.

- Da jeg fikk vite at jeg kunne bli permittert var jeg kjapt ute med å søke om dagpenger for man må jo vente fire uker før det blir innvilget. Man kan gå ganske lenge uten å få noe utbetalt.

I fjor var hun permittert fra mars til mai, så situasjonen er ikke helt ukjent for alenemoren, som nå går en usikker periode i møte.

Nakstad med oppfordring

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med en klar oppfordring om jula.

- Selv om det er jul og at vi ikke skal tenke altfor mye på pandemi, så får vi beholde de rutinene vi har allerede. Da er vi på den sikre siden gjennom jula, sier han.

Han understreker at det positive med jula er at man ikke har like mange nærkontakter som man ellers har i hverdagen. Likevel er det flere intime selskap, og Nakstad påpeker at folk også må tenke på smittevern til julemiddagen.

- Det er ekstra viktig å holde seg hjemme hvis man er syk. Det er fortsatt en god regel å holde meteren rundt bordet hvis du har plass til det, men man må bruke den plassen man har.

JULA: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, snakker om hvordan jula blir. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Dersom man skal møte besteforeldre i jula, er det flere som lurer på om de må ta en hjemmetest for å være på den sikre siden.

Nakstad understreker at det ikke er nødvendig dersom man er vaksinert.

- Det viktigste er at man er frisk, men det er ikke noe i veien med å ta en hurtigtest for å være helt sikker. Det øker selvfølgelig sikkerheten, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer