Australia:

Coronakrise: - Katastrofal svikt

Coronaviruset er ute av kontroll i det nordlige Australia. Nå trygler innbyggerne delstatsmyndighetene om å innføre en ny nedstengning.

SMITTEØKNING: Det har blitt registrert en kraftig smitteøkning i Australia den siste tida. I Nordterritoriet hevdes situasjonen å være ute av kontroll. Her fra Darwin. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTEØKNING: Det har blitt registrert en kraftig smitteøkning i Australia den siste tida. I Nordterritoriet hevdes situasjonen å være ute av kontroll. Her fra Darwin. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Australia har gjentatte ganger blitt hyllet for sin håndtering av coronaviruset. Gjennom store deler av pandemien har landet evnet å holde smittespredningen i sjakk ved hjelp av svært strenge smitteverntiltak.

Omikron har imidlertid endret situasjonen drastisk. Ved nyttår hadde landet - som huser over 25 millioner innbyggere - «bare» registrert 360 000 smittetilfeller. En knapp måned seinere er tallet over 2,4 millioner, ifølge ferske tall fra Worldometers.

I det sentrale Australia er situasjonen så kritisk at pandemien beskrives som «ute av kontroll», og delstatsmyndighetene i Nordterritoriet slaktes nå for sin håndtering av situasjonen, skriver The Guardian.

- Katastrofe

De tre største aboriginerorganisasjonene i sentrale Australia, Central Land Council, Congress Aboriginal Health Service og Aboriginal Medical Services Alliance Northern Territory, går hardt ut mot delstatsmyndighetene etter den siste tidas kraftige smitteøkning.

- Mange av utfordringene vi nå står overfor var forutsett, og det ble lagt planer for å løse dem. Men det har vært en betydelig unnlatelse av offentlige etater med å implementere planene som ble avtalt. Dette har direkte ført til at viruset har spredt seg ut av kontroll i de aboriginske samfunnene i det sentrale Australia. Dette er en katastrofal svikt fra myndighetenes side, heter det i et brev til sjefsministeren i Nordterritoriet, Michael Gunner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer