Over 50 000 nye smittede hver dag

Coronakrise i Indonesia

Frivillige indonesiere jobber nå for fullt fordi landet er på randen av sammenbrudd på grunn av covid-19.

UTSLITT HJELPER: Indonesiske Ardi Novriansyah (t.h) sover litt for å få litt ekstra krefter, lenende inntil en vegg. På dagen kjører han taxi. Så er 41-åringen frivillig hjelper med å hente ut mennesker som har dødd av covid i hjemmene sine i Bogor, sør for Indonesias hovedstad Jakarta. Landet er på randen med en voldsom covid-19-smittebølge. Foto: Reuters / NTB
UTSLITT HJELPER: Indonesiske Ardi Novriansyah (t.h) sover litt for å få litt ekstra krefter, lenende inntil en vegg. På dagen kjører han taxi. Så er 41-åringen frivillig hjelper med å hente ut mennesker som har dødd av covid i hjemmene sine i Bogor, sør for Indonesias hovedstad Jakarta. Landet er på randen med en voldsom covid-19-smittebølge. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Indonesia er nå episenteret i covid-19-pandemien, med over 50 000 smittede hver dag - og tallet stiger. Det har ført til at en rekke frivillige innbyggere nå jobber gratis med å hente ut døde, grave graver, lage kister og alt mulig annet som må til for å begrave de stadig flere covid-19-døde.

- Søndag kom vi med fem kister til sykehuset i Klanten. De trenger mange flere enn det. Vanligvis får sykehuset 70 døde i løpet av en måned. Nå har det dødd like mange på få dager, sier Herlambang Yudhu Darmo (57), Hverfotograf, kunstner - og nå frivillig kiste-lager - til The Guardian.

Vil hedre de døde

For kort tid siden visste Herlambang ikke noe om kister. Nå vet fotografen og kunstneren alt om kisters lenger, bredder og tykkelser.

- Å se på kistene gjør at døden kommer nærere. Samtidig gjør den meg roligere fordi jeg skjønner at døden er noe som vil inntre, plutselig, sier han.

Hver eneste dag dukker Herlambang og andre frivillige opp foran et hus i Yogyakarta, for å lage kister. De frivillige er forelesere, sikkerhetsvakter, kunstnere og politi. Alt for å unngå at mennesker som nå dør av covid må ligge i heten og vente på å bli hentet for å bli gravlagt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer