Corona i Sverige

Coronakrisen holdt hemmelig av kommunene

Svenske journalister har avdekket at svenske kommuner bevisst har holdt tilbake informasjonen. Selv nekter de for mørklegging. Kan ha påvirket sikkerheten, mener ekspert.

Fiasko: Det offentlige helsevesenets hovedfokus har vært å beskytte de eldre. At viruset likevel har kommet seg inn i eldreomsorgen er en fiasko, innrømmer Folkehelsetilsynet i Sverige. Foto: Scanpix/Shutterstock
Fiasko: Det offentlige helsevesenets hovedfokus har vært å beskytte de eldre. At viruset likevel har kommet seg inn i eldreomsorgen er en fiasko, innrømmer Folkehelsetilsynet i Sverige. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Det har gått en måned siden Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell erkjente at Sveriges strategi mot covid-19 ikke har lyktes i å holde coronasmitte borte fra eldreboliger og sykehjem.

Det finnes nå bekreftede eller mistenkte tilfeller av covid-19 ved hver tredje aldersbolig i Sverige, Ifølge Sveriges Radio Ekot.

Det offentlige helsevesenets hovedfokus har vært å beskytte de eldre. At viruset likevel har kommet seg inn i eldreomsorgen er en fiasko, innrømmer Folkehelsetilsynet.

Svenske Socialstyrelsen, som tilsvarer norske Helsetilsynet, har opprettet et rapporteringsverktøy der kommunene skal rapportere antall smittede.

Åtte av ni kommuner i Sörmland har til nå oppgitt at de ikke vet hvor mange i eldreomsorgen som er smittet. Men det stemmer ikke, skriver avisa Katrineholms-kuriren.

- Kan ha påvirket sikkerheten

I starten av april slo journalister fra lokalavisene Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter og Katrineholms-Kuriren sammen hodene, for å undersøke om kommunene har gjort alt de kan for å hindre spredning blant de eldre.

Ifølge Folkhälsomyndigheten, som tilsvarer vårt Folkehelseinstitutt, er nemlig smitten betydelig mer spredt i Sörmland enn i andre deler av Sverige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer