Danmark:

Coronaopprør: - Grotesk

Coronarestriksjonene i Danmark møter knallhard kritikk. Til tross for lavere smitte enn for ett år siden er restriksjonene strengere, det skaper reaksjoner. Onsdag kan det komme nye regler.

STRENGT: Coronarestriksjonene er heftig diskutert i Danmark. Her fra København. Foto: Erik Johansen / NTB
STRENGT: Coronarestriksjonene er heftig diskutert i Danmark. Her fra København. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

- Fullstendig grotesk.

Det er ordene til Kristian Nørgaard, politisk sjefkonsulent for Horesta som er bransjeorganisasjonen for hotell- og restaurantbransjen i Danmark, til den danske avisa BT.

Han reagerer sterkt på reglene som i øyeblikket gjelder for restauranter, barer og kafeer i Danmark, hvor de må stenge dørene klokka 23, mens skjenkinga stopper en time tidligere.

DANSK LØSNING: 11. juni kan du bruke coronasertifikatet ditt i Norge. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke sertifikatet får en like signifikant rolle i hverdagen, slik som i Danmark. Vis mer

Sterk oppfordring

En sterk kontrast om man skrur tiden ett år tilbake. Da kunne det holdes oppe til midnatt, og det uten munnbind, coronapass eller at noen varm vaksinerte.

- Det er grotesk at vi er underlagt strengere krav i dag enn vi var for ett år siden. Den klare oppfordringen herfra er at så mange restriksjoner som mulig blir fjernet så fort som mulig, for det koster bransjen halvannen milliard.

Onsdag kan Nørgaard og utelivsbransjen få sine bønner hørt. Da skal det forhandles om neste gjenåpningsfase i justisdepartementet.

Flere oppgjør

Ifølge BT vil åpningstider, krav om munnbind og coronapass være de store samtaleemnene.

- Vi går inn i disse forhandlingene med en klar forventning om at det ender med en konkret dato for utfasing av alle restriksjoner, sier Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti til BT.

Også han tar et oppgjør med coronareglene i landet.

- Vi skal huske på hvor vi er nå sammenliknet med i fjor sommer. Over 40 prosent av det danske folk har fått det første vaksinestikket, og innleggelsestallene har vært lave lenge. Staten skal ikke være barnepikene når danskene er så flinke, sier Pape Poulsen, som selv var justisminister i Danmark fra 2016 til 2019.

Også Dansk Folkeparti og Venstre støtter seg til meningen om at det bør lettes på restriksjonene i nabolandet.

- Vi går mot lysere tider med flere vaksinerte for hver dag som går. Det bør gi friere rammer, sier Liselott Blixt i Dansk Folkeparti til BT.

- Det ligger en politisk avtale om at restriksjoner står for fall når alle over 50 år er i gang med vaksinasjonen, og der er vi nå. Fra mitt ståsted er det ingen grunner til å opprettholde dette nivået for restriksjoner, sier Venstres Martin Geertsen til avisa.

I starten av juni ble barene i den kjente festgata Jomfru Ane Gade stengt i to uker for å begrense smittespredning i Aalborg.

Ifølge TV 2 Danmark kan halvparten av smitten i Aalborg spores tilbake til festgata.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer