Coronaviruset

Coronapandemien: Mystisk barnesykdom øker kraftig

Forskere har funnet 30 ganger økt forekomst av Kawasaki-liknende sykdom i italienske Bergamo etter virusutbruddet.

MYSTISK BARNESYKDOM: Den sjeldne barnesykdommen Kawasaki kan gi utslett, øyekatarr, slimhinneforandringer, hovne lymfeknuter og hudforandringer i håndflater og fotsåler. Bildet er hentet fra en forskningsrapport. Foto: jaadcasereports.org
MYSTISK BARNESYKDOM: Den sjeldne barnesykdommen Kawasaki kan gi utslett, øyekatarr, slimhinneforandringer, hovne lymfeknuter og hudforandringer i håndflater og fotsåler. Bildet er hentet fra en forskningsrapport. Foto: jaadcasereports.org Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

Det går fram av en fersk studie, publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

I flere land har leger slått alarm om en mulig sammenheng mellom den sjeldne barnesykdommen Kawasaki og det pågående coronavirusutbruddet.

I Italia, Frankrike, Storbritannia og USA har det vært en økning i antall barn med betennelsessymptomer som likner på dem man kan få ved Kawasaki-sykdom: Utslett, øyekatarr, slimhinneforandringer, hovne lymfeknuter, og hudforandringer i håndflater og fotsåler.

CORONAVIRUSET: Fagmiljøene diskuterer om dette kan være enda et form for symptom på coronasmitte. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kraftig økning

Forskerne bak Lancet-studien har sett på registrerte tilfeller av Kawasaki-liknende sykdom fra 2015 og fram 17. februar 2020, altså før virusutbruddet i den italienske byen Bergano som er svært hardt rammet av covid-19-pandemien.

I løpet av fem år før utbruddet, fikk 19 barn med Kawasaki-liknende sykdom behandling ved det medisinske senteret i Bergamo.

Så skjedde noe som forskerne beskriver som et utbrudd med Kawasaki-liknende sykdom.

For under SARS-CoV-2-utbruddet, mellom 18. februar og 20. april, har senteret i Bergamo behandlet hele ti barn med Kawasaki-liknende sykdom.

Det innebærer 30 ganger økt forekomst av den mystiske barnesykdommen, og det knyttes til covid-19.

Forskerne har også funnet at barna som er blitt syke under det pågående virusutbruddet, har hatt mer alvorlige forløp av den mystiske barnesykdommen.

- Veldig interessant

Claus Klingenberg er ekspert på barnesykdommer og professor ved UiT Norges arktiske universitet.

- Studien er veldig interessant. Den underbygger at det er en assosiasjon mellom covid-19 og Kawasaki-liknende sykdom. Dette er noe vi må følge med på. Vi er klar over at det rapporteres om dette i økende grad fra stadig flere land som har mye coronasmitte, sier Klingenberg.

VARSLER: Dr. Rick Bright blir beskrevet som en varsler etter at han hevdet å ha blitt fjernet fra sin stilling fordi han viste motstand til Trumps anbefalinger om bruk av malariamedisin mot covid-19. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Professoren mener likevel at norske foreldre ikke skal frykte for sine barn.

- Vi snakker om en økning i tilfeller av en sykdom som i utgangspunktet er svært sjelden. De landene som rapporterer om tilfeller har dessuten vesentlig mer smitte i samfunnet enn det vi har i Norge i dag, sier Klingenberg og understreker:

- Hovedbudskapet er fortsatt at covid-19 i all hovedsak rammer barn mildt, og dette framkommer i studier fra alle land i verden som rapporterer om covid-19 hos barn.

- Neppe tilfeldig

Verken Klingenberg eller professor i barnesykdommer ved Universitetet i Oslo, Ketil Størdal, er kjent med tilfeller av Kawasaki-liknende sykdom blant norske barn hittil under coronapandemien.

- Blant de 493 norske barna som har fått påvist covid-19, har bare 14 hatt behov for sykehusbehandling. Få barn har blitt smittet, og få har blitt alvorlig syke, påpeker Størdal.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den tidligere lederen for Barnelegeforeningen mener likevel rapportene om covid-19 og Kawasaki-liknende sykdom må tas på alvor.

- Når det kommer liknende rapporter fra flere land med alvorlig smitteutbrudd, er det neppe tilfeldig, sier Størdal.

Han har merket seg at en høy andel av barna i Lancet-studien hadde sykdomsforløp med hjertepåvirkning.

- Samtidig beskriver forskerne at det har gått bra med alle de ti barna som har fått Kawasaki-liknende sykdom under virusutbruddet i Bergamo, sier Størdal.

Varslet norske myndigheter

Da professor i smittevern og hygiene Bjørg Marit Andersen oppdaget de internasjonale alarmrapportene om coronaviruspandemien og Kawasaki-liknende sykdom hos barn, sendte hun bekymringsmeldinger til norske helsemyndigheter.

- Dette er en alvorlig komplikasjon som ikke helt sikkert, men trolig er relatert til covid-19 hos barn.

Andersen mener føre-var-prinsippet tilsier at barn bør skjermes mot coronaviruset.

- Det er ikke sant at virusinfeksjonen er ufarlig for barn og unge voksne. Vi vet for lite til å slippe løs coronaviruset i samfunnet. Barn smittes like lett som voksne og er like smittsomme som voksne overfor både andre barn og voksne. Det er nylig vist at smittede personer uten symptomer smitter like mange som pasienter med symptomer, påpeker smitteverbeksperten.

KAN KNYTTES TIL COVID-19: Over 50 barn i New York har fått påvist en sjelden betennelsessykdom, opplyser byens ordfører Bill de Blasio. Video: AP Vis mer

Barnedødsfall

Mandag denne uka advarte guvernøren i New York, Andrew Cuomo, om den mystiske barnesykdommen.

Delstaten New York har nå registrert 73 tilfeller hvor barn blir alvorlig syke med en giftig sjokk-reaksjon og symptomer som minner om Kawasaki-sykdom.

Tre barn har dødd i New York av komplikasjoner som kan være knyttet til covid-19, opplyser Cuomo.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer