Corona

Coronapandemien: - Uventet vending

Nye virusvarianter skaper bølge på bølge med coronasmitte, og eksperter er ikke lenger så sikre på at covid-19 noen gang vil bli som en sesonginfluensa.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som utløser sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som utløser sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP Vis mer
Publisert

Storbritannia er nå inne i sin tredje smittebølge hittil i år, skriver The Guardian.

Selv om folk nå er bedre beskyttet og virusvariantene som regjerer er snillere enn i starten av pandemien, slik at man ikke lenger får så mange dødsfall under smittetoppene, er eksperter bekymret.

Det ventes en fjerde smittebølge til høsten, og kanskje en femte innen jul.

Det får ekspertisen til å tvile på om coronaviruset noensinne vil komme til å opptre i en sesongmessig syklus, og de stiller spørsmål ved om det er bærekraftig på sikt med så stor sykelighet i befolkningen som covid-19 fører med seg.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

- Pandemien har tatt en uventet vendig, sier Dr Stephen Kissler, epidemiolog ved Harvard, til The Guardian.

Kissler og kolleger publiserte i april 2020 en artikkel hvor de tok til orde for at sesongmessig oppblomstring av covid-19 kan bli en realitet i løpet av få år.

- Vi hadde forventet sterke vinterbølger, men ikke mye smitte utenfor vintermånedene, sier Kissler.

To år seinere har Kisslers syn endret seg.

- Vi er i et annet landskap nå. Det faktum at nye varianter oppstår i rask rekkefølge, er det mest overraskende, og det har endret måten smittebølgene ser ut, sier epidemiologen.

CORONA: Stabssjef ved smitteavdelingen i FHI Preben Aavitsland sier at BA.5 er mer smittsom, men at vi ikke trenger å være urolige. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Tettere

- Det ser ut som om bølgene følger tettere på hverandre, istemmer professor Peter Openshaw, immunolog ved Imperial College London og legger til:

- Endringen ligger i at nye bølger i starten av pandemien ble drevet av fremveksten av mer overførbare varianter, som Alpha og Delta, som sprer infeksjon lettere. Nå drives påfølgende varianter, inkludert den siste BA.2.75-varianten, med kallenavnet Centaurus, først og fremst av escape-varianter. Disse har evnen til å infisere personer som har blitt vaksinert og infisert, til og med ganske nylig, forklarer Openshaw.

Australian Health Protection Principal Committee informerte denne uka om at reinfeksjoner av virusvariantene BA.4 og BA.5 kan forekomme så tidlig som 28 dager etter gjennomgått covid-19.

- Det virker nesten som om hastigheten på utskifting av nye varianter har akselerert. Hver covidbølge gir ikke lenger sjokkerende høye dødstall, men det merkes fortsatt over hele landet, sier professoren.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Massivt fravær

Denne uka falt skoleoppmøtet i England til det laveste nivået siden januar, med nesten én av fem ungdomsskoleelever fraværende og 8 prosent av lærerne borte fra jobb.

Sykehus, som allerede prøver å få bukt med massive operasjonsetterslep, opplever enorm belastning på grunn av ansattefravær.

26 874 helsearbeidere var borte fra jobb av covid-relaterte årsaker i forrige uke.

Ambulansetjenesten blir presset til det ytterste, beskrevet som «på kanten av kollaps» i en fersk BBC-artikkel.

Og det allerede betydelige antallet som er berørt av long covid, fortsetter å vokse i Storbritannia.

Hjemme i Norge mener helsetoppene at vi har nådd sommerens smittetopp, og at smittetrykket vil flate ut videre utover sommerukene.

HOSTE: Sliter du med hoste etter corona? Er du da fremdeles smittsom? Få svar fra assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Reporter: Jenny Emilie Aas. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

- Har lagt planer

- Når og hvordan en senere smitteøking vil arte seg, avhenger av hvor godt beskyttet vi som befolkning er i møte med de virusvariantene som sprer seg i Europa til høsten. Vi har lagt planer for ganske omfattende hjemmetesting og kan forsterke individuelle smittevernråd, dersom det skulle bli behov for det utover høsten, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

USIKKERHET: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier det er knyttet usikkerhet til hvilke coronavirusvarianter som vil prege høsten. Foto: Shad Madian
USIKKERHET: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier det er knyttet usikkerhet til hvilke coronavirusvarianter som vil prege høsten. Foto: Shad Madian Vis mer

Han påpeker at selv om vi skulle få nye smittebølger til høsten og vinteren, vil risikoen for alvorlig sykdom være lav for de fleste.

- Usikkerheten er selvsagt knyttet til hvilke virusvarianter vi står igjen med når vi nærmer oss vinteren. Det vet vi enda ikke, men mye tyder på at befolkningsimmuniteten blir stadig sterkere på bakgrunn av gjennomgått sykdom og vaksiner, sier Nakstad.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet mener vi må være forberedt på nye bølger utover høsten og vinteren, slik FHI også beskriver i en risikovurdering.

VENTER NYE BØLGER: Fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Hans Arne Vedlog
VENTER NYE BØLGER: Fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Vi har nå en godt vaksinert befolking og mange som har fått naturlig immunitet gjennom infeksjon. Dette gjør oss bedre rustet til å stå imot nye smittebølger. Vi kan også gi påfyllingsdoser av vaksinen og justere vaksinene dersom det skulle komme nye varianter som krever det, sier Forland.

Regjeringen har etter råd fra FHI gitt tilbud om en ny oppfriskningsdose for alle over 75 år, for dem med underliggende risikofaktorer og for dem som bor på sykehjem.

- Vaksinen er vårt viktigste vern mot alvorlige utfall av pandemien nå og videre framover. Hvor ofte det vil være nødvendig med en ny dose for folk flest, og når den bør tas, vurderes fortløpende av FHI, sier Forland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer