Australia:

Coronapanikk: - Alle vil bli smittet

Helsemyndighetene i delstaten Queensland advarer at alle kommer til å bli smittet med corona når grensene til delstaten åpner igjen.

ÅPNER: Innbyggerne i Australia har lenge vært under strenge smitteværstiltak, men nå åpner de gradvis opp. I delstaten Queensland oppfordrer de nå folk til å ta vaksinen. Foto: Florent Rols/SOPA Images/Shutterstock/NTB
ÅPNER: Innbyggerne i Australia har lenge vært under strenge smitteværstiltak, men nå åpner de gradvis opp. I delstaten Queensland oppfordrer de nå folk til å ta vaksinen. Foto: Florent Rols/SOPA Images/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Flere delstater i Australia har vært underlagt strenge smittevernrestriksjoner i flere uker. Nå har flere av delstatene i gang med gjenåpning, men helsemyndighetene i delstaten Queensland kommer med en skremmende advarsel om at alle «alle kommer til å bli smittet med covid» når delstaten nå åpner grenene igjen. Det skriver mediet News.

Helseoverlege Jeannette Young varslet om at Queensland kommer til å stå overfor en stor utfordring, men at virkningen kan minimeres ved å øke vaksinasjonsgraden.

- Vi kommer alle sammen til å bli smittet med corona, men hvis du vaksinerer deg er det høyest usannsynlig at du blir syk, sa Young.

Helseminister Yvette D'Ath gjentok ordene til Young og sa at vaksinasjon er «den eneste veien ut av dette» for Queensland.

- Viruset kommer til å komme til hver eneste person i byen vår. Spørsmålet er følgende, kommer du til å være beskyttet? Sa D'Ath.

Australia forsøkte lenge å holde landet helt fritt for covid-19. Men etter at deltavarianten fikk fotfeste, har strategien rettet seg mer mot å få vaksinert så mange som mulig.

Queenslands helseoverlege Jeannette Young oppfordrer folk til å bli vaksinert, idet hun anslår at alle i delstaten kommer til å bli smittet. Foto: Darren England/AAP Image via AP/ NTB
Queenslands helseoverlege Jeannette Young oppfordrer folk til å bli vaksinert, idet hun anslår at alle i delstaten kommer til å bli smittet. Foto: Darren England/AAP Image via AP/ NTB Vis mer

Dropper hotellkarantene

Australia har også lenge hatt svært strenge innreiseregler i landet. I 19 måneder har grensene i landet vært strengt for å hindre spredningen av coronaviruset. Fra neste måned opphever Sydney og delstaten New South Wales kravet om hotellkarantene for alle som reiser inn i landet.

Med gjeldende regler må alle som reiser inn i Australia ha en god grunn til å få tillatelse, og må dessuten ut med tusener av dollar til et 14 dager langt opphold, isolert på et rom på et karantenehotell.

Statsminister Dominic Perrottet i New South Wales sier at fra 1. november vil alle som er fullvaksinert, måtte teste seg før de går om bord i flyet, men ved ankomst i Sydney vil de ikke lenger måtte gå i karantene.

Åpner raskere

Dermed ligger det an til at Australia åpner opp raskere enn planlagt. Den opprinnelige planen gikk ut på at grensene skulle åpnes gradvis, og at bare australiere og folk med permanent opphold ville slippe inn i første omgang. De ville måtte i karantene hjemme.

Men åpningen gjelder ikke alle delstatene. Blant annet vil Western Australia med Perth fortsatt holde grensene lukket, og det er uklart om folk som lander i Sydney, vil kunne reise videre til andre delstater som ikke er gjenåpnet.

Sydney har vært nedstengt i over 100 dager og opphevet først nedstengningen mandag slik at de 73 prosent som nå er fullvaksinert, kan gå på restaurant, til frisør og på shopping.

Hovedstaden Canberra opphevet sin nedstengning fredag etter at 99 prosent av alle over tolv år er vaksinert med minst en dose, og 76 prosent er fullvaksinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer