Fulle sykehus i USA:

Coronapasient avvist av 169 sykehus

Mange sykehus i USA er overbelastet. Det får store konsekvenser for amerikanere med behov for helsehjelp.

OVERFYLTE SYKEUS: Mange sykehus i USA er overbelastet og fulle av coronasyke pasienter. Det får store konsekvenser for personer med behov for helsehjelp. Her fra sykehuset Lake Charles Memorial Hospital, hvor leger behandler en coronapasient. Foto: NTB
OVERFYLTE SYKEUS: Mange sykehus i USA er overbelastet og fulle av coronasyke pasienter. Det får store konsekvenser for personer med behov for helsehjelp. Her fra sykehuset Lake Charles Memorial Hospital, hvor leger behandler en coronapasient. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

USA er fremdeles hardt rammet av coronaviruset, som stadig registrerer høye smittetall. Fredag rapporterte helsemyndighetene om det høyeste antallet coronarelaterte dødsfall på sju måneder.

Den fjerde smittebølgen har også satt fart på sykehusinnleggelsene i landet. Den siste tida har flere amerikanske sykehus vært overbelastet og på randen av kollaps på grunn av den store strømmen av covid-pasienter.

Helsevesenet har vært under så hardt press at tilgangen til intensivbehandling flere steder har blitt rasjonert. Fulle sykehus fører til at personer som har behov for helsehjelp, ikke får det.

Avvist av 169 sykehus

Det gjaldt blant annet seksbarnsfaren Robby Walker fra Florida. Han ble alvorlig syk av coronaviruset, og ble lagt på respirator på et sykehus i delstaten.

Ti dager seinere var Walker fremdeles alvorlig syk. Skadene på lungene hans var så store at han trengte ECMO-behandling - som fungerer som en kunstig lunge - for å overleve. Men sykehuset hadde ikke kapasitet til å behandle flere covid-pasienter med ECMO.

- ECMO-muligheten i USA var nesten ikke-eksisterende. Familien ringte 169 sykehus på tvers av delstatene Florida, Georgia, Louisiana, Alabama og Virginia - og ingen av dem hadde kapasitet til å behandle den coronasyke seksbarnsfaren, skriver CNN, som har snakket med Robbys kone, Susan Walker.

Lykken viste seg imidlertid å snu for familien, da en ECMO-lege i Connecticut snublet over familiens intervju med CNN og tilbød seg å behandle Robby.

- Uten den behandlingen ville jeg sannsynligvis sittet foran en gravstein nå, sier Susan Walker til kanalen.

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretionin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Hjertepasient døde - 43 intensivavdelinger fulle

Det faktum at mange sykehus er overfylte, kan få enorme konsekvenser for amerikanske pasienter - også for personer som ikke er smittet av coronaviruset.

Hjertepasient Ray DeMonica (73) ble et indirekte offer for covid-overfylte sykehus og fulle intensivavdelinger. Han kontaktet 43 sykehus for å finne en ledig intensivseng for personer med hjerteproblemer, skriver Washington Post.

- Han døde på et sykehus i Mississippi omtrent 200 kilometer fra hjemmet sitt fordi det ikke var plass til hjertepasienter i nærheten, har datteren Raven DeMonia uttalt til avisa.

Vaksinemotstand

USA var tidlig ute med å begynne å vaksinere befolkningen, og over 70 prosent av dem som kvalifiserer seg til vaksine, har fått minst én dose, ifølge det amerikanske smittevernbyrået CDC.

Flere millioner amerikanere har imidlertid nektet å ta coronavaksinen, til tross for at de er kvalifisert for å få den.

En undersøkelse gjennomført i starten av september, viste at vaksinemotstanden var på vei ned i USA, men at hver femte innbygger fremdeles ikke ønsket å vaksinere seg.

- Flere faktorer trekkes fram som en mulig forklaring til den avtakende skepsisen, blant annet at flere arbeidsgivere stiller krav om vaksinering, at deltavarianten gir økende smitte og at Pfizers vaksine nylig fikk full godkjenning, skrev NTB den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer