Covid-19

Coronapasient fikk påvist kreft

- Litt vanskelig å skjønne dette. Overlevde corona, og så får jeg beskjed om at jeg har kreft, skriver Asbjørn Hellevang (68) på Facebook.

LUNGENE: To dager etter at 68 år gamle Asbjørn Hellevang ble innlagt på sykehus med coronasmitte, fant legene noe i lungene hans. Foto: Privat.
LUNGENE: To dager etter at 68 år gamle Asbjørn Hellevang ble innlagt på sykehus med coronasmitte, fant legene noe i lungene hans. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Dette er hell i uhell. Hadde jeg ikke fått corona, så hadde jeg heller ikke funnet ut at jeg har kreft, sier Asbjørn Hellevang (68) til Dagbladet.

Seint i november ble Hellevang innlagt ved Nordlandssykehuset Lofoten med coronasmitte.

- Begynnelsen på coronaen var at jeg fikk så utrolig hodepine, og så ble jeg bare liggende hjemme, sier han.

68-åringen forteller at han fikk 40 i feber, og ble sendt til sykehus fredag 19. november.

- Jeg var temmelig dårlig der jeg lå i sykesenga.

Uvaksinert

Hellevang er i risikosonen, både på grunn av alder (68) og kronisk lungesykdom (kols).

I tillegg er han uvaksinert, som også gir økt risiko for alvorlig sykdom.

- Legene sa jo det, at det like så godt kunne gått den andre veien. De tror at det kan være vaksinen jeg tar for lungene hvert femte eller tiende år som kan ha reddet meg, forteller han.

Ifølge FHIs siste ukerapport er det fortsatt drøyt 320 000 nordmenn over 16 år som ikke har fått første dose.

- Vaksinasjon beskytter mot alvorlig sykdom, det er det viktige, har FHI-overlege Preben Aavitsland slått fast overfor Dagbladet.

Han peker på at vaksinasjon også beskytter mot å bli smittet. I tillegg beskytter den mot å smitte videre, men ikke i like stor grad. Aavitsland sier også at vaksinen som benyttes i Norge, er gitt til flere hundre tusen mennesker.

- Erfaringene er veldig gode. Det er noen av de mest brukte legemidlene i historien. Man kan få vondt i armen og føle seg uvel en dags tid, men dette dør man ikke av. Coronasykdom kan man derimot dø av, sier han.

- Var temmelig borte

To dager etter at Hellevang ble innlagt på sykehus med coronasmitte, ble det tatt bilder av lungene hans. To dager seinere fikk han beskjed om at han hadde kreft i lungene.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

- Litt vanskelig å skjønne dette. Overlevde corona, og så får jeg beskjed om at jeg har kreft, skriver Hellevang på Facebook 27. desember.

68-åringen sier at han var medisinert da legene først fortalte ham om kreften, og forteller at han var «langt ifra seg selv».

- Jeg var temmelig langt borte. Jeg tror ikke jeg fikk med meg alt, sier han, men forteller samtidig at han ble overrasket og sjokkert over nyheten om at han har lungekreft.

I dag er 68-åringen «glad» for at han ble smittet med corona. Hvis ikke, hadde han kanskje ikke funnet ut at han har kreft, forklarer han.

Samtidig betyr dette at han også er i risikosonen på grunn av aktiv kreftsykdom. I tillegg starter han snart med strålebehandling mot lungene og cellegift.

Også kona ble innlagt med coronasmitte tre dager etter han. Hun ble heldigvis ikke alvorlig syk, og ble skrevet ut etter tre dager, forteller han.

Overlevde

Hellevang mener han hadde en «religiøs opplevelse» den fjerde natta han var innlagt på sykehuset, og to dager seinere ble han skrevet ut.

- Dette kunne jo gått galt. Jeg har både kols og astma, og i tillegg er jeg uvaksinert, forteller han.

- Vurderer du å ta coronavaksinen nå?

- Nei, svarer 68-åringen.

Like etter at Hellevang ble skrevet ut fra sykehuset ble han sendt videre til Bodø for undersøkelse av lungene.

- I dag fikk jeg en tøff telefon angående kreften. Den har spredt seg til bak brystbeinet, skriver han på Facebook 29. desember.

5. januar reiser Hellevang til Tromsø for strålebehandling og cellegift, og blir der i seks uker.

- Jeg har ikke dødsangst, sier han, og forklarer at dette i stor grad henger sammen med at han er kristen.

- Jeg er mer bekymret for at kafeen ikke skal gå rundt, sier 68-åringen.

Hellevang er en av dem som startet opp møtestedet Kafé Ro på Leknes. Som tidligere rusavhengig er han opptatt av å hjelpe mennesker som trenger det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer