Den fjerde coronabølgen:

Coronapasientene på respirator: - Ikke gamle

Sykehusene forbereder seg nå på å ta imot den fjerde smittebølgens coronapasienter. Overlege advarer om at det allerede nå er stadig yngre personer som har behov for respiratorhjelp.

YNGRE PASIENTER: Ved Oslo universitetssykehus er gjennomsnittsalderen for innlagte coronapasienter nå i overkant av 40 år. Foto: Jil Yngland / NTB
YNGRE PASIENTER: Ved Oslo universitetssykehus er gjennomsnittsalderen for innlagte coronapasienter nå i overkant av 40 år. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

- De pasientene som ligger inne hos oss på respirator med covid, de er ikke gamle, sier avdelingsleder Dag Jacobsen ved Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) til Dagbladet.

Av personvernhensyn ønsker han ikke å utdype dette ytterligere.

- Så alle kan bli alvorlig syke. Dette med at det bare er de eldre og de med kroniske sykdommer som havner på intensiv - stopp en halv.

AVDARER: Leder Dag Jacobsen ved medisinsk avdeling ved OUS advarer om at også yngre personer kan bli alvorlig syke av covid-19. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
AVDARER: Leder Dag Jacobsen ved medisinsk avdeling ved OUS advarer om at også yngre personer kan bli alvorlig syke av covid-19. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Dersom dagens smittebilde ikke endrer seg, estimerer Folkehelseinstituttet at omtrent 4900 personer i Norge vil bli smittet hver dag om tre uker.

Samtidig tror de at 188 personer vil være innlagt på sykehus, og 23 vil ha behov for respiratorbehandling.

Forbereder seg på coronasyke barn

Fagdirektør Hilde Myhren ved OUS sier sykehuset nå forbereder seg på det som kan bli en krevende høst.

- Den raske økningen av smitte blant uvaksinerte vil medføre en ny bølge av innlagte covid-syke. Dette vil på ny utfordre intensivberedskapen og gå utover andre pasientgrupper som vil få utsatt sin behandling, sier Myhren til Dagbladet.

STOR ØKNING: Den voldsomme smitteøkningen i Norge kan føre til at sykehusene om allerede tre uker kan ha 188 pasienter innlagt, ifølge FHIs estimater. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STOR ØKNING: Den voldsomme smitteøkningen i Norge kan føre til at sykehusene om allerede tre uker kan ha 188 pasienter innlagt, ifølge FHIs estimater. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Covid-syke på intensiv er alvorlig syke, de har krevende behandlingsforløp som krever høykompetent personell. Respiratorbehandlingen er avansert, krever nøye justering og tett oppfølging. Når pasientene blir yngre er dette spesielt krevende for de ansatte.

I dag er gjennomsnittsalder for innlagte coronapasienter ved OUS i overkant av 40 år, men det er yngre enn tidligere snitt, forteller Myhren.

Sykehuset forbereder seg også på å ta imot coronasyke barn.

Ifølge FHIs ukesrapport for uke 34, altså forrige uke, har det vært 1 til 4 nye innleggelser i aldersgruppen 0 til 17. Denne aldersgruppen utgjør 5 prosent av alle nye innleggelser for ukene 31 til 34.

- Barn og unge vil behandles ved intensivavsnitt som har kompetanse på covid og behandling av barn. All erfaring hittil tilsier at veldig få barn blir alvorlig syke av corona. Vi håper det fortsetter slik, men det er også barn i risikogrupper, så vi forbereder oss til at det kan skje, sier Myhren.

NY BØLGE: - Den raske økningen av smitte blant uvaksinerte vil medføre en ny bølge av innlagte covid-syke. Dette vil på ny utfordre intensivberedskapen og gå utover andre pasientgrupper som vil få utsatt sin behandling, sier fagdirektør Hilde Myhren ved OUS. Her fra en pressekonferanse om coronaviruset i februar 2020. Foto: Henning Lillegrd/Dagbladet
NY BØLGE: - Den raske økningen av smitte blant uvaksinerte vil medføre en ny bølge av innlagte covid-syke. Dette vil på ny utfordre intensivberedskapen og gå utover andre pasientgrupper som vil få utsatt sin behandling, sier fagdirektør Hilde Myhren ved OUS. Her fra en pressekonferanse om coronaviruset i februar 2020. Foto: Henning Lillegrd/Dagbladet Vis mer

Slo alarm

FHI-prognosen som kom onsdag fikk avdelingsleder Jacobsen til å slå full alarm i en artikkel på NRK, med krav om gult beredskapsnivå ved OUS, samt at barn ned til 12 år må vaksineres så fort som mulig. Sistnevnte ble oppfylt torsdag, da regjeringen gikk ut med at barn mellom 12 og 15 år skal tilbys coronavaksine - men bare én dose i første omgang.

- Det er stadig flere holdepunkter for at disse tenåringene våre også får «long covid», og det er ganske innlysende for meg, ut fra en total medisinsk forståelse, at tenåringer er mer lik voksne enn barn. Vi har ikke råd til å la flokkimmunitet gå gjennom tenåringsbarn, og det er viktig at vi raskest mulig vaksinerer tenåringene våre, sier Jacobsen og legger til:

- Da gjør man noe med roten til problemet. Altså roten til at sykehusene vil fylles opp. Det er nå tenåringer som sprer smitten, og den smitten vil komme videre til voksne som fortsatt er uvaksinert enten av fri vilje eller av andre grunner. I tillegg vil vedvarende smitte være grobunn for utvikling av vaksineresistente mutanter. Og oppi alt dette fortsetter folk å bli syke og intensivtrengende også av andre grunner, og så får vi covid-pasientene på toppen av dette igjen.

RØRENDE: En coronareklame fra det australske flyselskapet Qantas høster mye ros, og flere sier de har grått etter å ha se den. Video: Qantas. Vis mer

- Skadeskutt avdeling

Både fagdirektør Myhren og avdelingsleder Jacobsen er imidlertid klare på at de ansatte - etter halvannet års kamp med viruset, er svært slitne.

- Det har riktignok gått litt opp og ned i intensitet, men sykepleiergruppen er utslitte, mange er sykemeldt, og flere har sluttet. Vi er en skadeskutt avdeling, og ting er ikke som de var, sier Jacobsen.

Han er imidlertid klar på at de også skal klare å håndtere den nye bølgen av pasienter.

- Det positive er jo at vi har mye erfaring fra tidligere bølger, og føler at vi kan håndtere dette her. Men vi vet også hvor langvarig behandlingsløpet er for dem som havner på intensivavdeling og i respirator - selv om de overlever.

Økning i Bergen

Også i Bergen forbereder de seg på en økning i antall coronapasienter denne høsten.

- Vi er bekymret for økende smittetall, og venter flere innlagte i sykehuset framover. Vi håper det ikke blir mange som trenger intensivbehandling og overvåking, sier fagdirektør Marta Ebbing til Dagbladet.

BEKYMRET: Fagdirektør Marta Ebbing i Helse Bergen er bekymret for økningen i smittede, og sier hun er glad for at regjeringen nå har besluttet å også tilby vaksine til barn mellom 12 og 15 år. Foto: Marit Hommedal / NTB
BEKYMRET: Fagdirektør Marta Ebbing i Helse Bergen er bekymret for økningen i smittede, og sier hun er glad for at regjeringen nå har besluttet å også tilby vaksine til barn mellom 12 og 15 år. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Også i Bergen ser de allerede konsekvensen av smitten blant uvaksinerte, med en økning i innleggelser blant yngre.

- De er ikke så syke som tidligere, og de fleste ligger inne kort tid, forteller Ebbing.

- Vi har gode rutiner og retningslinjer for behandling av alle pasienter med covid-19. Barne- og ungdomsklinikken er klare til å ta imot dem som måtte trenger det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer