Janssen-vaksinen:

Coronapass: - Nytt dilemma

Frivillig bruk av Janssen-vaksinen kan reise nye problemstillinger om coronasertifikat, mener medlem av regjeringens ekspertutvalg. Helse- og omsorgsdepartementet sier at prioritering av unge i vaksinekøen vil redusere etterspørselen etter vaksinen.

JANSSEN-NEI: FHI-overlege Preben Aavitsland sier at han ikke vil ta Janssen-vaksinen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Min oppfatning er at personer som er vaksinert, bør få dokumentert dette ved et vaksinesertifikat for å slippe coronahotell i andre land. Samtykke til å motta Janssen må baseres på at personen er opplyst, og ikke alene på at unge mennesker ser at de ved å takke ja til Janssen kan reise fritt i sommer.

Det sier jurist og førsteamanuensis Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Onsdag forrige uke ble det klart at regjeringen på sikt vil åpne for å gi Janssen-vaksinen til frivillige.

Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg, ledet av lege Lars Vorland, anbefalte 10. mai at vaksinene fra AstraZeneca og Janssen ikke brukes i det ordinære vaksinasjonsprogrammet - men åpnet for at de kan gis til frivillige utenom det ordinære programmet.

Regjeringen besluttet imidlertid å ta AstraZeneca-vaksinen permanent ut av vaksinasjonsprogrammet. Samtidig åpnet de for at enkeltpersoner i Norge selv skal få velge om de vil ta Janssen-vaksinen.

Dette går imot flertallet i ekspertutvalget, som mener at det bare unntaksvis er forsvarlig å tilby Janssen-vaksinen valgfritt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer