Coronapass er nøkkelordet

Timelange køer. Nå kreves fersk coronatest for å komme til frisøren i Danmark. Og her hjemme venter alle på Erna i Stortinget onsdag.

MIN SUNDHED: Danmarks midlertidige løsning på coronapass, som ikke ser ut til å være gyldig i resten av EU fra sommeren. Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau/AFP/NTB.
MIN SUNDHED: Danmarks midlertidige løsning på coronapass, som ikke ser ut til å være gyldig i resten av EU fra sommeren. Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau/AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

Ingen tvil om at «coronapass» var det i særklasse mest brukte ordet i Danmark på den nasjonale, men svært forsiktige gjenåpningsdagen tirsdag etter påske.

Alternativt «vaksinepass» og på tredjeplass «lyntest».

For Danmark har vært mer nedlukket og stengt enn nordmenn uten våre jevnlige danskebesøk har tenkt på.

Først denne tirsdagen er det igjen mulig å gå til frisør, skjønnhetssalong, massør, tatovør og ta kjøretimer.

MEN, med store bokstaver: dansker må legitimere seg med coronapass eller vaksinepass for å komme inn døra hos frisøren. Det gjelder alle over 15 år.

Kravet for å slippe inn er at passet dokumenterer at kunden er vaksinert eller har vært smittet av corona-viruset covid-19 de siste 12 ukene. Og er friskmeldt igjen.

Slik dokumentasjon har vært krav til utendørs kulturarrangementer i Danmark en tid allerede.

PASS TIL FRISØREN: Tirsdag åpnet frisørene i Danmark igjen - for dansker med coronapass eller fersk covid-19-test. Foto: Camille Bas-Wohlert, AFP/NTB.
PASS TIL FRISØREN: Tirsdag åpnet frisørene i Danmark igjen - for dansker med coronapass eller fersk covid-19-test. Foto: Camille Bas-Wohlert, AFP/NTB. Vis mer

Maks tre dager

Siden en overveiende del av danskene heller ikke har slik dokumentasjon, er det kriterie nummer tre som gjelder for å komme i frisørstolen: Negativ coronatest som er maks 72 timer gammel.

Stikkordet er lyntest, og mandag var det lange testkøer ved flere hundre stasjoner over hele Danmark.

Lengst kø ble registrert ved teststasjonen på flyplassen i Billund med tre timers venting. København har 34 teststasjoner.

VAKSINEPASS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan myndighetene nå jobber med å få til en vaksinepass-løsning. Dagbladet TV. Vis mer

Felles EU-pass

EU har signalisert et felles coronapass med QR-kode fra ca. juni. Det skal utstedes av hvert land og være obligatorisk for grensepassering.

Den tekniske, politiske og etiske løsningen der er ikke klar. Danskene har utviklet sin egen helseapp for å kunne starte gjenåpningen av eget land dagen etter påske.

Men det coronapasset vil ikke gjelde i EU.

Og hva med Norge og coronapass eller et utvidet vaksinasjonskort?

Venter på Erna

Her er det ikke lansert en midlertidig løsning slik Danmark har gjort for å komme i gang igjen.

Alle, inkludert assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, venter på hva statsminister Erna Solberg presenterer i Stortinget onsdag om første del av veien tilbake.

- Det er digitale løsninger for registrering, men det er en politisk beslutning hva som skal registreres og hvilken betydning det skal ha, sier Nakstad til Dagbladet.

PASSKONTROLLØR: En frisør i Køge sjekker at en kunde har corona-opplysningene før hun blir sluppet inn i salongen. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau/Reuters/NTB.
PASSKONTROLLØR: En frisør i Køge sjekker at en kunde har corona-opplysningene før hun blir sluppet inn i salongen. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau/Reuters/NTB. Vis mer

Ferjene venter

Også ferjeselskapet Color Line venter på statsministerens planer før persontrafikken settes i gang igjen over Skagerrak.

Fortsettelse av «bare strengt nødvendige reiser», testing og automatiske karantener er viktige faktorer.

- Vi lengter virkelig etter å komme i gang igjen. Vi må vite at vi har en lengre periode å planlegge for, sier kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line til Dagbladet.

Mange datoer utover våren gjenstår før Danmark er tilnærmet normalt igjen. Forutsetningen er uansett at smittesituasjonen er under kontroll og at vaksinasjon går etter planen.

Uteservering 21. april

Noen danske gjenåpningsdatoer for de som har coronapass:

-13. april: kjøpesentre med mindre areal enn 15 000 kvadratmeter.

- 21. april: uteservering, biblioteker, museer og kjøpesentre større enn 15 000 kvadrat. Organisert idrett for unge under 18 år.

- 6. mai: innendørs servering, konferanser, teatre, kinoer og konserter.

-21. mai: organisert voksenidrett innendørs, fornøyelsespareker, lekeland og dyrehager.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer