Coronaviruset:

Coronapass: Frykter skråplanseffekt

Et vaksinasjonspass gir deg ikke friheter, men det fratar deg det, mener filosof Einar Øverhenget. Filosof Einar Duenger Bøhn mener det er et dilemma om vi skal flytte enda en grense av det private ut i det offentlige.

SERTIFIKAT: Nordmenn som er vaksinert eller har immunitet etter sykdom, kan få et coronasertifikat, sier statsminister Erna Solberg. Det jobbes også med egne råd for fullvaksinerte. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For å kunne dokumentere vaksinasjon, coronatestresultat eller naturlig immunitet etter gjennomgått covid-19, jobbes det med et coronasertifikat, opplyste statsminister Erna Solberg under gårsdagens pressekonferanse.

- Vi må vurdere hvordan et slikt sertifikat best kan brukes nasjonalt i forbindelse med gjenåpningen. Et coronasertifikat åpner for muligheter, men byr samtidig på utfordringer og dilemmaer. Regjeringens ambisjon er å lande en løsning for et slikt sertifikat innen rimelig tid, sa hun.

Professor i filosofi, Einar Duenger Bøhn, ser også utfordringer og dilemmaer knyttet til et coronasertifikat.

- Fordelen er at det blir lettere å spore og fordele goder, men ulempen er jo at det offentlige trer hardt inn i det private her. Man visker ut skillet mellom det private og det offentlige ytterligere om man begynner å merke folk, sier han.

- Skråplanseffekt

Et slikt pass kan virke veldig stigmatiserende, mener han.

- Det vil legge press på hvem som har det og ikke. I Norge er det frivillig å ta vaksinen. Spørsmålet da er om det også skal være frivillig om det skal være offentlig at du har tatt den. Når noen har fått coronasertifikat blir det vanskelig å holde sin egen situasjon hemmelig, sier Duenger Bøhn, som mener konsekvenstenkning ofte dominerer i en situasjon som nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer