Kina

Coronaprotester: - For seint å snu

En minneseremoni for de omkomne etter en dødsbrann i Kina har utviklet seg til store protester mot regjeringen.

MINNESEREMONI: Flere personer møtte opp til en minneseremoni etter dødsbrannen i Ürümqi i Shanghai lørdag. Foto: Chinatopix Via AP/NTB
MINNESEREMONI: Flere personer møtte opp til en minneseremoni etter dødsbrannen i Ürümqi i Shanghai lørdag. Foto: Chinatopix Via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag begynte en bølge av sinne mot Kinas coronastrategi etter en dødelig brann i et boligkompleks.

Ti personer mistet livet i brannen som fant sted i byen Ürümqi, i den vestlige Xinjiang-provinsen. Flere innbyggere har tatt til sosiale medier for å uttrykke bekymring over at de døde ikke kunne komme seg ut av bygningen fordi bygget var i «corona-lock down». Dette avviser myndighetene i byen.

Myndighetene i Kina har lenge ført en streng nulltoleransestrategi mot corona. I flere byer ulmer nå sinnet over myndighetenes strategi.

- Sjokkert

Lørdag deltok flere tusen personer i en minneseremoni i Shanghai for å minnes de døde etter dødsbrannen i Ürümqi. Det utviklet seg raskt til store protester både lørdag og søndag.

Flere videoer av demonstrantene har blitt spredd i sosiale medier. Der kan man se demonstrantene kreve at myndighetene opphever nedstengningen i hele landet.

PROTEST: Politiet skal angivelig ha arresterte flere personer under demonstrasjonene mot coronarestriksjonene i Shanghai. Foto: Reuters/NTB
PROTEST: Politiet skal angivelig ha arresterte flere personer under demonstrasjonene mot coronarestriksjonene i Shanghai. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Mange demonstrerer også mot regjeringen og Kinas kommunistiske parti og krever at president Xi Jinping skal trekke seg.

BBCs reportere i Shanghai opplyser at de har sett minst tre personer bli pågrepet og fraktet inn i en politibil.

Det er imidlertid uvanlig at befolkningen i Kina går ut og demonstrerer åpent mot myndighetene. Direkte kritikk av regjeringen og presidenten resulterer ofte i harde straffer.

En demonstrant sier til BBC at han er «sjokkert og litt spent» over at folk nå går til gatene. Han sier at det er første gang han har sett en så stor motstand fra folket i Kina.

Videre sier han at nedtegningene har fått ham til å føle seg «trist, sint og håpløs».

En kvinnelig demonstrant sier til BBC at politiet har blitt spurt hva de tenker om demonstrasjonene. De skal angivelig ha svart «det samme som dere».

- Men de bruker uniformer og gjør bare jobben sin, sier hun til BBC.

AP news melder at politiet har opptrådt voldelig mot demonstrantene.

Nedstengning siden august

I Ürumqi har det vært omfattende coronarestriksjoner siden starten av august.

Restriksjonene har ført til at flere av regionens 25 millioner innbyggere ikke har gått utenfor hjemmet sitt i over tre måneder.

Flere medier melder at mange innbyggere i regionen har dårlig tilgang på matvarer, medisin og hygieneprodukter.

Kina er nå inne i en ny coronabølge. Selv om det er registrert relativt få smittetilfeller, har myndighetene likevel satt inn trenge restriksjoner i flere byer.

Mandag ble det registrert at rundt 412 millioner personer i Kina nå er påvirket av nedstengninger, skriver CNBC.

- Det er allerede for seint å snu i Kina, fordi det er lite sannsynlig at myndighetene kan oppnå null coronatilfeller uten en streng «lockdown», sier den kinesiske sjeføkonomen i storbanken Macquari, Larru Hu, ifølge CNBC.

Nyhetsbyrået AP skriver at man ikke umiddelbart kan bekrefte protestene i flere av byene. Det er også uvisst hvor store demonstrasjonen er i Shanghai.

Korrespondenten for det danske mediet DR, Philip Róin, skriver på Twitter at der var mellom 500-1000 mennesker som møtte opp på minnemarkeringen. AP melder at det var rundt 300 personer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer