Coronaviruset:

- Coronasertifikat: - Klart til sommeren

Planen til regjeringa er å videreutvikle det eksisterende vaksinasjonskortet på helsenorge.no til et coronasertifikat i tråd med EUs Digitale grønne sertifikat.

CORONAPASS: EU-kommisjonen la onsdag fram sitt forslag til digitalt vaksinepass, som skal gjøre det lettere å reise mellom EU-landene. De åpner for at Norge kan bli med. Arkivfoto: Vegard Grøtt / NTB
CORONAPASS: EU-kommisjonen la onsdag fram sitt forslag til digitalt vaksinepass, som skal gjøre det lettere å reise mellom EU-landene. De åpner for at Norge kan bli med. Arkivfoto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Publisert

I Danmark ble det innført coronasertifikat tirsdag denne uka. Det har gjort at de danskene, som nå kan framvise sertifikatet, blant annet igjen har muligheten til å besøke frisøren, tatovøren eller få massasje.

Et tilsvarende sertifikat er innført i flere andre land, deriblant Island og Storbritannia.

Da statsminister Erna Solberg onsdag la fram planen for gjenåpningen av Norge, bekreftet hun at også den norske regjeringen jobber med å lage et coronasertifikat.

- Regjeringen utreder nå i hvilke situasjoner vi kan bruke coronasertifikatet i Norge. Vi ser blant annet på om en forenklet utgave av et coronasertifikat kan brukes for å gjenåpne samfunnet raskere, utdyper nå statssekretær Saliba Andreas Korkunc i helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet.

- Samtidig vurderer vi forløpende nye råd for de som er ferdig vaksinert. Vi må også se på reglene for smittekarantene, innreisekarantene og ventekarantene for de som er vaksinert, legger han til.

SERTIFIKAT: Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad om coronapass. Video: Dagbladet TV. Programleder: Jenny Emilie Aas Vis mer

Klart til sommeren

Under pressekonferansen onsdag sa statsminister Solberg at regjeringens ambisjon er å «lande en løsning for et slikt sertifikat innen rimelig tid».

- Vi har allerede et vaksinasjonskort på helsenorge.no, og vi jobber med å videreutvikle dette til et coronasertifikat i tråd med EUs Digitale grønne sertifikat, som vil være klart til sommeren, sier Korkunc til Dagbladet.

Arbeidet pågår i samarbeid med flere departementer, deriblant Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, opplyser han.

- Når det gjelder utvikling av teknisk løsning er det et samarbeid mellom Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Direktoratet for e-helse og Norsk Helsenett, forklarer Korkunc.

- Frivillig

Han forteller videre at et coronasertifikat vil kunne dokumentere at vi er vaksinerte, har tatt en negativ coronatest eller har immunitet etter gjennomgått covid-19.

- Det er altså snakk om ett coronasertifikat, sier han.

- Blir det frivillig å ha et slikt pass?

- Coronasertifikatet vil bli tilgjengelig for innbyggerne både digitalt og i papirform. Det vil være frivillig å ha et slikt coronasertifikat, og personer bosatt i Norge vil ikke bli nektet innreise dersom man ikke har et slikt sertifikat, svarer statssekretæren.

FHI anbefaler vaksinekort

I et faglig råd til regjeringen fra februar skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at det innføres et digitalt vaksinasjonskort, ikke et fullverdig pass, melder NTB.

En viktig grunn er at man da slipper å opprette et vaksinasjonsbevisregister i første omgang, skriver FHI i svaret på Helsedepartementets spørsmål om etablering av vaksinepass. Svaret ble levert til departementet 22. februar, men offentliggjort fredag.

Med en slik løsning vil man kunne vise fram vaksinestatus med en digital løsning, men verken identitet eller vaksinestatus er direkte verifiserbar. Kortet vil først og fremst kunne brukes overfor helsepersonell internasjonalt, ikke overfor grensepersonell.

FHI ber også om at man kartlegger mulighetene for å kreve at brukere viser fram slike vaksinekort, ettersom personvernreglene ikke automatisk åpner for dette.

UTEPILS: Statsminister Erna Solberg er åpen for at det blir utepils i noen deler av landet allerede neste uke. Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland / Dagbladet Vis mer

- Praktiske konsekvenser

I ettermiddag melder NRK at Helsedirektoratet går inn for at man må vise vaksinepass for å komme inn i Norge.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad uttalte til Dagbladet i går at en ordning med bruk av coronasertifikat vil bli helt frivillig, ettersom det er opp til den enkelte om man faktisk vil takke ja eller nei til vaksine.

Han tror imidlertid at de som ikke takker ja til vaksinen må være forberedt på en forskjellsbehandling.

- Skal man ut og reise i Europa må man nok forberede seg på at det kan få noen praktiske konsekvenser, som for eksempel innreisekarantene, hvis man ikke kan dokumentere at man er vaksinert, sa Nakstad til Dagbladet i går.

- Sikrer trygge reiser

EU-kommisjonen la onsdag fram sitt forslag til digitalt vaksinepass, som skal gjøre det lettere å reise mellom EU-landene. De åpner for at Norge kan bli med.

Det elektroniske dokumentet skal vise om en person er vaksinert, har testet negativt eller blitt frisk etter å ha vært smittet. Håpet er at medlemslandene og EU-parlamentet kan behandle forslaget raskt, slik at vaksinepasset kan tas i bruk til sommeren, skriver NTB.

- Med dette sertifikatet sikrer vi at EU-borgere og deres familier kan reise trygt og med færrest mulig restriksjoner i sommer, sier EUs justiskommissær Didier Reynders.

- Gratis

I tillegg til at vaksinepasset skal gjelde i hele EU, åpner kommisjonen for at Norge, Island, Sveits og Liechtenstein også blir med. Passet skal være gratis og skal også gis til borgere fra andre land som er bosatt i EU. Det skal også være mulig å få sertifikatet i papirformat.

- Sertifikatet skal sikre at opplysningene det inneholder, anerkjennes gjensidig i alle medlemslandene. Målet er å hjelpe landene å gjeninnføre fri bevegelse på en trygg, ansvarlig og tillitsbasert måte, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Onsdag bekreftet statsminister Solberg at Norge deltar i det europeiske arbeidet med coronasertifikater, og den norske løsningen vil være i tråd med EUs Digitale grønne sertifikat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer