Symptomer på corona

Coronaskeptiker Johannes (36) ble syk

Johannes Sandnes (36) trodde corona var som en vanlig influensa. I mars 2020 fikk han selv påvist covid-19 og lå i respirator i 15 dager.

CORONAPASIENT: Johannes Sandnes (36) trodde ikke coronaviruset var noe særlig farlig, og spesielt ikke for unge. Få dager etter at statsminister Erna Solberg stengte landet, fikk han selv påvist covid-19. Det endte med noen dramatiske uker på sykehuset. Foto: Privat.
CORONAPASIENT: Johannes Sandnes (36) trodde ikke coronaviruset var noe særlig farlig, og spesielt ikke for unge. Få dager etter at statsminister Erna Solberg stengte landet, fikk han selv påvist covid-19. Det endte med noen dramatiske uker på sykehuset. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Coronamarerittet til Johannes Sandnes skulle starte bare få dager etter nedstengningen av Norge. Til å starte med var både han og vennene skeptiske til det nye viruset som herjet i verden.

- Det man i utgangspunktet tenkte, var at det bare var snakk om en lett influensa. Vi visste veldig lite om viruset da og trodde at det bare gikk ut over eldre mennesker, sier Sandnes til Dagbladet.

Det var avisen iFinnmark som først omtalte saken.

Før Sandnes ble alvorlig syk, gjorde han og vennene narr av corona. Det forteller han til avisen.

- Vi festet ganske hardt helga før, og vi var på et hotellrom her i byen og vi festet den helga. Ingen av oss tenkte at vi kunne bli syke, det var helt uvirkelig å tenke. Vi satt bare og flirte av corona og sa: Nå stengte det ned. Ja ja, det er vel greit, forteller Sandnes til iFinnmark.

Nå har han imidlertid helt andre tanker om viruset.

- Sett i ettertid er coronasykdommen litt mer enn en vanlig influensa. Det som er skummelt er når det utvikler seg til en verre sykdom og dobbeltsidig lungebetennelse slik som jeg hadde, sier han.

CORONASYK: Viruset førte til ekstremt vekttap. Video: Dagbladet TV / thebearded_nurse @Instagram Vis mer

Ble fort alvorlig

Torsdag 12. mars 2020 stengte Regjeringen ned landet. Allerede på mandagen begynte Sandnes å merke symptomene, og etter noen dager forsvant også lukte- og smakssansen. Likevel tenkte han at det hele skulle gå over av seg selv.

- Jeg vurderte aldri å kontakte legen i starten. Jeg tenkte at det var influensa og at det kom til å gå over av seg selv, sier Sandnes.

Etter hvert begynte sykdomsforløpet hans å se betraktelig mer alvorlig ut. Med en kald klut på hodet og febernedsettende, fikk moren hans til slutt overbevist ham om å kontakte legen. Mandag den 23. mars kontaktet han sykehuset, og fikk straks tilbud om ambulanse.

Han ble fraktet rett til luftveisklinikken ved sykehuset i Tromsø. Der konkluderte de at det var rimelig sikkert at han hadde dobbeltsidig lungebetennelse som følger av corona. Dermed var han såpas syk at de sendte han videre til sykehuset.

- La meg si det sånn: Den dagen jeg kom på sykehuset, blir det veldig svart for meg. Jeg husker lite etter det, sier Sandnes.

- Feberen stiger

Da Sandnes ankom på sykehuset i Tromsø skulle de først måle temperaturen hans. Da var han ved godt mot, og følte seg relativt fin i formen. Temperaturen viste derimot noe annet.

- 39,3 eller 39,5 grader tror jeg det var først. Så tar man hvert tredje eller femte minutt. Og feberen stiger. 39,7, så 39,9 og 40,1. På 40,3 kjenner jeg at blikket mitt begynner å flakke. Da er de på tur for å hente en anestesilege for å vurdere å legge meg i respirator, forteller Sandnes til iFinnmark.

Dagen etter blir han lagt i respirator. Han husker ingenting, og de 15 dramatiske dagene i respirator har Sandnes blitt gjenfortalt av helsepersonellet og familien.

- Det var vel egentlig mest dramatisk for dem rundt meg, og ikke så mye for meg for jeg var helt borte, sier Sandnes til Dagbladet.

Ifølge Norsk intensivregister skiller man mellom respiratorstøtte der pasienten får pustehjelp fra en tett ansiktsmaske og fortsatt er våken, og behandling med pusterør der du ligger i en slags narkose. Sandnes mottok den sistnevnte behandlingen.

Han var også én av få i hans aldersgruppe som til da hadde blitt behandlet på intensivbehandlingen. Ifølge Folkehelseinstituttets ukesrapport fra den uka Sandnes ble lagt i respirator, var han én av sju i aldersgruppen 30 til 39 år som hadde vært eller var innlagt på intensivavdeling mellom 10. og 30. mars 2020.

Trodde han var i Sverige

Etter 15 dager i respirator våkner han omsider til legenes begeistring. Sandnes forteller til iFinnmark at legene fortalte han at de syntes det så stygt ut en stund.

I det han våknet, begynte legene å stille han flere spørsmål. Da de spurte han hvor han trodde han var, svarte han Uddevalla i Sverige. Det sa han trolig fordi noen på sykehuset snakket svensk.

- Jeg hadde ikke snøring på hvor jeg var. De spurte også hvilken dag det var, og jeg hadde ikke peiling. Jeg tippet at det var onsdag, og tilfeldigvis var det en onsdag. Men det var ren tipping, sier Sandnes.

- Jeg kunne heller ikke merke beina mine, så jeg trodde ikke jeg hadde føtter. Jeg måtte sjekke om de var der, legger han til.

Vanskelig å komme tilbake

Selv om det er vanskelig for Sandnes å huske det helt konkret, forteller han til Dagbladet at han mener han lå om lag 23 dager totalt på sykehuset.

Å komme seg tilbake til hverdagen, har vært en krevende oppgave for Sandnes. Etter hjemkomsten fra sykehuset, var det vanskelig for han å konsentrere seg. Det gikk spesielt hardt ut over Farmasistudiene som han er i gang med.

- Forelesningene varer i 45 min, og jeg klarte maks å konsentrere meg i en halvtime, sier Sandnes.

Videre forteller han at han først var tilbake til normalen i November 2020. Likevel opplever han å fortsatt ha problemer med korttidshukommelsen, men ellers er helsa god.

Hvorfor akkurat Sandnes skulle bli så alvorlig syk av corona, er fortsatt et mysterium for legene.

- Jeg har ikke fått vite noe om hvorfor akkurat jeg ble så syk. Jeg har fått tatt en røntgenundersøkelse av lungene i ettertid, og legene sier at de muligens ser noe tegn til lymfeknuter, men det er ikke noe de kan si helt sikkert. Så det ser i utgangspunktet fint ut, forteller Sandnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer