Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronasmitte ved skole i Oslo

I bydel Nordstrand har de ikke registrert et eneste tilfelle på 14 dager. Bydelsoverlege Tanja Tomasevic opplever dette som at det er stille før stormen.

CORONASMITTE: Det er påvist coronasmitte ved Holtet videregående skole i bydel Nordstrand. Her fra et boligområde i bydelen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Nylig ble deler av en skoleklasse og lærere ved Holtet videregående skole i bydel Nordstrand i Oslo satt i karantene etter at det ble påvist coronasmitte ved skolen, bekrefter bydelsoverlege Tanja Tomasevic overfor Dagbladet.

- Dette er en skole med elever fra hele Oslo, og ingen smittede eller nærkontakter bor i bydel Nordstrand. Det var bydelsoverlege i Søndre Nordstrand, som i samråd med rektor, tok avgjørelsen om å sette personene i karantene. Skolen vil opprettholde hjemmeskole for elevene ut karantenetida.

corona-smittede i Norge

Oppblussing

Nabobydelen Søndre Nordstrand har opplevd en betydelig økning i smittetrykket. Den første uka i juni registrerte de 33 tilfeller av Covid-19. Til sammenlikning registrerte bydelen totalt 20 tilfeller i mai.

Bydelsoverlege Anne Stine Garnes uttalte til Dagbladet mandag at tilfellene kan knyttes til smitteklynger, og at de derfor mener å ha oversikt over situasjonen.

- At smittetallene går opp er selvfølgelig bekymringsfullt, og viser hvor viktig det er at vi alle fortsatt følger smittevernråd, uttalte Garnes.

I Oslo ble det registrert 41 tilfeller i løpet av de første fem dagene av juni. Totalt ble det registrert 59 nye tilfeller i Norge i samme periode.

CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Stille før stormen

Bydelsoverlege Tanja Tomasevic forteller at de ikke har registrert et eneste tilfelle i bydel Nordstrand de siste 14 dagene.

- Dette oppfatter vi som at det er stille før stormen. Folkehelseinstituttet har vært tydelige i sine risikovurderinger om at det er sannsynlig med nye lokale oppblussinger av smitte, og da vil Oslo være et naturlig sted for dette. Vi har nylig sett tendenser til dette i bydel Søndre Nordstrand.

I sin siste risikovurdering skrev FHI at de anser det som sannsynlig at Norge vil få lokale utbrudd og muligens en økning i hele eller deler av landet.

- Det er vanskelig å tegne et bilde av hvordan en slik situasjon vil forløpe seg ettersom alle tiltakene ble satt inn samtidig forrige gang, noe som påvirket den naturlige utviklingen.

FHI har uttalt at testing, isolering, smittesporing og karantene blir de viktigste hjelpemidlene for å forhindre et nytt utbrudd i Norge. En styrking av dette arbeidet er også det som vil erstatte de inngripende tiltakene som er i ferd med å bli lettet.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Digital utvikling

Tomasevic forteller at bydel Nordstrand bruker mye tid på å forberede seg i tilfelle det kommer en ny oppblussing av smitte.

- Særlig gjelder dette digitalisering av smittesporing og oppfølging av nærkontakter og de som er i karantene. Bydel Nordstrand deltar blant annet i et pilotprosjekt når det gjelder digitalisering av oppfølging av dem som er i karantene.

Siden coronaviruset kom til Oslo, har det også blitt utviklet et digitalt system som gir bedre oversikt over smittede personer på tvers av bydelene.

PILOTPROSJEKT: Helsemyndighetene vil gå i gang med et pilotprosjekt for å teste for coronaviruset ved hjelp av spyttprøver. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Nylig opplyste FHI at også Norges kommuner har fått et nytt smittesporingsverktøy som skal gjøre arbeidet enklere. Verktøyet vil også gi en nasjonal oversikt over coronasmitten.

- Vi jobber nå intenst med å finne bedre og mer robuste måter å følge opp smittede og nærkontakter. Da det sto på som verst i bydel Nordstrand, hadde vi opptil 300 personer som vi fulgte opp. Det var ikke bærekraftig over tid, sier Tomasevic og tilføyer:

- Derfor har utviklere i Oslo kommune sammen med andre utviklet nye digitale systemer for smittesporing og oppfølging av de i karantene, som gir oss bedre oversikt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!