Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona og smitte

Coronasmitten øker blant de unge

Antall unge med coronasmitte, øker i Norge. - Trist, men forventet, sier Julie Andrea Rustad.

BEKYMRET: Julie Andrea Rustad (26) og Sarjo Sankareh (29) er bekymret for smitte, men prøver å nyte livet på Sørenga likevel. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BEKYMRET: Julie Andrea Rustad (26) og Sarjo Sankareh (29) er bekymret for smitte, men prøver å nyte livet på Sørenga likevel. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Ifølge ferske tall er de fleste nye tilfellene av coronasmitte blant folk mellom 20 og 29 år. Det viser fersk statistikk fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I juni har 106 personer i denne aldersgruppen testet positivt, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

- Vi tror ikke det er stor spredning av covid-19 i yngre aldersgrupper i Norge, selv om det er flere yngre som får påvist smitte nå enn tidligere, sier Helena Niemi Eide, lege ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI, til TV 2.

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer nordmenn mot å senke skuldrene under coronapandemien. Vis mer

Ned fra 51 til 32 år

Hun understreker at det foreløpig er for tidlig å si om en økning i antall smittetilfeller henger sammen med åpningen av samfunnet.

Eide legger vekt på at en mulig grunn kan skyldes økt testing av personer med milde symptomer.

I slutten av mars var median alder på smittede 51 år. Fram til midten av juni hadde medianen sunket til 32 år, skriver NRK.

TURISTTESTING: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, redegjør for hvorfor de ikke åpner for testing av alle innreisende slik Island gjør. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

- Forventet

Julie Andrea Rustad (26) og Sarjo Sankareh (29) har lørdag ettermiddag inntatt Sørenga i Oslo. Til tross for skyet vær trekker den varme sommerdagen mye folk til badeplassen.

At smitten nå øker blant unge mennesker, overrasker ingen av dem. Tvert imot.

- Det er trist, men forventet nå som blant annet utestedene har utvidet åpningstid. Vi var egentlig skeptisk til å dra til Sørenga fordi det blant annet er astma i familien min, noe som da betyr at de er i risikogruppa. Jeg må ta hensyn til de hjemme som har lungeproblemer, men prøver å leve et liv samtidig, sier Rustad til Dagbladet.

FOLKSOMT: Overskyet vær til tross, det var folksomt på Sørenga også lørdag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FOLKSOMT: Overskyet vær til tross, det var folksomt på Sørenga også lørdag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Antibak nærmest

De skulle egentlig på fest lørdag kveld. Det har de imidlertid takket nei til av frykt for mange mennesker og ikke nok avstand. På Sørenga har de opplevd at folk tar hensyn og prøver så godt det lar seg gjøre å ikke komme for nær hverandre. Rustad sørger også for å forebygge så godt det lar seg gjøre.

- Jeg har antibaken nærmere enn mobilen, sier 26-åringen.

Også Sankareh er bekymret for den økende smitten, men forsøker å ta forholdsregler så godt det lar seg gjøre.

- Jeg har vært mye på Tjuvholmen den siste tida for å bade og nyte sola. Men da har jeg holdt meg med de samme vennene og unngått å treffe andre enn min nærmeste omgangskrets, sier han.

ÅPNER: Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Men Erna Solberg anbefaler deg å bli i Norge. Vis mer

Liknende trend i USA

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til kanalen at han ikke er overrasket over tallene.

- Det skyldes nok at unge har milde symptomer, og dermed kanskje er i kontakt med andre mennesker mens de er syke og smitter videre, sier han.

Også i USA ser man en lignende trend – spesielt i Florida, Texas og Arizona. Der har man sett en økning i smittetilfeller blant personer under 40 år etter at statene begynte å gjenåpne samfunnet, skriver TV 2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!