Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronasmittet får 20 000 i bot etter fest

Får den første kjente boten for brudd på reglene for karantene og isolasjon etter å ha oppsøkt fest natt til søndag.

CORONABOT: Gunnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen i Vest politidistrikt, sier han håper folk skjønner alvoret i situasjonen. En person i Vest politidistrikt er ilagt 20 000 i bot etter å ha gått på fest selv om vedkommende hadde fått påvist coronasmitte. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
CORONABOT: Gunnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen i Vest politidistrikt, sier han håper folk skjønner alvoret i situasjonen. En person i Vest politidistrikt er ilagt 20 000 i bot etter å ha gått på fest selv om vedkommende hadde fått påvist coronasmitte. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Vest politidistrikt utstedte mandag et forelegg på 20 000 kroner til en privatperson for brudd på smittevernloven, melder Vest politidistrikt.

Vedkommende er bekreftet smittet med coronaviruset og forelegget ble gitt etter at vedkommende brøt lovpålagt isolasjon og oppsøkte en fest natt til søndag. Politiet har i helga etterforsket saken og avhørt flere personer.

- Bevisst brudd

Personen skal ha oppsøkt festen bevisst. Påtaleleder i Vest politidistrikt, Gunnar Fløystad, sier politiet har hatt vanskelig for å forstå hvorfor vedkommende skulle oppsøke festen.

- Personen hadde vel en idé om at det ikke var så farlig. Men med alle medieoppslag og klargjøringer som er kommet fra myndighetene, og med tanke på at vedkommende var gjort oppmerksom på hva det betyr å være i isolasjon, var dette såpass alvorlig at vi var nødt til å reagere, sier han.

- Her er det snakk om et bevisst brudd. Vi ønsker selvsagt å nå ut med forebyggende tiltak, men dette var så åpenlyst at vi var nødt til å reagere, sier han.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no presenterer konspirasjonsteoriene som florerer rundt coronaviruset. Vis mer

Første bot

Han sier det er uklart for politiet om resten av deltakerne på festen var klar over at vedkommende var smittet.

- Vi fikk imidlertid melding om dette og undersøkte videre. Det ble klargjort i helga at dette var et åpenbart brudd, sier Fløystad.

I henhold til retningslinjene må også resten av festdeltakerne i karantene etter å ha vært i nærkontakt med den smittede.

Fløystad sier at de har fulgt Riksadvokatens siste veiledning om reaksjoner for brudd på smittevernloven.

Det er det første kjente tilfellet av forelegg for brudd på karantene eller isolasjon under den pågående coronaepidemien.

- Dette er et åpenbart brudd på lovverk som skal verne mot smitte. Det er mildt sagt kritikkverdig, og derfor har vi reagert, sier han.

Av hensyn til personvern ønsker ikke Vest politidistrikt å gi noen ytterligere detaljer om hendelsen, samt vedkommendes alder, kjønn eller hvor i politidistriktet hendelsen skjedde.

Flere oppdrag

- Vedkommende har blitt orientert om forelegget mandag. Betales ikke boten, risikerer vedkommende fengsel i 40 dager. Vi håper folk skjønner alvoret i situasjonen landet står i og innretter seg etter gjeldende lover, regler og retningslinjer, sier Fløystad.

Forrige uke fikk en mann 10 000 kroner i bot etter å ha hostet og harket mot en ansatt på legekontoret i Tangen i Stange og uttalt at han hadde coronaviruset.

Vest politidistrikt har i helga registrert 50 oppdrag relatert til corona, hvorav ett tilfelle resulterte i nevnte straffesak.

- Klare lovbrudd vil bli forfulgt. Det er gjort klart av riksadvokaten av lovbrudd som innebærer brudd på bestemmelser som skal bidra til å redusere smitterisiko skal prioriteres. Vi kommer derfor også fremover til å ta brudd på smittevernloven som er straffesanksjonert på største alvor, sier Fløystad.

Politiet skriver i en pressemelding at de ikke kan fastsette et antall for hvor mange mennesker som kan møtes privat og oppfordrer den enkelte til å bruke sunn fornuft og selv foreta en nøktern vurdering om hva som er forsvarlig.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

Råd og retningslinjer fra helsemyndighetene er førende og politiet kan til enhver tid gripe inn for å ivareta allmenhetenes sikkerhet, skriver de.

Kjempebøter

Riksadvokaten fastsatte i forrige uke at botens størrelse for brudd på karantenereglene normalt skal være 20 000 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager.

For personer som tar opphold på sine hytteeiendommer i annen kommune fastsettes boten normalt til 15 000 kroner, subsidiært fengsel i 10 dager.

Bot på 20 000 kroner blir også normalstraffen for dem som bryter forbudet mot å arrangere kulturarrangementer, idrettsarrangementer og idrettsaktiviteter. Dersom arrangøren er et foretak, skal straffen være på minst 50 000 kroner.

Bøtenivået er det samme for tilfeller der utdanningsinstitusjoner og stengte virksomheter holder åpent i strid med gjeldende vedtak.

Den øvre strafferammen i karanteneforskriften er fengsel i seks måneder. Smittevernloven har en øvre strafferamme på fengsel i to år.

Saken oppdateres

Hele Norges coronakart