Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Coronasmittet reiste hjem med Norwegian

Skal ha fått feber på flyet.

SMITTET: Ifølge Sjømannskirken på Lanzarote har ett av deres medlemmer, som reiste hjem til Norge forrige fredag, fått påvist coronaviruset. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
SMITTET: Ifølge Sjømannskirken på Lanzarote har ett av deres medlemmer, som reiste hjem til Norge forrige fredag, fått påvist coronaviruset. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

En person som var passasjer på en Norwegian-flyging, med TUI som operatør, har fått påvist coronasmitte. Det skriver Sjømannskirken på Facebook.

Flyet gikk fra den spanske ferieøya Lanzarote, og landet på Gardermoen fredag kveld forrige uke.

– En av medlemmene i vår menighet som reiste hjem med TUI sitt fly til Oslo på fredag 20/3, har testet positivt for Coronavirus, skriver Sjømannskirken.

Viktig å informere

– Det som skjedde var at en i menigheten vår hadde feber på flyet. Vedkommende ble tatt vare på av besetningen på flyet og ambulanse ble tilkalt, sier Merethe Thortveit ved Sjømannskirken på Lanzarote.

De som satt i umiddelbar nærhet fikk utdelt et skriv for oppfølgning, forteller hun.

Ifølge Thortveit har ektefellen til vedkommende bekreftet coronasmitten.

– Det går greit med vedkommende, det er det siste jeg hørte, sier hun.

Thortveit presiserer at informasjonen deles fordi de mener det er viktig å informere de som var på samme fly.

– Hvordan står det til på Lanzarote nå?

– Spania er jo hardt rammet. Her på Lanzarote er tretten smittet totalt. Fastlands-Spania er litt annerledes enn på øyene. Her er alle turister sendt hjem og vi er nå på andre uke med portforbud, som er fornyet med ytterligere to uker. Vi kan ikke bevege oss utenfor døra hvis vi ikke har tillatelse eller skal handle det aller viktigste, sier hun.

CORONASTRAFF: Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag 25. mars opplyser Danmarks justisminister, Nick Hækkerup, at de begynner å se tegn på at kriminelle utnytter situasjonen Danmark befinner seg i. Video: Ritzau via NTB Scanpix Vis mer

Oppdaget ved tilfeldighet

Dagbladet har vært i kontakt med en person som var om bord flyet. Passasjeren, som ønsker å være anonym, forteller at han oppdaget smittetilfellet om bord ved en tilfeldighet, da han var innom Lanzaroteposten, som omtalte saken først.

– Vi var ikke oppmerksomme på noe før vi landet i Oslo. Da ble det sagt over høyttaleren at vi skulle bli sittende. Jeg husker ikke formuleringen, men det dreide seg om at helsepersonell skulle ta seg av noen, sier passasjeren.

En person ble geleidet ut av flyet, og passasjeren forteller at han ikke tenkte mye over dette. Han fikk ei heller noe mer informasjon.

– Det som er grunnen til at jeg reagerer, er at verken Norwegian eller Tui varslet oss om det.

Han mener at den smittede befant seg bakerst i flyet, og poengterer at mange kan ha passert vedkommende på vei til toalettet.

– Hvis jeg ikke husker feil, så sto vedkommende oppreist i midtgangen da jeg skulle på toalettet. Det er klart at det forbedrer noe om dem som var omkring vedkommende har fått melding. Men på den andre siden ville det være veldig mange som passerte henne.

Kommenterer ikke konkrete tilfeller

Dagbladet har vært i kontakt med Norwegian, som opplyser at de grunnet personvernhensyn ikke kommenterer konkrete tilfeller.

– Hvis det har vært bekreftet smitte om bord, følges dette opp av helsemyndighetene. På generelt grunnlag kan jeg si at Norwegian aldri oppgir informasjon om passasjerer med mindre vi får en direkte forespørsel fra myndighetene. Vi forholder oss til anbefalingene fra WHO og Det europeiske smittevernbyrået (EDCD), samt lokale helsemyndigheter, sier talsperson Christer Baardsen.

Dersom det skulle oppstå mistanke om smitte om bord på et av deres fly, har de ansatte rutiner og utstyr for å håndtere dette, opplyser han.

– Med hensyn til kundenes personvern kan vi ikke kommentere noe overhodet. Men besetningen og personalet på bakken er trent i alle rutiner og situasjoner om det skulle vært behov, sier også Tui til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!