Jordomseiling:

Coronastrandet på øde øy

Venneparet Frederik Hovmøller og Emil Rued Schleicher levde på fisk, ris, og rom i 42 dager da coronapandemien inntraff verden.

JORDOMSEILERE: Det danske venneparet Frederik Hovmøller (t.v.) og Emil Rued Schleicher (t.h) dro ut på sitt livs jordomseiling i 2018. Da corona inntraff verden to år senere, skulle de oppleve noe de sent kommer til å glemme. Foto: Privat.

JORDOMSEILERE: Det danske venneparet Frederik Hovmøller (t.v.) og Emil Rued Schleicher (t.h) dro ut på sitt livs jordomseiling i 2018. Da corona inntraff verden to år senere, skulle de oppleve noe de sent kommer til å glemme. Foto: Privat.

Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

I ren Robinson Crusoe-stil måtte vennene både fiske med spyd og samle inn kokosnøtter for å sikre nok mat for en ukjent periode, på en øde øy.

Da resten av verden var i full gang med å lukke ned på grunn av et ukjent nytt virus, var vennene Frederik Hovmøller, Emil Rued Schleicher og to andre i mannskapet ute på deres livs jordomseiling på båten Nautilus.

Turen startet i 2018, og de hadde allerede kjørt nedover kysten til Europa, og krysset Atlanterhavet.

TOAU: Dette er en del av øya Toau, der Frederik Hovmøller og Emil Rued Schleicher bodde på da coronapandemien brøt ut. Foto: Privat
TOAU: Dette er en del av øya Toau, der Frederik Hovmøller og Emil Rued Schleicher bodde på da coronapandemien brøt ut. Foto: Privat Vis mer

Da venneparet, som kommer fra Danmark, fikk beskjed om at det var noe som het corona, befant de seg midt ute i Stillehavet på øygruppene i Fransk Polynesia.

Tanken om corona hadde ikke streifet vennene da de dro fra øya Tuamotu. Da de to dager seinere ankom øya Fakarava ble de derimot konfrontert med det nye ukjente viruset.

På øya hadde det oppstått full kaos, fordi de hadde fått påvist det første coronatilfellet i Fransk Polynesia.

- Vi fikk høre at vi enten burde reise til øya Nuku Hiva eller Tahiti, fordi det var rykter om at det kom til å lukke ned på grunn av corona. Vi dro til Tahiti, men så fikk vi vite av borgermesteren at vi ikke kunne legge til kai der. Dersom vi skulle være der, kunne vi ikke engang gå ut av båten. Det betød også at vi heller ikke fikk lov til å bade fra båten, og det hadde blitt et problem fordi det var 35 varmegrader, sier Emil Rued Schleicher til Dagbladet.

NAUTILUS: Dette er båten Nautilus som venneparet har bodd på siden 2018. De tar med eg forskjellige gjester på båten, som seiler med båten i etapper på en til tre måneder. Til nå har venneparet hatt med seg omtrent 70 gjester. Foto: Privat
NAUTILUS: Dette er båten Nautilus som venneparet har bodd på siden 2018. De tar med eg forskjellige gjester på båten, som seiler med båten i etapper på en til tre måneder. Til nå har venneparet hatt med seg omtrent 70 gjester. Foto: Privat Vis mer

Derfor bestemte de seg for å ta turen videre til øya Toau, etter en samtale med familien hjemme i Danmark over en satellitt-telefon de hadde i båten.

Det var den danske TV-kanalen TV 2 som først omtalte saken.

Rom, ris og fisk

Før de tok turen til den lille øya Toau, måtte de handle inn mer mat i Fakarava. De hadde allerede et ganske stort matlager i båten, som normalt kunne holde til to måneder. Men det hadde begynt å bli tomt.

Derfor måtte Schleicher ta en tur til matbutikken for å fylle opp med varer til turen videre, men det var så vidt han fikk lov å gå i land.

På øya Fakarava kunne de ikke legge til kai, fordi øya hadde lukket ned for turister.

- Det var helt kaos. Alt var utsolgt på matbutikken, og det eneste som var igjen var ris, litt grønnsaker og rom. Så da måtte vi supplere med fisk og kokosnøtter, sier Schleicher.

FISK: Mannskapet måtte fiske daglig for å kunne overleve. Noen dager var bedre enn andre, og de hadde til enhver tid rundt 30 fisker på kjøl. Foto: Privat.
FISK: Mannskapet måtte fiske daglig for å kunne overleve. Noen dager var bedre enn andre, og de hadde til enhver tid rundt 30 fisker på kjøl. Foto: Privat. Vis mer

Toau, som er 35 kilometer lang og 18 kilometer bred, hadde i 2012 registrert 18 fastboende på øya. Da venneparet kom med seilbåten hadde så godt som alle de lokale forlatt øya på grunn av coronapandemien, fordi det verken er matbutikker eller apotek på øya.

Røverhistorier rundt bålet

For å få tida til å gå, måtte mannskapet være kreative. De gikk turer på øya, og lagde smykker av skjell de fant i strandkanten. Men mesteparten av tida gikk til å harpunfiske for å sikre seg nok mat til hele perioden de skulle tilbringe på øya.

- Vi visste ikke hvor lenge vi skulle være der, men vi visste bare at vi skulle være der lenge. Da er det viktig at vi holder sammen som et team. Det er en helt syk situasjon, og vi måtte bare holde ut, passe på hverandre, og sørge for at vi overlevde med nok mat, forteller Schleicher.

Selv om det var helt fantastiske omgivelser på øya Toau, forteller han at det til tider kunne være hardt å være så alene, uten å vite hvor lenge de skulle være der.

ØYA: Her lå båten til Frederik Hovmøller og Emil Rued Schleicher i 42 dager. Foto: Privat.
ØYA: Her lå båten til Frederik Hovmøller og Emil Rued Schleicher i 42 dager. Foto: Privat. Vis mer

- Det er jo bare steiner, kokosnøtter og palmer på øya, så det føltes ut som om vi var med i filmen «Cast Away» med Tom Hanks, sier Schleicher.

Når det gikk sport i å overleve, var det viktig at mannskapet stilte krav til hverandre, men samtidig passet på at alle hadde det bra. I tillegg var de alle i en situasjon der de måtte koble av fra resten av verden, og fokusere på det som var nødvendig der og da.

- Den opplevelsen har vært ekstremt givende for oss, og noe jeg tror vi kommer til å huske resten av livet.

Likevel var det viktig for vennene å sørge for at de nøt den tiden de hadde.

- Om kveldene satt vi rundt et bål på stranda, skapte en hyggelig stemning og fortalte hverandre røverhistorier, sier han.

Den største faren

Selv om vennene på mange måter nøt tilværelsen på den eksotiske stillehavsøya, var det flere farer som truet. Spesielt da de skulle sikre seg dagens fangst.

- Vi pleier å harpunfiske. Det gjør vi alltid. Det går ut på at vi må dykke ned på 20 til 30 meters dyp med et spyd. Og så gjelder det å finne de fiskene vi vet vi kan spise, forklarer Schleicher.

FARE: Venneparet er vandt til å svømme med haier i alle størrelser. Likevel ble det skremmende da haiene fulgte etter dem da de fisket med spyd. Foto: Privat.
FARE: Venneparet er vandt til å svømme med haier i alle størrelser. Likevel ble det skremmende da haiene fulgte etter dem da de fisket med spyd. Foto: Privat. Vis mer

Mens Emil og Frederik var ute å fisket, kom det ofte haier som ble nysgjerrige på både dem og fangsten. Spesielt da det kom en seks meter lang hammerhai som viste interesse for fangsten.

- Det største problemet var at vi fisket i det samme området hver dag. Det gjorde at haiene i området begynte å huske fiskerutinene våre. Vi fisket hver dag, og så det ble litt nervepirrende da haiene ble nysgjerrige da det kom blod fra fiskene vi fanget, sier han.

For dersom det skulle skje noe med dem, var det nærmeste sykehuset milevis unna.

SETT AV MILLIONER: Denne videoen har gått viralt på TikTok. Video: TikTok/ Dagbladet TV. Reporter: Jenny Emilie Aas. Vis mer

- Det verste var at dersom vi trengte hjelp kunne vi ikke bare kjøre til et sykehus. Det hadde tatt oss to dager, og det var heller ikke noe helikopter som kunne komme og hente oss. Sykehusene var også reservert til lokalbefolkningen på grunn av corona, sier Schleicher.

Han understreker at de har dykket med haier mange ganger på turen, men det var annerledes da haiene begynte å kjenne til fiskerutinene.

ANGREP: De møtte på mange haier på turen deres. Her kom det en hai i bauen av båten, som angrep en annen fisk. Foto: Privat.
ANGREP: De møtte på mange haier på turen deres. Her kom det en hai i bauen av båten, som angrep en annen fisk. Foto: Privat. Vis mer

- På vakt i to år

Både Emil og Frederik er begge vokst opp rett nord for København. Allerede da de var unge fikk de en felles drøm om å seile rundt i hele verden sammen.

De kunne sitte å se ut over havet i timevis, og de slo gladelig an en prat med sjømennene på kaia, som gadd å snakke med dem.

Da de begynte å planlegge turen, var det ingen av dem som hadde noe erfaring med å seile. Så det var mye de trengte å lære seg i forberedelsene til den store reisen.

- Etter hvert begynte vi å lære oss å seile på egen hånd, og så fikk vi blod på tann, forteller Schleicher.

Alle de har snakket med sier at man skal ha respekt for været. Det er noe de selv har kjent på kroppen, fordi de har vært i et par kraftige stormer på turen. Da er det viktig å være fokusert.

- Vi har vært på vakt hele tiden i to år, sier han.

BESTEVENNER: Både Emil og Frederik kommer begge fra København, og de har nå dratt hjem i en liten periode før de venter på at Australia kan åpne, og eventyret kan fortsette. Foto: Privat
BESTEVENNER: Både Emil og Frederik kommer begge fra København, og de har nå dratt hjem i en liten periode før de venter på at Australia kan åpne, og eventyret kan fortsette. Foto: Privat Vis mer

Dro til Tahiti

Etter vennene hadde tilbrakt 42 dager på den øde øya, ble det omsider åpent for at de kunne komme seg til Tahiti, som var den neste destinasjonen på turen.

For to uker siden kom venneparet endelig hjem til Danmark for et kort opphold. De har vært i Fransk Polynesia siden coronapandemien brøt ut, og det er der seilbåten fortsatt ligger og venter på at kysten skal bli klar.

- Vi dro hjem nå fordi det er lukket i Australia på grunn av corona. Så vi venter egentlig bare på at det skal åpne opp, for det er det neste målet for jordomreisen vår, sier Schleicher.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer