Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva skjer hvis Trump får corona?

Coronasykdom kan ende i «shit show»

Det har potensial til å bli skikkelig kaotisk, hvis verdens mektigste mann blir smittet av coronaviruset.

UKLARE REGLER: Dersom både president Donald Trump og visepresident Mike Pence skulle bli syke av coronaviruset, har det potensial til å bli skikkelig kaotisk. Foto: AP / NTB Scanpix
UKLARE REGLER: Dersom både president Donald Trump og visepresident Mike Pence skulle bli syke av coronaviruset, har det potensial til å bli skikkelig kaotisk. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Stadig flere i president Donald Trumps nære krets har blitt smittet av coronaviruset.

Blant annet har både hans nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien og visepresident Mike Pences pressesekretær Katie Miller pådratt seg coronasmitte nylig.

Dersom Trump blir satt ut av spill, vil visepresident Pence ta over roret - men hva skjer om begge blir syke?

- Det ville blitt et realt «shit show» som kunne resultert i en fullskala konstitusjonell nedsmelting, sier jusprofessor Brian Kalt ved Michigan State University til Bloomberg.

Årsaken, forklarer seniorforsker Hilmar Mjelde ved NORCE forskningssenter overfor Dagbladet, er at lovverket i USA ikke gir noe klart svar på en slik situasjon.

Krisestemning

Hvis Trump og Pence skulle dø, noe som er svært lite sannsynlig, ville «speaker» og demokrat Nancy Pelosi tatt over.

Om de derimot bare skulle bli alvorlig syke, og dermed satt ut av spill, vil det hele altså bli langt mer komplisert.

«DET ER SÅNN DET STARTER»: 3. november 2020 er det nytt presidentvalg i USA, og nå prøver organisasjonen The Lincoln Project å hindre at Donald Trump bli gjenvalgt. Klipp: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

- Det ville umiddelbart gått til retten, og de hadde måttet bestemme seg ordentlig fort for hva de skal gjøre. Fordi det å ikke vite hvem som er president, om enn bare for et par timer, kunne vært ekstremt farlig for landet, sier Kalt til Bloomberg.

Mjelde forklarer at dette scenarioet ville utløst en såkalt konstitusjonell krise. Det vil si en situasjon hvor lovverket ikke gir et klart svar og det oppstår maktkamp som må løses av USAs høyesterett.

- Det ville bli et skikkelig kaos. Et geiterodeo, som man sier i Vest-Virginia, sier han til Dagbladet.

Grunnloven, suksesjonsloven fra 1947 og 25. grunnlovstillegg fra 1965 tar alle opp spørsmålet om maktovertakelse om presidenten eller visepresidenten må tre til side på et eller annet vis, forklarer Mjelde.

- Problemet er at de verken hver for seg, eller samlet, gir svar på alle tenkelige scenarioer. Loven fra 1947 er kanskje til og med i strid med grunnloven.

Oppdatert i 1947

Reglene om hvem som tar over i en sånn situasjon, ble altså sist oppdatert i 1947. De slår fast at dersom både presidenten og visepresidenten er «ute av stand» til å utføre oppgaven, blir det speakeren i Representantenes hus som skal ta over.

MENINGSMÅLINGER: President Donald Trump forteller at han har et godt forhold til smitteeksperten Anthony Fauci, men stusser på at Fauci scorer bedre på meningsmålingene enn ham selv. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Problemet er bare at det ikke er bestemt hva det innebærer å være «ute av stand».

Dermed kan teoretisk sett Nancy Pelosi, som er demokrat, utnevne seg selv til president, selv om Trump og Pence mener at de er i stand til å styre, forklarer Brian Kelt.

- Det kan i prinsippet oppstå en situasjon hvor både Trump og Demokrat-leder Nancy Pelosi med grunnloven i hånd hevder at de er den rettmessige presidenten. Eller til og med Mike Pence, for å gjøre det ekstra komplisert, sier Mjelde.

Han sier løsningen er like enkel som den er vanskelig.

- Man kan lage en ny lov som løser problemet. Men Kongressen har ikke fått til å lage lover på normalt vis på 30-40 år.

Mjelde forklarer at to hovedutfordringer er at den amerikanske grunnloven er et vagt dokument, og at den ikke tar høyde for partipolitiske splittelser.

- Samtidig er grunnlovens vaghet en viktig grunn til at den har overlevd siden 1789, sier han og legger til:

- Dette har vært problemstillinger siden president [James] Garfield ble skutt i 1881 og lå i koma i 80 dager. Og president [Woodrow] Wilson fikk slag og var sengeliggende de siste 18 månedene av andreperioden [i 1919/20]. Åtte av USAs 45 presidenter har jo faktisk dødd som president.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!