Coronaviruset:

Coronasyke Charlie (30) advarer

Svenske Charlie Eriksson har vært corona-syk i fem uker. Søndag ble han hentet av ambulanse.

SYK: 30 år gamle Charlie Eriksson er hardt rammet av coronaviruset. Foto: Privat
SYK: 30 år gamle Charlie Eriksson er hardt rammet av coronaviruset. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 158 -6
døde 517 +6
påvist smittet 93 800 000+733.7K
døde 2 010 000 +14.5K
Se mer

Både i Norge og i Sverige har det de siste månedene i stor grad vært yngre personer som blir rammet av coronaviruset. I tillegg kommer det nye rapporter om at de covid-rammede har symptomer i mange uker.

I et Facebook-innlegg skriver Charlie Eriksson at det er fem uker siden han testet positivt for coronaviruset. Symptomene da var vond hals, tett nese, hoste og feber.

- Jeg tenkte «så deilig, nå er jeg rammet, så får jeg antistoffer og saken er ute av verden. Som en vanlig forkjølelse», skriver han i innlegget.

Dagbladet har vært i kontakt med Eriksson, som ikke ønsker å stille til intervju. Han har godkjent at det refereres til Facebook-innlegget.

ADVARER: Charlie Eriksson er gründer for organisasjonen «Aldrig Ensam» - «aldri ensom» på norsk - som jobber for åpenhet av psykisk sykdom. Det er på organisasjonens Facebook-side at Eriksson advarer mot covid-19. Foto: Privat
ADVARER: Charlie Eriksson er gründer for organisasjonen «Aldrig Ensam» - «aldri ensom» på norsk - som jobber for åpenhet av psykisk sykdom. Det er på organisasjonens Facebook-side at Eriksson advarer mot covid-19. Foto: Privat Vis mer

Hentet av ambulanse

Nå, fem uker seinere, er 30-åringen fortsatt syk, skriver han. Hosten er ikke borte, og nesen er tett.

- Søndag måtte ambulansen kjøre meg til legevakta fordi jeg hadde vanskelig for å puste. Jeg hadde utslett på beina og en utrolig smerte i kroppen. Det viser seg at jeg fortsatt har covid-19 etter fem uker.

Ifølge Eriksson viser testene at viruset fortsatt er i kroppen, og at det har satt seg i lungene.

- Derfor har jeg nå tyngre pust, og denne djevelske hosten. Jeg blir sliten av hver anstrengelse.

30-åringen skriver at han har vært i god fysisk form og at han ikke har noen underliggende sykdommer.

- Covid-19 har brutt ned kroppen og satt seg på lungene. De vet ikke hvor lenge jeg kommer til å være syk. Men trolig vil det vare i flere uker til.

- Ikke smittsom

Han skriver at han har fått et annet syn på sykdommen. Han reflekterer over hvordan viruset kan ramme eldre, når han som er ung og frisk blir så syk.

- Om den kan gjøre dette med meg, tør jeg ikke å tenke på hvordan det er å gå gjennom dette med underliggende sykdom eller i eldre alder.

Ifølge Eriksson er han ikke smittsom, til tross for at sykdommen fortsatt sitter i kroppen.

- Det er en lettelse i elendigheten.

Han minner nå alle om å holde avstand og vaske hendene.

Sykepleier Hege Magnusson er administrator i den svenske Facebook-gruppa «Covid-19, vi som er rammet». Magnusson, som kommer fra Klæbu i Trøndelag, har bodd i Sverige i 15 år.

I mai skrev hun et innlegg i Expressen, der hun ba myndighetene komme på banen.

«Etter flere måneders lidelse, begynner vi, tusenvis av mennesker med langvarig covid-19, å synes. Vi er den første gruppa langtidssyke», skrev Magnusson, som på det tidspunktet hadde vært syk siden 10. mars.

Facebook-gruppa har i skrivende stund over 13 000 medlemmer.

«Vi er tusenvis som aldri ser ut til å bli friske - hjelp oss!», skrev sykepleieren.

Langtidssykdom

29. september skrev Espen Lindholm, spesialist i anestesiologi og indremedisin ved Oslo Universitetssykehus, og Tor Inge Tønnessen, spesialist og overlege ved intensivavdelingen ved OUS, om langtidssykdom som følge av covid-19 i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Det var da rapportert at mellom 10 og 33 prosent opplever langvarig sykdom, over flere uker og måneder, etter covid-19-infeksjon.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

«Det kommer et økende antall rapporter om langvarige forløp av covid-19. Noen av disse bekrivelsene stammer fra leger som selv har gjennomgått sykdommen og som i etterkant av det akutte forløpet angir langvarige symptomer», skriver de.

Samtidig understreker legene at det fortsatt mangler kunnskap om langtidsvirkningene av viruset.

En studie gjennomført av forskere fra Kings College London viser at én av 20 covid-smittede har symptomer som vedvarer i åtte uker.

Studien viser at det er en overhyppighet av langtidssykdom blant kvinner, overvektige og folk med astma.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer