Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byrådsleder Johansen i Oslo:

- Coronautbruddet er ikke over

Den siste uka har det blitt registrert over tre ganger så mange smittetilfeller i Oslo som uka før.

IKKE OVER: Selv om byrådsleder Raymond Johansen sier at coronautbruddet ikke er over, så mener han at de har kontroll. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE OVER: Selv om byrådsleder Raymond Johansen sier at coronautbruddet ikke er over, så mener han at de har kontroll. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Til tross for en økning i antallet smittede i Oslo, mener byrådsleder Raymond Johansen at de fortsatt har kontroll på smittesituasjonen i hovedstaden.

- Det er som forventet at smitten øker noe når samfunnet åpnes opp igjen, og at det er noen svingninger i smittetallene. Likevel er tallene fortsatt lave, og det er over en måned siden siste dødsfall i Oslo som følge av coronaviruset, skriver Johansen i en epost til Dagbladet.

Han mener at tiltakene man har gjort i Oslo har fungert. Oslo kommune følger opp de som er smittet, isolerer dem og sporer smitten, ifølge Johansen

- Vi har oppnådd gode resultater så langt, og tiltakene har virket bra. Men coronautbruddet er ikke over ennå, og det er avgjørende at Oslo-folk fortsetter å følge smittevernreglene. Vask hendene, hold god avstand og hold deg hjemme hvis du er forkjølet, skriver Johansen.

FLERE SMITTET: FHIs siste rapport viser at antall smittede i Oslo øker. Sist uke ble det meldt om 81 smitta, mens det uken før ble meldt om 24. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Klynger

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sa på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at de nye smittetilfellene i Oslo i stor grad er samlet i klynger rundt allerede kjente smittetilfeller.

- Som for andre smittsomme sykdommer kan det komme tilfeller i ulike grupper av befolkningen fram til det har kommet en vaksine eller man har blitt immun, forteller Vold.

- Den samlede overvåkningen tyder på at det fortsatt er lav smitte i befolkningen, forteller Vold på pressekonferansen.

- Verste dagen

Helseminister Bent Høie trekker fram at Verdens helseorganisasjon (WHO) sa tidligere denne uka at søndag var den dagen siden coronapandemien startet, at flest mennesker ble smittet på verdensbasis.

Da ble det registrert 136 000 nye smittetilfeller.

- Det er det høyeste antall nye smitta på en dag så lenge vi har hatt viruset i verden. Økningen av smitte innenlands og utenlands er bekymringsfullt, mener Høie, og legger til:

- Her har hver og en av oss et ansvar. Vi må være forberedt på å slå ned lokal og nasjonal smitte, sier Høie.

TREDOBLING: 81 nye coronatilfeller er registrert i Oslo siste uke. Det er en tredobling fra uka før. Vis mer

Han har likevel den samme oppfordringen som man har hatt hele veien, med å vaske hender, holde avstand og bli hjemme om man er syk.

- Det er en påminnelse til oss alle sammen om at smitten fortsatt er i samfunnet og at vi fortsatt må holde fast ved de generelle rådene. Det er viktig at vi alle tenker på det. Den siste tiden har vi gjennomført mange lettelser, og da er det lett å glemme at viruset fortsatt er det samme, vi har ikke behandling eller vaksine, sier Høie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!