Coronavaksine: - Endelig kan jeg slappe av

Nå rulles vaksinene ut for 12-15-åringer.

VAKSINERES: Her får Elin Nordheim Nustad (13) coronavaksine. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 64.94% Første dose: 74.42%

Denne uka startet corona-vaksineringen av 12-15-åringer i Oslo. På Brannfjell ungdomsskole har bydel Nordstrands vaksineteam kommet ut til skolen. Nå er skolens aula innredet til vaksinesenter for dagen.

- Det blir deilig å kunne slutte å tenke på å bli smittet. Nå kan jeg føle meg tryggere, sier Elin Nordheim Nustad (13).

I inngangen til aulaen står klasse 8G og venter på å registrere seg. De må vise fram samtykkeskjema hjemmefra, at foreldrene godkjenner vaksineringen.

REGISTRERES: Elevene Martin Aspehjell Eikeland (12) og Elin Nordheim Nustad (13) ved Brannfjell skole i Oslo registrer seg for vaksine, på vei inn inn i aulaen på skolen.
REGISTRERES: Elevene Martin Aspehjell Eikeland (12) og Elin Nordheim Nustad (13) ved Brannfjell skole i Oslo registrer seg for vaksine, på vei inn inn i aulaen på skolen. Vis mer

Reiser rundt

Hvordan vaksineringen av ungdommen organiseres, varierer noe. Noen klasser reiser samlet til bydelens vaksinesenter, noen tar drop-in-timer på eget initiativ og på noen skoler reiser vaksinesentrene ut til skolen.

Elin Nordheim Nustad går inn i aulaen. Hun setter seg ned på en stol, satt opp i behørig én-meters-avstand fra stolene ved siden av. Elin tar opp genseren, slik at farmasøyten lett kan komme til overarmen. Hun er litt nervøs. Etter vaksinen er hun bare lettet.

- Endelig kan jeg slappe av, jeg slipper å være nervøs for å bli smittet, sier hun.

I stolen ved siden av setter Martin Aspehjell Eikeland (12) seg ned. Han gruer seg ikke.

«Er du klar?», spør lege i vaksineteamet Ove Kjell Andersen. Han ber Martin slappe av i stolen, renser stikkstedet med en bomullsdott, forteller at han skal telle til tre før stikket kommer. Legen teller rolig. «Én», sier lege Andersen og stikker sprøyta i Martins overarm.

SÅNN: Lege Ove Kjell Andersen ved bydel Nordstrands vaksinesenter setter raskt dosen i Martin Aspehjell Eikelands (12) overarm. Aulaen på Brannfjell skole i Oslo er gjort om til vaksinesenter for dagen.
SÅNN: Lege Ove Kjell Andersen ved bydel Nordstrands vaksinesenter setter raskt dosen i Martin Aspehjell Eikelands (12) overarm. Aulaen på Brannfjell skole i Oslo er gjort om til vaksinesenter for dagen. Vis mer

- Det var kjapt og smidig, sier Martin etter at vaksinen er satt og plasteret satt på.

Lite reaksjoner

Martin får en lapp med et klokkeslett av legen – etter vaksinering må elevene sitte 20 minutter og vente i tilfelle bivirkninger. Det ser de lite av, forteller lege Ove Kjell Andersen.

- Vi ser veldig lite reaksjoner. Jeg er så imponert over ungdommen. Vårt inntrykk er at de aller fleste tar vaksinen. Mange sier de er glade for å ha fått vaksinen. Foreldrene har også gjort et godt forarbeide, slik at barna vil ta imot vaksinen når de får tilbudet, sier lege Andersen.

Nyvaksinerte Martin er enig.

- Det føles viktig at vi får vaksinen, så kan vi stoppe smitten som er blant oss nå. Smitten kryper stadig nærmere, det har vært sånn at enten får jeg corona, eller så får jeg vaksine, sier Martin.

Og nå har han fått vaksinen. Det er Pfizer-vaksinen som vaksineteamet benytter på Brannfjell skole i dag. Både vaksinen fra Pfizer og Moderna er godkjent for bruk i Norge ned til 12 års alder og begge benyttes. 12-15-åringene skal bare ha én vaksinedose. Vaksinen er regnet å gi god beskyttelse mot sykdom etter tre uker.

Flest takker ja

Mandag denne uka startet vaksineringen av 12-15 åringer. De to første dagene ble det satt 1929 vaksinedoser i Oslo, forteller Helseataten i Oslo kommune. Hvor mange som takker nei til vaksine, har de ikke oversikt over.

Både lærere, elever og ansatte i vaksineteamet fra bydelen forteller Dagbladet at deres inntrykk er at få takker nei. Om noen ikke tar vaksinen, skyldes dette som oftest at de har vært smittet av corona. Ungdom i alderen 12-15 år som har hatt corona, trenger ikke vaksine, skriver FHI.

Lærer Kristin Kvalsvik følger klassen sin til aulaen for vaksinering. Hun synes det er fint at vaksineteamet kommer ut til skolen.

- Nå har det vært mye fravær som følge av sykdom og karantene. Da er det fint hvis en vaksine kan hjelpe. Nå ser vi fram til å få hverdagen tilbake igjen – både lærere og elever, sier Kvalsvik.

FINT TILBUD: Rektor ved Brannfjell skole i Oslo, Espen Sandnes Frystveit synes det er fint vaskinen kan settes på skolen. Foto: Bjørn Langsem
FINT TILBUD: Rektor ved Brannfjell skole i Oslo, Espen Sandnes Frystveit synes det er fint vaskinen kan settes på skolen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Fin mulighet

Vaksineteamet forteller at det går mye raskere å vaksinere ungdommen når de reiser ut til skolene.

Rektor Espen Sandnes Frøystveit synes det er fint elevene får mulighet til å ta corona-vaksine på skolen.

- Nå får alle som ønsker, mulighet til å vaksinere seg raskt, sier han når Dagbladet besøker Brannfjell skole.

Han understreker at vaksinering er frivillig.

- Det har vært et langt halvannet år. Vaksineringen i samfunnet har hjulpet oss mye, sier Frøystveit.

For Elin Nordheim Nustad og Martin Aspehjell Eikeland har de 20 minuttene ventetid snart passert.

- Jeg føler meg helt grei, litt øm i armen, men ikke noe annet, sier Elin.

Martin stemmer i.

- Jeg er helt fin, litt øm, men ikke noe mer en sånn det alltid er ved vaksiner, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer