Pfizer:

Coronavaksine 90 prosent effektiv

Legemiddelselskapet Pfizer hevder vaksinen de utvikler mot coronaviruset er mer enn 90 prosent effektiv.

EFFEKTIV: Legemiddelgiganten Pfizers coronavaksine er 90 prosent effektiv, melder selskapet. Foto: University of Maryland School of Medicine via AP / NTB
EFFEKTIV: Legemiddelgiganten Pfizers coronavaksine er 90 prosent effektiv, melder selskapet. Foto: University of Maryland School of Medicine via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge CNN er de foreløpige resultatene mye bedre enn forventet.

- En stor dag for vitenskapen og menneskeheten, skriver Pfizer og samarbeidspartneren BioNTech i en pressemelding.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier 70-80 prosent er et veldig høyt tall.

- Så det er gode nyheter dette, sier Guldvog.

Pfizers vaksine er en av kandidatene som kan bli tilgjengelig i EU og Norge, dersom vaksinen blir godkjent.

- Viktig steg

Vaksinen er for tiden i fase 3 av testingen. Dette betyr at selskapet tester vaksinen på en større gruppe mennesker.

43 000 personer inngår i studien, og har fått enten vaksinen eller en placebo. Ifølge Pfizer viser de foreløpige resultatene at færre enn ti prosent av coronainfeksjonene ble oppdaget hos personer som hadde fått vaksine, og mer enn 90 prosent av smittetilfellene ble påvist hos personer som hadde fått en placebo for vaksinen.

MINKSMITTE: Det er nå smitte på over 200 danske minkfarmer. Totalt er det snakk om mellom 15 og 17 millioner mink i landet. Viruset muterer i mink, og viruset sprer seg til mennesker, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB Vis mer

- Med dagens nyheter tar vi et viktig steg nærmere å kunne gi mennesker rundt om i verden et sårt trengt gjennombrudd, for å hjelpe til med å få en slutt på denne globale helsekrisen, skriver administrerende direktør Albert Bourola i Pfizer i en pressemelding mandag.

- Så gode nyheter

Selskapet håper å kunne søke hastegodkjenning i USA allerede i løpet av november, skriver CNN. De forventer å kunne tilby rundt 50 millioner doser av vaksinen i 2020, og opptil 1,3 milliarder doser i 2021.

- Børsene går opp, vaksine kommer snart. Rapportert 90 prosent effektiv. Så gode nyheter! skriver avtroppende president Donald Trump på Twitter, kort tid etter at nyheten ble kjent.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Presidenten har en rekke ganger hevdet at en vaksine er like om hjørnet - flere ganger at den skulle være klar før presidentvalget tirsdag i forrige uke.

Resultatene Pfizer kom med mandag betyr imidlertid ikke at en vaksine er nært forestående. De foreløpige resultatene baserer seg kun på 94 infeksjoner som til nå er registrert blant 44.000 mennesker i USA og andre land, skriver NTB.

Ti selskaper som håper å kunne utvikle en fungerende coronavaksine, er for tiden inne i fase tre av testingen. Pfizer og BioNTech er imidlertid de første til å gå ut med foreløpige resultater fra denne fasen, skriver BBC.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer