«Costa Concordia»-kapteinen: - Arne tilfører saken verdighet

Norske Arne (83) presenterte sine analyser av cruiseforliset.

VIL VITNE: Når rettssaken mot kaptein Schettino etter planen starter opp på nyåret, vil Arne Sagen vitne, opplyser han overfor Dagbladet. Foto: Privat
VIL VITNE: Når rettssaken mot kaptein Schettino etter planen starter opp på nyåret, vil Arne Sagen vitne, opplyser han overfor Dagbladet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet): Sjøfartsekspert Arne Sagen (83) fra stiftelsen Skagerak presenterte sine analyser av «Costa Concordia»-ulykken, under en pressekonferanse i Roma på fredag.

I et lengre intervju forteller 83-åringen om hvordan han kom i kontakt med - og har jobbet sammen med kapteinen på skipet, Francesco Schettino (55).

Kapteinen ble i februar i år dømt til 16 år fengsel for uaksomt drap på de 32 menneskene som mistet livet da cruiseskipet gikk på grunn utenfor den italienske vestkysten fredag 13. januar 2012.

- Verdighet I et intervju i Dagbladet Magasinet forteller kapteinen om hvordan ulykken har preget livet hans.

Dagbladet snakket med Schettino også etter pressekonferansen på fredag, via telefon fra Roma. Schettono ønsket da å si noen ord om sin 83 år gamle norske venn.

- Arne Sagen har bidratt til å gi saken verdighet, sier Schettino.

GIKK PÅ GRUNN: Det italienske cruiseskipet «Costa Concordia» gikk på grunn og kantret utenfor øya Giglio i Toscana 13. januar 2012. Det var 4229 mennesker om bord. 32 av dem mistet livet.
GIKK PÅ GRUNN: Det italienske cruiseskipet «Costa Concordia» gikk på grunn og kantret utenfor øya Giglio i Toscana 13. januar 2012. Det var 4229 mennesker om bord. 32 av dem mistet livet. Vis mer

- Og tross alderen er han svært oppdatert på alt av siste utvikling innen skipssikkerhet. Han er veldig profesjonell, fortsetter kapteinen.

Schettino har anket dommen, og saken er ventet å komme opp i en høyere italiensk rett over nyttår. Sagen vil da, etter planen, vitne for kapteinen.

Respekt for hverandre Sagen har bakgrunn som sjømann og skipsinspektør, og har de siste åra jobbet særlig med skipssikkerhet. Han har publisert flere artikler om tematikken, forteller han.

Det var også på denne måten han kom i kontakt med kaptein Schettino tidligere i år.

- Etter at jeg hadde lest noe av det han hadde skrevet, tok jeg kontakt med ham, bekrefter Schettino på telefon fra Italia.

Og siden da har de to mennene i detalj gått gjennom det som skjedde den skjebnesvangre fredagen for tre år siden.

SAMMEN I ROMA: På fredag var Arne Sagen (83) til stede da kapteinen på ulykkesskipet Costa Concordia, Francesco Schettino (55) lanserte sin nye bok. 
- Arne har bidratt til å gi saken verdighet, sier Schettino til Dagbladet. Foto: Privat
SAMMEN I ROMA: På fredag var Arne Sagen (83) til stede da kapteinen på ulykkesskipet Costa Concordia, Francesco Schettino (55) lanserte sin nye bok. - Arne har bidratt til å gi saken verdighet, sier Schettino til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

- Vi har respekt for hverandre, og jeg setter stor pris på Arnes mot, sier Schettino om nordmannen.

- Kunne skjedd andre skip Under pressekonferansen i Roma sa Sagen at han ikke deltok der for å støtte eller rettferdiggjøre kapteinen, men at han «var der på vegne cruiceskipspassasjerer som ikke skal måtte risikere at det samme gjentar seg».

Sagen mener nemlig at det er for lite informasjon om nye elektroniske navigasjonssystemer på cruiceskip.

- Under pressekonferansen nevnte jeg at det finnes 300 cruiseskip tilsvarende «Costa Concordia», som fortsatt seiler, og at ulykken kunne skjedd hvilken som helst av disse, sier Sagen.

- Videre ga jeg uttrykk for at jeg mener at oppmerksomheten i etterkant av forliset i for stor grad har vært fokusert på kapteinen, og at man sett utenfra får inntrykk av at dette fokuset har har gått på bekostning av en grundig og objektiv undersøkeløse av hvordan ulykken kunne skje, fortsetter 83-åringen.

Håper på fred Ifølge kaptein Schettino inneholder boka han i går lanserte en del ny dokumentasjon om forliset.

- Jeg håper den kan bidra til en større forståelse av hva det var som skjedde, sier han.

«KAPTEIN FEIG»: Franscesco Schettino har fått tilnavnt som «kaptein feig» og «ulykkeskapteinen» etter forliset i 2012. Han ble tidligere i år dømt til 16 år for uaktsomt drap, men har anket saken. Foto: Rolf Niemeyer/Scanpix
«KAPTEIN FEIG»: Franscesco Schettino har fått tilnavnt som «kaptein feig» og «ulykkeskapteinen» etter forliset i 2012. Han ble tidligere i år dømt til 16 år for uaktsomt drap, men har anket saken. Foto: Rolf Niemeyer/Scanpix Vis mer

På spørsmål om hvilke håp han har for framtida svarere kapteinen:

- Jeg vet ikke. Det avhenger av hvordan rettssaken går. Om den går bra, håper jeg at jeg kan få fred, sier kapteinen.

DELTOK PÅ PRESSEKONFERANSE: Under pressekonferansen i Roma i går sa Sagen at han ikke deltok der for å støtte eller rettferdiggjøre kapteinen, men at han «var der på vegne cruiceskipspassasjerer som ikke skal måtte risikere at det samme gjentar seg».
DELTOK PÅ PRESSEKONFERANSE: Under pressekonferansen i Roma i går sa Sagen at han ikke deltok der for å støtte eller rettferdiggjøre kapteinen, men at han «var der på vegne cruiceskipspassasjerer som ikke skal måtte risikere at det samme gjentar seg». Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer