Costa Concordia på rett kjøl igjen etter 19 timer

Med kraner, 36 kabler og vanntanker.

 SLUTTFASEN:  Etter 19 timers jobb hadde bergingsmannskapene Costa Concordia på rett kjøl igjen like før klokka 05 i morges. FOTO: VINCENZO PINTO, AFP/NTB SCANPIX.
SLUTTFASEN: Etter 19 timers jobb hadde bergingsmannskapene Costa Concordia på rett kjøl igjen like før klokka 05 i morges. FOTO: VINCENZO PINTO, AFP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter 19 timer med gigakrefter og ingeniørkunst har bergingsmannskapene fått cruiseskipet Costa Concordia på rett kjøl i igjen.

Verdens dyreste bergingsoperasjon var kalkulert til 4,7 milliarder kroner, og skulle etter planen tatt 12 timer med 500 mann i jobb.

Lederen av det tekniske teamet til eierrederiet Costa Cruise var svært fornøyd på en pressekonferanse i morges:

- Det var en perfekt operasjon. Snuingen skjedde akkurat slik vi trodde og håpet, sa Franco Porcellacchia, ifølge Reuters - og kvitterte ut gratulasjoner til lederen for hele operasjonen, sørafrikaneren Nick Sloane (52).

Feiret med en øl Han tok i mot gratulasjoner og feiret med en øl når jobben var gjort på vegne av det amerikanske bergingsselskapet Titan Salvage and Micoperi.

Det 290 meter lange og 12 etasjer høye skipet, som er lenger og dobbelt så tungt som Titanic, ble snudd ved hjelp av enorme kraner, 36 tjukke kabler og svære cisterner som ble fylt med vann.

Deretter ble det plassert på kunstige plattformer som er boret inn i fjellet under vann, melder NTB - AFP fra den italienske havnebyen Giglio, der 32 passasjerer omkom under grunnstøtingen i januar i fjor.

To er savnet To av de omkomne er borte etter forliset, de ble ikke funnet under nattens snuoperasjon.

32 OMKOM: Slik har cruiseskipet Costa Concordia ligget siden januar i fjor. I natt er den 12 etasjer høye kjempen snudd, og ligger med en rustbrun og en hvit side. FOTO: VINCENZO PINTO, AFP/NTB SCANPIX.
32 OMKOM: Slik har cruiseskipet Costa Concordia ligget siden januar i fjor. I natt er den 12 etasjer høye kjempen snudd, og ligger med en rustbrun og en hvit side. FOTO: VINCENZO PINTO, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

Styrbord side er rustbrun etter 20 måneder under vann. Costa Concordia blir stående noen måneder før det skal skrotes.

- For meg er det en følelsesladd opplevelse å se skipet igjen, sa Luciano Castro, som overlevde forliset for vel halvannet år siden og som var kommet til Giglio for å følge bergingen.

- Dette skipet kunne blitt min død, men jeg overlevde jo, sier han, ifølge NTB.

 JEKKET EN ØL:  Den sørafrikanske redningssjefen Nick Sloane fra selskapet Titan-Micoperi var blideste mann i Giglio på morgenkvisten etter at jobben var gjort. FOTO: ANDREAS SOLARO, AFP/NTB SCANPIX.
JEKKET EN ØL: Den sørafrikanske redningssjefen Nick Sloane fra selskapet Titan-Micoperi var blideste mann i Giglio på morgenkvisten etter at jobben var gjort. FOTO: ANDREAS SOLARO, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer
 JANUAR 2012:  Redningsbåter i aksjon for å berge passasjerer etter grunnstøten for 20 måneder siden. FOTO: AFP/NTB SCANPIX.
JANUAR 2012: Redningsbåter i aksjon for å berge passasjerer etter grunnstøten for 20 måneder siden. FOTO: AFP/NTB SCANPIX. Vis mer