VIL HJELPE: Kevin Costner mener maskinen han har vært med å utvikle kan rydde opp i oljekatastrofen USA opplever. Foto: AFP
VIL HJELPE: Kevin Costner mener maskinen han har vært med å utvikle kan rydde opp i oljekatastrofen USA opplever. Foto: AFPVis mer

Costner: - Min maskin kan gjøre ryddejobben

BP skal være interessert i Kevin Costners maskin, men takket nei til hjelp fra regissør James Cameron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hollywood-kjendiser engasjerer seg ofte i miljøspørsmål, men det er sjelden å se skuespillere i kongresshøringer.

Kevin Costner var imidlertid invitert av den amerikanske kongressen i går for å snakke om en maskin han har finansiert utviklingen av.

Skuespilleren, kjent blant annet fra filmer som «Danser med ulver» og «Waterworld», begynte engasjementet etter Exxon Valdez-katastrofen i 1989 og har spyttet inn 20 millioner dollar i utviklingen av maskinen som kan skille olje fra vann og rydde opp i oljesøl.

BP interessert - Er jeg her for «å hype» produktet mitt? Jeg er vel det, ja, fleipet Costner foran kongressen, før han la ansiktet i mer alvorlige folder.

- Det jeg kan tilby er teknologi som er tilgjengelig umiddelbart. En teknologi som kan gjøre at riggene kan begynne å pumpe opp olje igjen og folk kan gå tilbake til arbeid.

Costners selskap, Ocean Therapy Solutions, er allerede i forhandlinger med BP om salg av maskiner for å ta opp oljen av havet.

HER ER'N: Slik ser maskinen ut som kan ta opp olje selv fra svært urolig sjø. Foto: Ocean Therapy Solutions
HER ER'N: Slik ser maskinen ut som kan ta opp olje selv fra svært urolig sjø. Foto: Ocean Therapy Solutions Vis mer

- Vår maskin kan gjøre jobben . Vi har hatt vellykkede tester og BP har innrømmet at det fungerer.

Cameron fryst ut En Hollywood-stjerne som ikke er på like god fot med BP er James Cameron, regissør av blant annet «Titanic», «Avatar» og «Terminator»-filmene. Cameron er en respektert ekspert på undervannsoperasjoner og han mente BP kunne trenge hjelpen hans med å få orden på oljeutslippet.

Etter samtaler med BPs ingeniører, der man diskuterte forskjellige løsninger, endte BP med å ikke benytte seg av Camerons ekspertise.

- De siste ukene har jeg med økende uro og frykt sett hva som skjer i Mexicogolfen. Og jeg tror at disse idiotene ikke vet hva de driver med, uttalte Cameron etter møtet.

Cameron har blant annet vært svært kritisk til BPs forsøk på å plassere en «hette» over utslippsstedet. Filmregissøren har seinere beklaget uttalelsen og sagt at BPs ingeniører er flinke og jobber hardt.

Obama møter pårørende I går kveld ble det kjent at Barack Obama skal møte pårørende etter de elleve menneskene som døde da oljeriggen eksploderte 20. april.

Obama har vært svært krass mot BP den siste uka og har blant annet uttalt at han ville sparket styreformann Tony Hayward om han kunne, i tillegg har han sagt at selskapet mangler integritet.

WATERWORLD: Kanskje ikke et av høydepunktene i filmhistorien, men filmen Waterworld var i hvert fall verdens dyreste da den kom ut. Foto: Universial Studios / Reuters
WATERWORLD: Kanskje ikke et av høydepunktene i filmhistorien, men filmen Waterworld var i hvert fall verdens dyreste da den kom ut. Foto: Universial Studios / Reuters Vis mer

Obama har selv fått sterk kritikk på hjemmebane for håndteringen av katastrofen, blant annet har det amerikanske folk gjennom en spørreundersøkelse sagt at George W. Bush' gjorde en bedre jobb under Katrina-orkanen enn Obama har gjort under BP-skandalen.

Nancy Pelosi, president i Represtantenes hus, advarte i kveld BP mot å betale ut utbytte til aksjonærene.

- BP har sviktet totalt når det kommer til teknologisk kompetanse og evne til å rydde opp, sier Pelosi, som også forsikrer det amerikanske folk at de ikke skal betale et øre for opprydningen.

SØL: Hundretusenvis av slike oljeflak er å finne utenfor USAs kyst etter oljekatastrofen. Maskinen til Kevin Costner er mobil og kan hjelpe på miljøkatastrofen. Foto: EPA
SØL: Hundretusenvis av slike oljeflak er å finne utenfor USAs kyst etter oljekatastrofen. Maskinen til Kevin Costner er mobil og kan hjelpe på miljøkatastrofen. Foto: EPA Vis mer