Corona

- Covid-19 eksploderer i Asia

5,9 millioner nye smittetilfeller har blitt påvist i Asia de siste 14 dagene. Det er mer smitte enn i Amerika, Europa og Afrika kombinert, ifølge IFRC.

NEPAL: Helsearbeidere jobber med å frakte personer som døde med coronasmitte til kremasjon. Bildet er tatt i Katmandu, Nepal, 12. mai 2021. Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha / NTB
NEPAL: Helsearbeidere jobber med å frakte personer som døde med coronasmitte til kremasjon. Bildet er tatt i Katmandu, Nepal, 12. mai 2021. Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha / NTB Vis mer
Publisert

I Asia har det blitt rapportert over 5,9 millioner smittetilfeller de siste to ukene, skriver den internasjonale Røde Kors-føderasjonen, som viser til tall fra Oxford-universitetet.

- Covid-19 eksploderer over store deler av Asia, og overvelder sykehus og helsetjenester. Flere har blitt diagnostisert med sykdommen i Asia over de to siste ukene enn i Amerika, Europa og Afrika kombinert.

Det sier Alexander Matheou ved Det internasjonale forbundet av Røde Kors‑ og Røde Halvmåne (IFRC), i en uttalelse.

- Akkurat nå trenger vi global solidaritet for regional støtte, med mer medisinsk utstyr, støtte for forebygging og tilgang på vaksiner, sier han.

Coronarekorder

Sju av de ti landene i verden som nå har det høyeste smittetrykket, ligger i Asia, ifølge IFRC. På 12 dager doblet smitten seg i Laos, og på to måneder har tilfellene i India også doblet seg til over 23 millioner.

Onsdag ble det registrert nok en coronarekord i India. Helsemyndighetene i landet registrerte 4205 nye coronarelaterte dødsfall. I alt har over 250 000 mennesker nå mistet livet på grunn av pandemien i India.

Torsdag registrerte Thailand ny smitterekord med 4887 tilfeller, ifølge Reuters. Dette kom etter smitteutbrudd i to fengsler, hvor nesten 3000 fanger har blitt smittet. Blant de smittede fangene er en leder for protester mot myndighetene, som venter på rettssak for å ha fornærmet kongen, skriver nyhetsbyrået.

Etter et år med god kontroll, opplever Thailand nå sitt største utbrudd så langt. Ifølge Johns Hopkins-universitetet har landet registrert 88 907 smittetilfeller og 486 coronarelaterte dødsfall.

INDIA: Familiemedlemmer og frivillige bærer en død person til kremasjon i New Delhi, India. Bildet er tatt 11. mai 2021. Foto: AP Photo/Amit Sharma / NTB
INDIA: Familiemedlemmer og frivillige bærer en død person til kremasjon i New Delhi, India. Bildet er tatt 11. mai 2021. Foto: AP Photo/Amit Sharma / NTB Vis mer
I GANGEN: Pasienter får oksygen mens de sover på gulvet i gangen i et sykehus, på grunn av mangel på senger. Bildet er tatt 10. mai 2021 i Katmandu. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar / NTB
I GANGEN: Pasienter får oksygen mens de sover på gulvet i gangen i et sykehus, på grunn av mangel på senger. Bildet er tatt 10. mai 2021 i Katmandu. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar / NTB Vis mer

«Mini-India»

I forrige uke slo IFRC også alarm for Nepal, som er på vei til å bli et «mini-India». I skrivende stund har landet registrert over 420 000 smittetilfeller og 4252 coronarelaterte dødsfall.

- Det som skjer i India nå er en forferdelig forhåndsvisning av Nepals framtid hvis vi ikke kan kontrollere denne siste coronabølgen, som krever flere og flere liv i minuttet, sa Røde Kors-leder i Nepal, dr. Netra Prasad Timsina, i en uttalelse forrige uke.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Da assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TVs studio onsdag, kalte han utviklingen i India og Nepal for «ganske dramatisk».

Han pekte på at første smittebølge i India var langvarig, og på langt nær så dramatisk som det vi ser nå.

- Det er nok hovedsakelig fordi det nå har vært store ansamlinger av mennesker i høytider, og mange som har reist på kryss og tvers av landet. Når de mer smittsomme virusvariantene først får fotfeste, så vil det kunne spre seg til større deler av befolkningen.

- Desperate etter hjelp

Hurtigheten og størrelsen på coronabølgen har slått inn over sykehus i Asia og overveldet helsepersonell som allerede sliter, skriver IFRC i uttalelsen. Vaksinekampanjer er underveis, men blir hindret av mangel, nøling og kostbar logistikk for å nå mange områder, ifølge forbundet.

- Vi må huske at bak disse tallene er mennesker som sliter med å puste, desperate etter hjelp og redde for at de aldri vil se sine kjære igjen, sier Matheou.

Han hyller de som jobber i frontlinja, som han sier risikerer livene sine og gjør en utrolig jobb, til tross for mangel på ressurser og utmattelse.

- Men de kan ikke håndtere denne krisa alene. Millioner av dedikerte ansatte og frivillige i Røde Kors‑ og Røde Halvmåne gjør det de kan for å fylle hullene, sørge for ambulansetjenester, klinikker, vaksiner og annen støtte i alle hjørner av alle landene i Asia. For å få denne pandemien under kontroll trenger vi bedre globalt samarbeid, slik at livreddende ressurser, medisinsk utstyr, vaksiner og penger kommer der det er nødvendig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer